Sikkerhedsregler for opladning

Hvordan kan vi hjælpe folk med at forebygge brand og øge sikkerheden i deres hjem?

For 19. gang deltog If i den norske "brandsikringsuge" – en uge i september med særlig fokus på brandsikring og -sikkerhed – sammen med Norsk Brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (den norske beredskabsstyrelse).

I fjor ville vi gerne gøre folk klogere på, hvordan man kan oplade hjemmeelektronik sikkert, ved at udarbejde et sæt sikkerhedsregler for opladning – en vejledning, der henvender sig til forbrugere, og som alle kan bruge til at reducere risikoen for brand i hjemmet, der skyldes opladning.  

Ideen bag sikkerhedsreglerne for opladning opstod ud af en erkendelse af, at vi har mulighed for at påvirke folks vaner og give dem viden om sikkerhed i forbindelse med opladning. Sammen med eksperter fra Norsk Brannvernforening og det norske Direktorat for Samfunnssikkerhet og Beredskap udarbejdede Ifs eksperter et regelsæt, som kan hjælpe forbrugere med at forhindre, at der opstår brand i deres opladelige hjemmeelektronik som fx mobiltelefoner, droner, elværktøj og elektriske løbehjul.  

Redder liv og miljø

- Vi har længe talt om sikkerheden i forbindelse med batterier og opladning. Mange af de apparater, vi alle oplader i vores hjem, indeholder litiumionbatterier, som kan udløse brande, der er vanskelige at slukke. Hver eneste brand påvirker mennesker. Vores mission er at tage hånd om folks liv, når det værste indtræffer, men det er endnu bedre at forhindre brande i at opstå til at begynde med. Det er også bedre fra et miljømæssigt perspektiv, hvis der slet ikke opstår brand, fordi en brand medfører emissioner, affald, behov for transport osv., forklarer Sigmund Clementz, Communications Manager hos If.  

Sigmund Clementz, Communications Manager hos If

Da vi valgte at deltage i årets brandsikringsuge, var et af målene at finde en måde at uddanne forbrugere på uden at skabe en overdreven frygt for brand. Løsningen var  enkel kommunikation, der inspirerer til handling. Og det virkede, selv for vores egne folk: 

- Efter et af vores møder tog jeg hjem og tjekkede min egen opladningssikkerhed. Jeg fandt to ødelagte opladere, husker Janne Kristin Moen, som er Partner Manager hos If. 

- Alle er bange for brand, men mange opererer ud fra en "det sker ikke for mig"-tankegang. Derfor er det virkelig motiverende at arbejde med noget, der kan begrænse risikoen for at der opstår brand, ved at give forbrugerne mulighed for at gøre noget ved det selv. Og det mener vi, at vi bedst opnår ved at starte med små, nemme trin.  

Reglerne er udarbejdet af Ifs eksperter i brandforebyggelse, Norsk Brannvernforening og det norske Direktorat for Samfunnssikkerhet og Beredskap: 

- Vi er vældig glade for at have en stor aktør som If på holdet til dette projekt, og det har været en sand fornøjelse at arbejde sammen med dem om at forbedre brandsikkerheden i norske hjem – til gavn for vores planet og for mennesker, udtaler Mari Bræin Faaberg, der er leder i afdelingen for socialt ansvar i Norsk Brannvernforening.  

Fakta om sikkerhedsregler for opladning:  

- Sikkerhedsreglerne for opladning er oversat til 20 forskellige sprog, herunder samisk.  
- Sikkerhedsreglerne for opladning er blevet delt på Facebook og Instagram. 
- Sikkerhedsreglerne for opladning er også offentliggjort på alle tre partneres websteder. 
- Der er blevet produceret en video, som primært er blevet delt på Facebook. Videoen blev vist på TV som led i en gratis reklamekampagne for ngo'er i Norge i løbet af julen.  

Janne Kristin Moen

Janne Kristin Moen

Partner Manager,
Oslo

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Communication Manager for House/Car, 
Oslo