Bliv selvstændig erhvervsdrivende

Ønsker du at blive selvstændig? Valgmulighederne er mange, du kan fx blive selvstændig iværksætter, vognmand eller frisør. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Vi giver dig svar på de typiske spørgsmål, som ofte opstår i forbindelse med at etablere eller overtage en selvstændig virksomhed.
Ønsker du at bliver selvstænding erhvervsdrivende - så få vores bedste råd her.

Hvorfor blive selvstændig?

Selvstændighed er tiltrækkende for mange, da du her får muligheden for at være sin egen chef. Går du med drømmen om at blive selvstændig, kan det være en god ide at få styr på, hvad der specielt er gældende for en selvstændig erhvervsdrivende. Du kan vælge at starte din egen virksomhed ​helt fra bunden af, eller du kan videreføre en allerede etableret virksomhed.

Er det en nystartet eller etableret virksomhed?

1. Nystartet selvstændig virksomhed:

Der er mange overvejelser i fo​rbindelse med at opstarte en ny virksomhed. Du har med en nystartet selvstændig virksomhed mulighed for selv at bestemme den mindste detalje. Der er dog mange ting, du skal overveje i forbindelse med opstart af selvstændig virksomhed.

Du kan med fordel læse vores andre artikler om at starte​ virksomhed op. Vi skriver fx om virksomhedstyper, markedsføring og forretningsplan.

2. Etableret selvstændig virksomhed:

Overtager du en allerede oprettet virksomhed, er der nogle trin, du kan springe over. Du har med en etableret virksomhed mulighed for at sætte dit præg og få virksomheden til at vokse. Får du din virksomhed til at vokse, betegnes du ofte som en vækstiværksætter.

Vi har her samlet nogle hjemmesider, som kan være gode at besøge som etableret selvstændig virksomhed:

Vigtige regler, rettigheder og økonomisk hjælp

Vi har samlet de vigtigeste regler, rettigheder og økonomiske muligheder for at sikre dig bedst muligt, som selvstændig erhvervsdrivende. Fx hvordan du skal forholde dig til barsel og pension:

Ret til sygedagpenge til selvstændige

Du, som selvstændig/medhjælpende ægtefælle har ret til få sygedagpenge fra kommunen, hvis du ikke kan arbejde på grund af sygdom eller fordi du er kommet til skade.

Du kan dog først få sygedagpenge efter 2 ugers sygdom.

Du kan læse mere om hvordan du kan få sygedagpenge til selvstændige hos Borger.dk​.

Sygedagpengeforsikring

Der er 2 slags sygedagpengeforsikringer, som dækker:

  • din egen sygdom og nogle gange medarbejdende ægtefælle
  • dine ansattes sygdom

Sygedagpengeforsikring til selvstændige

Som selvstændig erhvervsdrivende, har du har mulighed for at købe en sygedagpengeforsikring, som administreres af Udbetaling Danmark.

Når du har en sygedagpengeforsikring, kan du få sygedagpenge fra 1. sygedag.

Du kan læse mere om sygedagpengeforsikring til dig selv hos virk.dk​.

Sygedagpengeforsikring til den medarbejdende ægtefælle

En medarbejdende ægtefælle kan også købe den samme sygedagpengeforsikring, som dig, som selvstændig erhvervsdrivende.

Det kan lade sig gøre, hvis den medarbejdende ægtefælle er registreret hos SKAT som medarbejdende ægtefælle samt modtager B-indkomst,

Få mere at vide om sygedagpengeforsikring til medarbejdende ægtefælle hos virk.dk.

Sygedagpengeforsikring, der dækker din dine ansattes sygdom

Har du ansatte, kan du også købe en sygedagpengeforsikring, som sikrer dig mod økonomisk tab i forbindelse med de ansattes sygdom. 

Den kaldes også for sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere og få mere information hos virk.dk.

Barsel for selvstændige

Du har som selvstændig mulighed for at søge barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark. Du skal selv søge om barselsdagpenge. Du kan fra 1. oktober 2015 søge om kompensation for tab at af indtægt fra Barselsudligningen.

Kompensationen skal du ikke selv søge, det sker samtidig med at du søger barselsdagpenge, da det er en ekstra udbetaling.

Du kan læse mere om barselsdagpenge hos Borger og søge om barselsdagpenge hos Virk.

Pension for selvstændige

Som selvstændig har du ret til folkepension, men det er en god ide at overveje, om du vil spare yderligere op ved siden af.

Der findes flere muligheder til hvordan du kan supplere din folkepension. Du kan fx supplere din folkepension ved at indbetale til ATP Livslang Pension. Du kan også vælge at gøre det gennem et pensionsselskab eller dit pengeinstitut.​

Du kan her læse mere om pension for selvstændige hos Borger​.

Selvstændig som bibeskæftigelse

Du kan som selvstændig på visse betingelser få lov til at drive en virksomhed som en bibeskæftigelse, imens du får supplerende dagpenge. Det er din a-kasse som afgør, hvorvidt det er muligt.

Du kan læse mere om selvstændig bibeskæftigelse hos Ivækst.

Selvstændig konsulent

Hvad er en konsulent? I din søgen efter viden omkring selvstændige, er du måske stødt på ordet konsulent. En konsulent er en, som ofte har en særlig viden indenfor et bestemt område, fx virksomhedskommunikation eller it.

En konsulent kan være selvstændig og blive tilkaldt til opgaver i forskellige virksomheder, men en konsulent kan også være ansat i en virksomhed.

Vi forsikrer din virksomhed

Læs mere om forsikringer til din nyopstartede virksomhed og indhent et uforpligtende tilbud.