Vi køber bolig

Få gode tips til boligkøbet, om det så er hus, lejlighed, andel eller nybyggeri!

Køb bolig – Hvad er værd at vide?

Der er rigtig mange ting I skal undersøge, når I gerne vil købe en bolig. I skal kende forskellene på eje og leje, I skal vide hvor I ønsker at bo og hvad I ønsker at bo i. Derudover skal I have råd til at købe en bolig, hvilket ofte kræver både en opsparing, et realkreditlån og et boliglån.

Hvis I bliver helt rundtossede over hvor meget I skal vide og huske før køb af bolig, vil vi anbefale jer at læse denne artikel – så kommer I godt fra start med jeres boligkøb!


Ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?

Hvis I er vant til at bo i lejebolig, kan det være en stor omvæltning at skulle købe en andels- eller ejerbolig. I en lejebolig står udlejer som regel for de fleste ting i og uden for lejligheden, fx i tilfælde af vandskader, renoveringer og lignende indendørs, foruden sneskovling, græsslåning og lignende udendørs.

I dette skema finder I nogle af de største forskelle på ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger:

Ejerbolig Andelsbolig Lejebolig
​Månedlige udgifter
​De månedlige udgifter kan være relativt høje, især hvis I betaler af på både bank- og realkreditlån. ​Mange andelsboligforeninger har lave månedlige boligafgifter og stort indskud, mens andre har et lavt indsku​​d og høje boligafgifter. Huslejen afhænger af områdets kvadratmeterpris, og er ofte relativt høj i de kommuner, hvor Boligreguleringsloven ikke gælder.
Opsparing
​I har mulighed for at bruge boligen som​ opsparing, hvis I hver måned afdrager på jeres kredit- og bankgæld, og hvis boligens værdi holdes eller øges. ​I kan ikke spare op i en andelsbolig i samme grad som i en ejerbolig. Dog inkluderer jeres månedlige boligudgifter ofte afdrag på andelsforeningens gæld, hvilket hæver jeres boligs værdi. Som lejere kan I ikke spare op i boligen.​
​Lån
Når I låner penge til boligkøb, skal banken og/eller realkreditinstituttet godkende jer og jeres budget.

Når først I har købt og ejer boligen, får I mulighed for at optage lån med sikkerhed i friværdien.
​I kan ikke tage et normalt realkreditlån, men kan få et andelsboliglån, som er lidt dyrere. ​Det er relativt billigt at flytte ind i en lejebolig, og I behøver derfor ikke optage større lån.
Renoveringer
​I vælger selv hvordan jeres ejerbolig indrettes og renoveres. Det kræver godkendelse af bestyrelsen, før I laver større ombygninger. ​I kan ikke renovere eller ændre boligen, til gengæld står udlejer for den udvendige vedligeholdelse.
Salg
​Hvis boligen stiger så meget i værdi, at værdien opvejer mæglersalær og øvrige omkostninger, kan I tjene på at sælge boligen. Andelsboligers værdi påvirkes af ændringer i lovgivningen og boligmarkedet, så I kan både vinde eller tabe penge på et salg. ​Når jeres kontrakt udløber eller opsiges, kan I blot flytte, uden at skulle sælge boligen selv.​

Hvilken type bolig vil I købe?

Der findes mange forskellige boligtyper, hvoraf de mest kendte er lejligheder og huse. Der findes dog forskellige typer lejligheder, bl.a. villalejligheder, foruden forskellige typer huse, fx villa, parcelhus og rækkehus. I skal også vælge hvorvidt I ønsker en bolig i 1 eller flere plan.

Lejlighed – boligen til de sociale og magelige
Når I bor i lejlighed, om det så er i en etageejendom eller en villa, skal I være opmærksomme på, at I bor tæt på andre mennesker. Dette gælder også for rækkehuse, hvor I kan have mennesker tæt på til begge sider, hvor lejligheder kan have mennesker boende på den anden side af væggene, og både under og over din egen lejlighed.

I lejligheder og rækkehuse skal I altså være forberedt på at kunne se, høre og lugte andre mennesker en stor del af tiden, og på samme tid tage hensyn til de omkringboende. Til gengæld skal I ikke selv stå for havearbejde og vedligeholdelse af tag og tagrender, som I skal i et hus.

Hus – boligen til naturelskere og gør-det-selv-mennesker
En væsentlig forskel på huse og lejligheder er, at huse ofte har haver, hvor lejligheder oftere har udendørsområder i form af altaner eller fælles gårdmiljøer. Hvis I gerne vil undgå havearbejde, er en lejlighed et godt køb, mens naturelskere bør vælge et hus.

En anden fordel ved huse er, at I i langt højere grad kan renovere og ændre et hus. I lejligheder kan I primært fjerne og opføre vægge i de allerede eksisterende rum, mens I i et hus kan bygge en ekstra etage eller tilbygninger. Hvis I er gør-det-selv-mennesker, er et hus måske det rette for jer.

Der kan dog også være visse ulemper ved at købe et hus. I ved fx ikke hvordan den forrige ejer har vedligeholdt boligen, hvor gamle vandrørene er, om dræningen er i orden og hvornår det elektriske anlæg sidst er blevet efterset og opdateret. I skal altså være meget opmærksomme, når I skal købe hus.


Byg nyt hus

Hvis I gerne helt selv vil vælge hvordan jeres hus skal se ud og være indrettet, kan I få bygget et nyt hus. Når I bestiller et nybygget hus, får I som regel mulighed for at vælge mellem forskellige typehuse, og selv vælge antal værelser, materialer og lignende. Ved at købe og bygge et nyt hus, får I altså den ultimative frihed til selv at designe jeres drømmehjem.

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Billigste bilforsikring til 18-årige
Mikonomi erklærede i juli 2015, at If kan tilbyde den billigste kaskobilforsikring til 18-årige.​

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig.
Ring til os på 70 12 12 12, chat eller skriv til os​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Sådan betaler I for en ny ejerbolig

Den 1. november 2015 blev det vedtaget, at boligkøbere selv bør betale 5 % af købesummen for deres nye bolig, foruden udgifter forbundet med fx advokat, skøde, ejerskifteforsikring og flytning. Hvis I fx køber en bolig til 2 mio. kroner, skal I selv have minimum 100.000 kroner til selve købet, foruden de øvrige omkostninger forbundet med køb af bolig.

 • 5 % af boligprisen betaler I selv
 • 80 % af boligprisen kan I typisk låne som realkreditlån (40 % hvis det er nybyggeri)
 • 15 % af boligprisen kan I typisk låne som banklån

Når I køber en ny bolig, består betalingen især af realkreditlån. I kan låne op til 80 % af jeres nye boligs købesum, og så låne resten som banklån i banken eller betale det selv. Eftersom banklån ofte har en højere rente end realkreditlån, er det en god idé at udnytte muligheden for realkreditlån.


Sådan låner I penge til boligkøb

Når I ansøger om lån hos et realkreditselskabet eller bank, er der visse ting I skal fremvise. Det kan fx være:

 • Lønsedler
 • Årsopgørelser
 • Budget med faste udgifter

Derudover skal I overveje, hvorvidt I ønsker en variabel eller fast rente, om renten skal være høj eller lav, om I ønsker afdragsfrihed eller ej og hvor lang tid lånet skal løbe. Mange banker samarbejder med bestemte realkreditinstitutter, og det er ofte banken der præsenterer den samlede finansieringsløsning for jer.

Når I har snakket med jeres bank om et lån, kan I bede dem om et boligkøbsbevis, så I altid ved hvor meget I kan låne til køb af bolig. Så kan I handle med det samme, når I finder jeres drømmebolig.

Når I køber bolig sammen, er det en rigtig god idé at sikre jer som familie. Dette kan I bl.a. gøre ved hjælp af livsforsikringer, som sikrer, at I ikke behøver at flytte fra den nye bolig, hvis én af jer pludselig ikke er her mere.

Læs om livsforsikring​


Find bolig – ejendomsmæglere og gåture

Hvis I leder efter en ny bolig, er det en rigtig god idé at konsultere en ejendomsmægler, et ejendomsmæglerkontor eller boligsider på internettet. Der findes et hav af online boligportaler, hvor I kan søge efter boliger ift. område, pris, kvadratmeter, antal værelser og lignende. Her finder I også kontaktoplysninger på sælger eller ejendomsmægler, når I er interesserede i en bolig.

En anden god idé er at gå tur i jeres favoritområde, og kigge efter til-salg-skilte i haver og vinduer. Måske falder I over en bolig, som endnu ikke er registreret hos en ejendomsmægler eller boligportal, eller hvor ejerne selv ønsker at klare salget. Det er en god måde at få en anden vinkel og måske komme forrest i køen i jeres favoritområde.


Forsikringer til jeres nye bolig

Det er altid godt at sikre sig med forsikringer, men forsikringer er især en god idé, når I har købt og flytter til en ny bolig.

 • Indboforsikring
  Det er altid en god idé at have en indboforsikring, om man så bor til leje eller eje, og om man bor i hus eller lejlighed. Indboforsikringen dækker fx tyveri, hærværk og skader på dine ejendele.

  Læs mere om vores indboforsikring

 • Ejerskifteforsikring
  Det er især en fordel at have en ejerskifteforsikring, når I køber ny bolig. Ejerskifteforsikringen dækker de skjulte skader, som ikke er nævnt i tilstands- eller el-eftersynsrapporten.

  Læs mere om vores ejerskifteforsikring

 • Husforsikring
  Hvis I har købt et hus, er det en god idé med en husforsikring, da denne dækker ydre skader såsom brand, stormskader og svamp.

  Læs mere om vores husforsikring​​

Senest opdateret den 8. december 2015.