3 skridt til at starte eget konsulentfirma

Du drømmer om at starte eget konsulentfirma, men du ved ikke, hvor du skal begynde.

På denne side kortlægger vi de 3 skridt, du skal tage for komme i gang som selvstændig konsulent.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du etablerer din virksomhed i forhold til dig selv, i forhold til kunderne og i forhold til samfundet.

1: Virksomheden og dig

Når du overvejer at starte dit eget konsulentfirma, er første skridt at spørge dig selv, om du har den rigtige personlighed til at være konsulent, og hvad du kan tilbyde som konsulent.

Kompetence

Som konsulent er det først og fremmest vigtigt, at du har ekspertise indenfor et klart defineret område. Hvad er det, du er rigtigt god til, og hvordan du kan bruge det til at skabe værdi for en kunde?

Her er det vigtigt, at du har gode formidlingsevner, så du kan præsentere komplekse idéer på en letforståelig måde. Dette inkluderer også, når du skal formidle din egen ekspertise: Her er det en fordel, at du er specifik og ikke generel. Når en virksomhed hyrer en ekstern konsulent, leder de oftest efter en specialist, og du står stærkere ved at markedsføre dig som sådan. Etabler en klar identitet, som du kan formidle i en kortfattet elevatortale.

Problemknuser

Virksomheder hyrer ofte konsulenter som problemknuser i forbindelse med konkrete opgaver, og her er det vigtigt at kunne arbejde løsningsorienteret og projektorienteret.

Hvad er en konsulent?

En konsulent er en rådgiver, der leverer værdi i form af ekspertviden og vejledning. Det er ikke en beskyttet titel, og der er ingen formelle krav til eksempelvis uddannelse. Med andre ord kan alle kalde sig konsulent og starte egen konsulentvirksomhed, men for at lykkes som konsulent kræver det gode formidlingsevner samt en vis ekspertise indenfor et veldefineret fagområde, f.eks. økonomi, IT, ledelse eller kommunikation.

Oftest er en konsulent ansat i en begrænset periode bundet til et specifikt projekt eller en specifik opgave. Det betragtes som én af konsulentens styrker, at vedkommende ikke er en del af virksomheden og derfor bidrager med et eksternt perspektiv på interne problemstillinger.

Du står udenfor virksomheden og kan derfor bidrage med nye perspektiver, og en dygtig konsulent har øje for det store billede såvel som detaljerne. Tilsvarende vigtigt er det, at du kan være inspirerende, og at du fremstår positiv og respektfuld overfor både kunden og dennes ansatte. Du repræsenterer forandring og dermed usikkerhed for de fastansatte, og du skal ikke forvente, at de som udgangspunkt hverken kan lide dig eller stoler på dig. Den tillid er nødvendig for at kunne udføre dit arbejde, og her er det centralt, at du besidder både selvtillid og ydmyghed.

Frihed og fleksibilitet

Det bedste ved at være selvstændig konsulent er også det sværeste. Som din egen chef kommer til at nyde en stor frihed, der samtidigt kræver en fleksibilitet og omstillingsparathed. Hvis alt går vel, kommer du til at skulle arbejde for og med en lang række forskellige arbejdsgivere. Det er en udfordring, og særligt i starten før du får etableret en kundebase.

2: Virksomheden og kunderne

Din første store opgave bliver at finde din første kunde og derefter arbejde i retning af at etablere en bæredygtig kundebase. En synlig tilstedeværelse og tydelig online profil er essentiel, og fysisk markedsføringsmateriale er sjældent pengene eller besværet værd.

Netværk

Venner og studiekammerater samt tidligere arbejdsgivere og kolleger er den store base i et stærkt netværk. De kender din personlighed, og mange af dem vil formentligt arbejde i brancher, som er relevante for de ydelser, du tilbyder.

Netværk er essentielt, når du starter som selvstændig konsulent
Kontakt med andre konsulenter med samme eller andre fagområder er også et stærkt kort på hånden, når du opbygger dit netværk.

Du skal ikke være bange for at tage opgaver fra din seneste arbejdsplads, for her har du fordelene, at du kender virksomheden, og at de kender dine evner.

Vis dine styrker

Når du begynder at få kontakt med kunder, skal du være forberedt på, at kunden ofte ikke er bevidst om sit behov for netop dine ydelser. Som nævnt ovenfor skal du kunne præsentere din profil kortfattet og tydeligt, men du skal også være tålmodig og forstående overfor kundens beslutningsproces. Særligt for mindre virksomheder kan en konsulent repræsentere en betydelig udgift.

Tag ikke for store opgaver

I jagten på den første kunde kan det være fristende at oversælge egne evner, men du må ikke tage opgaver, du ikke kan klare. Kunden har vist dig tillid ved at hyre dig, og en skuffet kunde kommer ikke til at hyre dig igen. Derudover, hvis du er blevet anbefalet af folk i dit netværk, reflekterer det også dårligt tilbage på dem, og et skuffet netværk kommer ikke til at anbefale dig igen.

Sørg for skabe resultater, og husk, at glade kunder er de bedste ambassadører. Du skal lytte til kunderne og prioritere altid at overholde aftaler og deadlines.

Sælg ikke dig selv for billigt

Du skal gøre dig bevidst om, hvad du koster, så du hurtigt kan møde kundens forespørgsel om pris, når du har etableret den første kontakt. Du skal ikke sætte prisen for lavt, for en kunde der er villig til at hyre en konsulent, vil i udgangspunktet foretrække en dygtig konsulent fremfor en billig konsulent.

3: Virksomheden og samfundet

Det tredje og sidste skridt handler om de ting, der skal være styr på, når du starter et nyt konsulentfirma:

Forsikringer og forpligtelser overfor det offentlige.

Forsikringer

Som erhvervsdrivende i Danmark skal du først og fremmest have den lovpligtige ansvarsforsikring, som er et krav for at kunne drive virksomhed.

Derudover er det vigtigt, at du som selvstændig er opmærksom på, at hverken din arbejdscomputer eller et eventuelt hjemmekontor er dækket af din private indboforsikring. Disse skal i stedet dækkes af en særskilt erhvervsejendomsforsikring.

For konsulenter er det også helt centralt at være opmærksom på det juridiske ansvar, man har i rollen som rådgiver. Hvis din kunde lider et stort økonomisk tab på baggrund af din rådgivning, kan du som konsulent blive mødt af et stort erstatningskrav. En professionel ansvarsforsikring er skabt til netop konsulenter, og den er det bedste bolværk mod både erstatningskrav og medfølgende advokatregninger.

Selvstændighed og sociale sikkerhedsnet

Når du starter dit eget konsulentfirma, står du udenfor den struktur, der kommer med et job som lønmodtager. Det giver dig en stor frihed, men det betyder også, at du skal være ekstra opmærksom på nogle af de ting, der ellers ville være blevet varetaget af din arbejdsgiver.

Vi har samlet en række relevante ressourcer for dig, der gerne vil være selvstændig konsulent. Her kan du blandt andet læse om barsel, pension, sygedagpenge og a-kasse for selvstændige.

Læs mere om at være selvstændig erhvervsdrivende.

Endeligt skal du sørge for at sikre dit konsulentfirmas vigtigste ressource: Dig selv og eventuelle ansatte. Små virksomheder er meget sårbare overfor langtidssygemeldinger, og her er en sundhedsforsikring et billigt sikkerhedsnet.

Forpligtelser

Når du starter din virksomhed, skal du også sørge for at registrere din virksomhed hos staten. Det er vigtigt i forhold til at få et CVR-nummer, så du kan få oprettet MitID, NemKonto og Digital Post for din virksomhed, og så du kan blive registreret i forhold til skat og moms.

Hvis du kommer til at have ansatte, skal du desuden sørge for at oprette dig selv som arbejdsgiver. Hos Virksomhedsguiden kan du finde en tjekliste for iværksættere med de vigtigste ting, du skal være opmærksom på.