Bliv sikker på trampolin

Det kan være sjovt og sundt for børn at hoppe på trampolin, men det sætter også krav til sikkerheden. 

Her får du nogle gode råd til at gøre trampolinen i haven mere sikker. 

Har du styr på børneforsikringen? Få din pris på 30 sek!

Beregn din pris

Trampolinen er blevet en familiefavorit og har fået fast plads i mange haver, fordi det er en sund og sjov måde for børnene at brænde krudt af på. 

Desværre glemmer mange, at trampolinen også kan være farlig, hvis ikke man tager sine forholdsregler. Her er et par råd til enkle justeringer, der gør trampolinhopperiet mere sikkert. Husk også en ulykkesforsikring til børn

Uheld på trampolin

De fleste skader på trampolin sker for børn i alderen 5 til 10 år, når flere springer på trampolin sammen.

Men på trods af trampolinskaderne, hævder læger stadig, at fordelene ved trampolinen opvejer ulemperne.

Trampolinen aktiverer nemlig børnene og forbedrer deres udholdenhed, styrke og balance.

Det er tilmed en nem og billig fritidsaktivitet ift. mange sportsgrene, der kræver medlemskab af klub, specialudstyr og stort forældreengagement.

Pas på, når ungerne boltrer sig på trampolinen.

De vigtigste regler ifm. trampolin

Bliv enig med dine børn om, at de følger nogle få regler, når de hopper på trampolinen:

  • Vær helst kun 1 på trampolinen ad gangen. Så undgår I også, at hoppe ind i hinanden
  • Hop uden sko på trampolinen
  • Hav ikke legetøj og andre genstande med på trampolinen. Det kan forårsage alvorlig skade, hvis man lander forkert på dem
  • Pas på med akrobatiske tricks på trampolinen - det kan nemt ende i brækkede lemmer
  • Små børn bør aldrig hoppe på trampolin uden opsyn af voksen.


Almindelige trampolinskader

De fleste skader på trampolin er brækkede led af forskellig art, især håndled, fingre, albuer og ankler er udsatte.

Skader på anklen skyldes ofte, at foden sidder fast i kanten på trampolinen, og skaden kan desværre kræve både operation og lang genoptræning.

Der er også risiko for nakkeskader, hvis man laver flips og andet akrobatik på trampolinen, også selvom man fx går til springgymnastik. Vi anbefaler derfor, at man helt afholder sig fra disse akrobatiske tricks for sikkerhedens skyld. 

Hvis børnene meget gerne vil lave disse øvelser, kan det være en god idé at sende dem til springgymnastik, så de kan lære basis-kundskaberne, inden de afprøver bevægelserne på trampolinen derhjemme.

Når det så er sagt – op på trampolinen og hop løs!

Artiklen fortsættes nedenfor

Nedgravning af trampolin

Placer trampolinen på et plant underlag, så den står fast. Hvis haven skråner, øges risikoen for skader - her kan nedgravning af trampolinen være en mulighed.

Overfladen omkring trampolinen skal være blød – undgå at placere den på hårdt underlag som fliser og asfalt og fjern havemøbler og hårde genstande omkring trampolinen.


Sikkerhedsnet på trampolinen

Der skal være en robust og polstret beskyttelsesramme omkring trampolinens hoppedug, og der bør ikke være noget mellemrum mellem ramme og dug.

De fleste vælger at tilkøbe et sikkerhedsnet til deres trampolin for at forhindre, at børnene falder ud over trampolinkanten.

Vælg en model, hvor sikkerhedsnettet går helt ned til jorden. Sikkerhedsnettet forhindrer, at små børn kryber ubemærket ind under dugen og kommer til skade, hvis nogen hopper ovenpå dem.

Trampoliner, der er over 150 centimeter i diameter, skal ifølge Sikkerhedsstyrelsen være forsynet med et sikkerhedsnet, og åbningen i nettet skal have en vis højde og kunne åbnes indefra.

Jo større trampolin, des mindre risiko

Størrelsen på trampolinen betyder faktisk noget.

Jo større trampolin, des mindre risiko er der for at falde ned af den. Så anskaf så stor en trampolin, du kan overskue og vælg eventuelt nedgravning af trampolinen, hvis ikke du synes trampolinen pynter på haven.


Giv trampolinen et sikkerhedstjek

Husk altid at tjekke trampolinens stand, før børnene slippes løs på den. Har trampolinen fx stået ude hele vinteren, er det ikke sikkert, at den er klar til forårets hopperi. 

  • Tjek at alle skruer og kantpuden sidder ordentligt fast
  • Tjek at trampolinens ben og alle samlingerne stadig holder
  • Tjek for rustne fjedre og huller eller revner i dugen
  • Tjek om trampolinen står solidt og sikkert, i god afstand af andre ting


Husk ulykkesforsikringen på trampolinen

Ulykker sker desværre sommetider, også selvom man passer på. Her kan en ulykkesforsikring være en rigtig stor hjælp, især fordi den dækker tandskader og behandlingsudgifter ifm. ulykker.

Derudover kan du tilvælge dækningen Strakserstatningen, som giver jer en udbetaling på 1 % af forsikringssummen , fx hvis barnet brækker en arm. Når vi har modtaget al nødvendig dokumentation, kan vi udbetale erstatningen.

Læs mere om ulykkesforsikring til børn.

Senest opdateret den 2. november 2021.