8 sparetips: Spar på strømmen – og pas godt på miljøet!

Se her, hvordan du sparer både penge og el, og samtidig passer på miljøet og dig selv.

Beregn prisen på din indboforsikring her:

Beregn pris

Identificer strømslugerne i hjemmet

Desto mere strøm vi bruger, desto mere belaster vi miljøet omkring os. Og nu hvor el i Danmark bliver dyrere, er der endnu en god grund til at spare på strømmen i hjemmet.

Der kan være forskellige grunde til, at du måske har et lidt højt el-forbrug i hjemmet. Måske har du for nyligt indrettet hjemmekontor, hvor computer osv. pludselig trækker strøm 8 timer i træk, hvor du tidligere arbejdede uden for hjemmet.

Det kan også være, at du har købt en elbil eller elcykel, som skal oplades med jævne mellemrum derhjemme.

Hold øje med de hårde hvidevarer

En mere klassisk synder er de ældre, hårde hvidevarer, fx hvis du har en gammel fryser eller du konsekvent bruger tørretumbler fremfor tørresnoren.

El-opvarmning kan også tage en masse strøm, fx hvis du har el-radiatorer, el-gulvvarme eller el-håndklædetørrer kørende derhjemme.

Det er altså mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen, der kan koste os på pengepungen, når vi tænder for kontakten.

Prisen på el er eksploderet

I december 2021 var den gennemsnitlige elpris for en forbruger med et årligt forbrug på 4.000 kWh 276,1 øre/kWh.

Dette er en stigning på hele 66,7 øre/kWh – eller 32 % – ift. prisen for samme måned året før.

Fra 1. til 2. kvartal i 2022 steg prisen for el med yderligere 11 %.

Det betyder, at der samlet er sket en stigning på hele 64 % siden 2. kvartal i 2021.

Kilde: Forsyningstilsynet

Har du styr på indboforsikringen? Du kan let og enkelt beregne din pris online i vores prisberegner.  

8 tips til at spare på strømmen i hjemmet

Her får du vores 8 bedste tips til, hvordan du sparer på strømmen, og dermed passer på både pengepungen og miljøet.

1. Vær kritisk over for standby-tilstanden

At noget er sat på standby, betyder ikke, at det er slukket – det kan du som regel se på de lysende dioder, fx på dit tv, router eller anden elektronik. Disse dioder bruger også strøm, og har du mange af dem lysende derhjemme, bliver det pludselig til mange penge.

Sluk din elektronik på kontakten i stedet for på tænd/sluk-knappen, eller brug en el-sparestrømskinne, hvor du med ét klik kan slukke flere apparater på én gang.

2. Få en intelligent elmåler

Med intelligente elmålere kan du holde øje med dit forbrug time for time, og du kan sammenligne det med andres.

Du kan også bruge målerne til at finde de steder, hvor du især bruger strøm, og dermed hjælpe dig til at skære ned på dit elforbrug.

3. Hav en holdning til dine lyspærer

Udnyt dagslyset så vidt muligt i stedet for at tænde lys, fx ved at have din kontorplads eller børnenes legeområde nær et vindue. Og sluk altid lyset, når du ikke bruger det, fx når du forlader et rum.

Skift til energivenlige elsparepærer - gerne lavenergi- eller LED-pærer. Du kan også med fordel installere noget lysstyring, fx hvis du har børn, der ofte glemmer at slukke lyset, når de forlader et rum.

4. Vær smart, når du vasker tøj og opvask

Husk at fylde vaske- og opvaskemaskinen helt op, før du sætter maskinen over, så du får udnyttet vasken bedst muligt.

Overvej også at vaske ved lavere temperaturer. Fx er det nok at vaske tøj på 30 grader, og undertøj, håndklæder, karklude osv. på 60 grader, i stedet for den klassiske kogevask.

Mange opvaskemaskiner har desuden en miljøvenlig indstilling med lavere temperatur.

Lad dit tøj lufttørre så vidt muligt i stedet for at bruge en tørretumbler. Især tørretumbleren bruger en masse energi, og giver ikke den samme dejlige duft, som soltørret tøj fra tørresnoren får.

5. Udnyt komfuret optimalt

Husk, at lægge låg på dine gryder, når du laver mad, så du udnytter så meget af varmen som muligt. Brug også gerne mindre vand, fx når du koger kartofler, i stedet for bare at fylde gryden helt op.

Når du laver mad, så overvej at udnytte for- og eftervarmen i ovnen eller kogepladerne. Sluk gerne 5-10 minutter før maden er klar, og lad den blive færdig på eftervarmen.

Bager du fx en lasagne i ovnen, kan du udnytte eftervarmen til at varme et hvidløgsbrød eller lignende, eller bare give lasagnen den sidste varme.

Jo tidligere du slukker for varmen, jo mindre strøm bruger du.

6. Vær særligt opmærksom på køleskabet og fryseren

Køleskabe og frysere er tændt hele tiden, og de bruger derfor en del strøm. Du kan sørge for, at dit køle-fryseskab fungerer bedst muligt, fx ved at tjekke, om dørene slutter helt tæt, og den kolde luft ikke slipper ud.

Sørg også for at indstille temperaturerne korrekt. I køleskabet skal der være 5 grader, mens der i fryseren skal være -18 grader, for at maden nedkøles mest hensigtsmæssigt.

En anden vigtig ting er at afrime fryseren jævnligt, da det kræver ekstra energi for fryseren at sænke temperaturen gennem isen. Er der mere end 0,5 cm is på siderne af fryseren, bør du sørge for at afrime og rengøre den.

7. Vælg el-apparater ud fra energimærket

Når du skal ud at købe nye el-apparater, så husk altid at tage et kig på energimærket. Energimærket repræsenterer det specifikke apparats energiforbrug fra A til G, hvor A er det laveste forbrug.

Desværre indgår dét forbrug, der går til apparaternes standby-funktion ikke i energimærkningen. Her skal du i stedet kigge efter Energy Star-mærkningen, som viser, hvor meget energi apparatet bruger på at stå standby.

Går du efter apparaterne med energimærkning A og et Energy Star-mærke, er du godt på vej mod en strømbesparende hverdag.

8. Skru ned for varmen

Små justeringer i temperaturen kan give store besparelser på varmeregningen. Når du ikke er hjemme, eller du ligger i sengen og sover, kan du med fordel skrue lidt ned for varmen, for så at skrue op igen, når du har brug for det.

Det gælder især, hvis du varmer op med el-radiatorer eller lignende strømslugere.

Gør det også gerne til en vane at iføre dig en ekstra trøje og sutsko, når du fryser, i stedet for at skrue op for varmen.

Det er dog vigtigt, at du ikke skruer for langt ned for varmen, da du i så fald risikerer at få fugtskader og skimmelsvamp

Artiklen fortsætter nedenfor

Hvornår er strømmen billigst?

Køber du el med en fast pris-aftale, vil din strøm koste det samme, lige meget hvornår på dagen du bruger den. Har du i stedet en aftale med variabel pris, kan prisen variere en del fra time til time.

Prisen på strøm afhænger især af, hvornår der er mest belastning på el-nettet, dvs. når der er mange mennesker, der bruger strøm samtidig.

I vinterhalvåret er det især i de tidlige aftentimer fra kl. 17 til 20, at der er gang i strømforbruget, og el-prisen derfor er højest.

Spar på strømmen
Følg vores tips og spar penge på strøm

Strømmen er som regel billigere om natten og midt på formiddagen, hvor der er færre mennesker, der bruger strøm.

Du vælger selv el-leverandør

I 2003 blev det op til den enkelte forbruger selv at vælge sin el-leverandør. Dvs. at du kan undersøge de forskellige udbyderes priser og services, og så selv vælge, hvem du vil købe strøm hos.

Prisen på el varierer afhængigt af hvilken leverandør, du vælger, og om du køber strøm til fast eller variabel pris.

Prisen på strøm varierer også alt efter tidspunktet på dagen og året. Ofte er strøm billigere om natten end om dagen.

På Forsyningstilsynets sammenligningsside elpris.dk, kan du få et overblik over de forskellige elselskaber, priser og produkter.

Overvej at udnytte den billige strøm om natten

Mange hårde hvidevarer har i dag timere, så de kan sætte sig selv i gang. På den måde kan du fx sætte en vask over, når strømmen er billigst.

Du kan derfor med fordel udskyde din tøjvask og opvask, til efter du selv er gået i seng. Efterspørgslen på strøm typisk er lavest om natten, hvilket afspejles i elpriserne.

Selvom det lyder som en oplagt idé at udskyde strømforbruget til om natten, så du kan spare på din udgift til el, bør du dog samtidig være opmærksom.

Der kan nemlig være nogle farer ved brug af strøm uden opsyn.

Fx kan det kan være en god idé at lade være med at bruge tørretumblere af ældre dato uden opsyn af hensyn til brandfare (Kilde: Sikkerhedsstyrelsen).

Hurtig- eller eco-vask?

Med de høje elpriser, er det da stadigvæk en god idé at bruge de lange eco-vaskeprogrammer, der strækker sig over flere timer, frem for hurtigvaske?

Det korte svar er ja. Det, der koster energi, er at varme vandet op.

Selvom eco-vaskprogrammerne strækker sig over længere tid, kan det stadig betale sig at køre disse programmer - så længe du orienterer dig om elpriserne i det tidsrum, du planlægger at vaske.

Overvej disse 3 ting, før du flytter dit strømforbrug til om natten.

Hvad er et gennemsnitligt strømforbrug?

Det er svært at sige noget om, hvad et typisk strømforbrug bør ligge på, da der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på dette. 

Holder vi el-opvarmning ude af ligningen, ligger forbruget for en gennemsnitlig dansker på omkring 1.600 kWh om året. 

For en gennemsnitlig børnefamilie bestående af 2 voksne og 2 børn i et hus på omkring 150 m2 ligger forbruget på ca. 4.000-4.500 kWh om året (Kilde: Bolius). 

Familie der laver mad
Hvor meget el bruger en familie i gennemsnit?

Med udgangspunkt i ovenstående bruger en gennemsnitsdansker således 4,1 kWh om dagen, mens en gennemsnitlig børnefamilie bruger 11 kWh om dagen. 

Husk at forsikre dit hjem og dine apparater

Skulle du være så uheldig, fx at få en vand- eller brandskade, er det en stor fordel at have en indboforsikring.

Hos If tilbyder vi 3 typer indboforsikringer, der bl.a. dækker dine ejendele ved brand, vandskader og tyveri:

  1. Indbo
  2. Indbo Plus
  3. Indbo Super

I vores udvidede indboforsikringer – Indbo Plus og Indbo Super – dækker vi også ved bl.a. kortslutning og dine hårde hvidevarer mv.

Har du brug for hjælp?

Har du din indboforsikring hos os, og har du fået en skade, kan du altid anmelde skaden online.

Har du spørgsmål til Ifs forsikringer, eller har du brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os online eller på 70 12 12 12.

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Senest opdateret den 15. november 2022.