Køb og salg af bolig

Der er rigtig mange ting, du skal undersøge, når du skal have ny bolig. Du skal kende forskellene på eje og leje, du skal vide, hvor du ønsker at bo, og hvad du ønsker at bo i.

Husk indboforsikringen, når du flytter. 

Beregn pris

Nyt hjem – Hvad er værd at vide?

Hvis du bliver helt rundtosset over, hvor meget du skal vide og huske før køb af bolig, vil vi anbefale dig at læse denne artikel, så du kommer godt fra start med dit boligkøb.

Du finder også en række relevante artikler, der dækker alt, du bør vide ifm. flytning.  

Ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?

Hvis du er vant til at bo i lejebolig, kan det være en stor omvæltning at skulle købe en andels- eller ejerbolig. I en lejebolig står udlejer som regel for de fleste ting i og uden for lejligheden, fx i tilfælde af vandskader, renoveringer og lignende indendørs, samt sneskovling, græsslåning og lignende udendørs.

Skal du flytte hjemmefra for første gang? Så læs vores flytte hjemmefra-guide.

I dette skema finder du nogle af de største forskelle på ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger:

Ejerbolig Andelsbolig Lejebolig
​Månedlige udgifter
​De månedlige udgifter kan være relativt høje, især hvis I betaler af på både bank- og realkreditlån. ​Mange andelsboligforeninger har lave månedlige boligafgifter og stort indskud, mens andre har et lavt indsku​​d og høje boligafgifter. Huslejen afhænger af områdets kvadratmeterpris, og er ofte relativt høj i de kommuner, hvor Boligreguleringsloven ikke gælder.
Opsparing
​I har mulighed for at bruge boligen som​ opsparing, hvis I hver måned afdrager på jeres kredit- og bankgæld, og hvis boligens værdi holdes eller øges. ​I kan ikke spare op i en andelsbolig i samme grad som i en ejerbolig. Dog inkluderer jeres månedlige boligudgifter ofte afdrag på andelsforeningens gæld, hvilket hæver jeres boligs værdi. Som lejere kan I ikke spare op i boligen.​
​Lån
Når I låner penge til boligkøb, skal banken og/eller realkreditinstituttet godkende jer og jeres budget.

Når først I har købt og ejer boligen, får I mulighed for at optage lån med sikkerhed i friværdien.
​I kan ikke tage et normalt realkreditlån, men kan få et andelsboliglån, som er lidt dyrere. ​Det er relativt billigt at flytte ind i en lejebolig, og I behøver derfor ikke optage større lån.
Renoveringer
​I vælger selv hvordan jeres ejerbolig indrettes og renoveres. Det kræver godkendelse af bestyrelsen, før I laver større ombygninger. ​I kan ikke renovere eller ændre boligen, til gengæld står udlejer for den udvendige vedligeholdelse.
Salg
​Hvis boligen stiger så meget i værdi, at værdien opvejer mæglersalær og øvrige omkostninger, kan I tjene på at sælge boligen. Andelsboligers værdi påvirkes af ændringer i lovgivningen og boligmarkedet, så I kan både vinde eller tabe penge på et salg. ​Når jeres kontrakt udløber eller opsiges, kan I blot flytte, uden at skulle sælge boligen selv.​

Hvilken type bolig vil du købe?

Der findes mange forskellige boligtyper, hvoraf de mest kendte er lejligheder og huse. Der findes dog forskellige typer lejligheder, bl.a. villalejligheder, og forskellige typer huse, fx villa, parcelhus og rækkehus. Du skal også vælge, hvorvidt du ønsker en bolig i et eller flere plan.

Overvejer du at købe din nye bolig sammen med en anden? Så læs mere om, hvad der er godt at overveje, når man flytter sammen.

Lejlighed: boligen til de sociale og magelige

Når du bor i lejlighed - om det så er i en etageejendom eller en villa - skal du være opmærksom på, at du bor tæt på andre mennesker. Dette gælder også for rækkehuse, hvor du kan have mennesker tæt på til begge sider. I lejlighed kan du have mennesker boende på den anden side af væggen og under og over din lejlighed.

Har du børn, der skal flytte hjemmefra og kigger på lejligheder? Så læs mere om, hvordan både deres og din nye boligsituation kan påvirke jeres forsikringer i denne artikel: Børnene flytter hjemmefra

I lejligheder og rækkehuse skal du altså være forberedt på at kunne se og høre andre mennesker en stor del af tiden og på samme tid skulle tage hensyn til de omkringboende. Til gengæld skal du ikke selv stå for havearbejde og vedligeholdelse af fx tag og tagrender, som du skal i et hus.


Hus: boligen til naturelskere og gør-det-selv-mennesker

En væsentlig forskel på huse og lejligheder er, at huse ofte har haver, hvor lejligheder oftere har udendørsområder i form af altaner eller fælles gårdmiljøer. Hvis du gerne vil undgå havearbejde, er en lejlighed et godt køb, mens naturelskere bør vælge et hus.

En anden fordel ved huse er, at du i langt højere grad kan renovere og ændre et hus. I lejligheder kan du primært fjerne og opføre vægge i de allerede eksisterende rum, mens du i et hus kan bygge en ekstra etage eller tilbygninger. Hvis du er gør-det-selv-menneske, er et hus måske det rette for dig.

Der kan dog også være visse ulemper ved at købe et hus. Du ved fx ikke, hvordan den forrige ejer har vedligeholdt boligen, hvor gamle vandrørene er, om dræningen er i orden og hvornår det elektriske anlæg sidst er blevet efterset og opdateret.

Du skal altså være meget opmærksom, når du skal købe hus. Du kan med fordel læse vores 7 tips, der kan være gode at have med sig, når man skal købe hus i denne artikel: 7 tips til at købe hus.


Byg nyt hus

Hvis du gerne helt selv vil vælge, hvordan dit hus skal se ud og være indrettet, kan du få bygget et nyt hus. Når du bestiller et nybygget hus, får du som regel mulighed for at vælge mellem forskellige typehuse, og selv vælge antal værelser, materialer og lignende.

Ved at købe og bygge et nyt hus, får du altså den ultimative frihed til selv at designe dit drømmehjem.

Få tips og råd til at vælge de rigtige håndværkere at samarbejde med på dit nye hjem.

Artiklen fortsættes nedenfor

Sådan betaler I for en ny ejerbolig

Den 1. november 2015 blev det vedtaget, at boligkøbere selv bør betale 5 % af købesummen for deres nye bolig, foruden udgifter forbundet med fx advokat, skøde, ejerskifteforsikring og flytning. Hvis I fx køber en bolig til 2 mio. kroner, skal I selv have minimum 100.000 kroner til selve købet, foruden de øvrige omkostninger forbundet med køb af bolig.

  • 5 % af boligprisen betaler I selv.
  • 80 % af boligprisen kan I typisk låne som realkreditlån (40 % hvis det er nybyggeri).
  • 15 % af boligprisen kan I typisk låne som banklån.

Når I køber en ny bolig, består betalingen især af realkreditlån. I kan låne op til 80 % af jeres nye boligs købesum, og så låne resten som banklån i banken eller betale det selv.

Eftersom banklån ofte har en højere rente end realkreditlån, er det en god idé at udnytte muligheden for realkreditlån.


Sådan låner I penge til boligkøb

Når I ansøger om lån hos et realkreditselskabet eller bank, er der visse ting I skal fremvise. Det kan fx være:

  • Lønsedler
  • Årsopgørelser
  • Budget med faste udgifter.

Derudover skal I overveje, hvorvidt I ønsker en variabel eller fast rente, om renten skal være høj eller lav, om I ønsker afdragsfrihed eller ej, og hvor lang tid lånet skal løbe. Mange banker samarbejder med bestemte realkreditinstitutter, og det er ofte banken, der præsenterer den samlede finansieringsløsning for jer.

Når I har snakket med jeres bank om et lån, kan I bede dem om et boligkøbsbevis eller forhåndsgodkendelse, så I altid ved, hvor meget I kan låne til køb af bolig. Så kan I handle med det samme, når I finder jeres drømmebolig.

Når I køber bolig sammen, er det en rigtig god idé at sikre jer som familie. Dette kan I bl.a. gøre ved hjælp af livsforsikringer, som sikrer, at I ikke behøver at flytte fra den nye bolig, hvis én af jer pludselig ikke er her mere.


Find bolig – ejendomsmæglere og gåture

Hvis I leder efter en ny bolig, er det en rigtig god idé at konsultere en ejendomsmægler, et ejendomsmæglerkontor eller boligsider på internettet.

Der findes et hav af online boligportaler, hvor I kan søge efter boliger ift. område, pris, kvadratmeter, antal værelser og lignende. Her finder I også kontaktoplysninger på sælger eller ejendomsmægler, når I er interesserede i en bolig.

En anden god idé er at gå tur i jeres favoritområde, og kigge efter til salg-skilte i haver og vinduer. Måske falder I over en bolig, som endnu ikke er registreret hos en ejendomsmægler eller boligportal, eller hvor ejerne selv ønsker at klare salget. Det er en god måde at få en anden vinkel og måske komme forrest i køen i jeres favoritområde.

Forsikringer til jeres nye bolig

Det er altid godt at sikre sig med forsikringer, men forsikringer er især en god idé, når I har købt og flytter til en ny bolig.

  • Indboforsikring
    Det er altid en god idé at have en indboforsikring, om du så bor til leje eller eje, og om du bor i hus eller lejlighed. Indboforsikringen dækker fx tyveri, hærværk og skader på dine ejendele.

    Læs mere om vores indboforsikring

  • Ejerskifteforsikring
    Det er især en fordel at have en ejerskifteforsikring, når du køber ny bolig. Ejerskifteforsikringen dækker de skjulte skader, som ikke er nævnt i tilstands- eller el-eftersynsrapporten.

  • Husforsikring
    Hvis du har købt et hus, er det en god idé med en husforsikring, da denne dækker ydre skader såsom brand, stormskader og svamp.

    Læs mere om vores husforsikring​​

Senest opdateret den 20. oktober 2021.