Ifs nye kontor i Finland værner om medarbejdere og miljø

Da If skulle finde ny kontorbygning i hovedstadsregionen i Finland, blev et kort ud rullet ud og der blev set på, hvor medarbejderne bor. En rimelig og praktisk pendlerafstand vægtede højt for valget af beliggenhed.  

I de gode tilfælde går medarbejderes trivsel og bæredygtighed hånd i hånd. Ifs nye finske kontor i Espoo og de valg, der blev truffet under planlægningen, er gode eksempler på dette.  

– Kontoret i Espoo ligger faktisk lige midt på kortet, når man ser på hvor medarbejdernes hjem er, siger Pirjo Holmén, der er kontorchef i Finland.  

 Det er en fordel for medarbejderne at have en rimelig afstand til arbejde og at have nem adgang til offentlig transport. Samtidig er placeringen bæredygtig, fordi udledninger nedbringes. At cykle til arbejde har flere fordele, fordi man både kommer i god form og skåner miljøet.  

- Vi opfordrer folk til at cykle. Kontoret har en indendørs cykelgarage, hvor man også kan lade sin el-cykel op, og vi har håndklædeservice, så man kan gå i bad, når man er cyklet på arbejde, siger Pirjo Holmén. 

Pirjo Holmén
Pirjo Holmén, Head of Premises in Finland

Aktivitetsbaseret indretning – mindre plads, flere muligheder  

Medarbejdernes trivsel var i centrum, da det nye kontor blev planlagt. Mere end 2.000 medarbejdere fik mulighed for at bidrage med feedback og ideer til, hvad det vil sige at have den bedste arbejdsplads.  

– Som et resultat af dette arbejde har If nu fået den højest mulige WELL-certificering, som er Platin. Vores kontor i Finland er det første, der får det tildelt, forklarer Pirjo Holmén stolt.  

WELL-vurderingen er en evidensbaseret certificering, der har til formål at understøtte medarbejdernes sundhed og trivsel ved at se på flere faktorer, såsom luft, vand, næring, lys og form.  

Når sollyset kommer ind, dæmpes lysdioderne ned  

Ifs bygning i Espoo er et intelligent kontor, hvor indeklima, vand, lyd og belysning overvåges hele tiden. For eksempel justeres belysningen automatisk, alt efter hvor meget sollys der kommer ind udefra, og om der er nogen i lokalet eller ej. Dette sikrer, at belysningen altid er behagelig for medarbejderne, samtidig med at der spares på elektriciteten.  

– Eftersom at kontoret er så intelligent, har vi for eksempel kunne reducere kontortemperaturen i henhold til myndighedernes retningslinjer for at spare på strømmen midt i energikrisen, siger Pirjo Holmén.  

Naturvæg i Ifs kontor i Espoo

Flytningen af kontorlokalerne til en ny adresse betød også en ændring i arbejdskulturen hos If. Med aktivitetsbaseret arbejde (ABW) har ingen deres egne, faste pladser. Medarbejdere får adgang til forskellige typer arbejdsområder og lokaler hver dag til forskellige opgaver og aktiviteter. Da kontoret bliver brugt på en ny måde, er kontorlokalerne mindre end før.  

– Vi bruger mindre energi på at opvarme eller afkøle kontorbygningen nu, forklarer Pirjo Holmén.  

– Vi kræver også, at alle vores leverandører overholder strenge bæredygtighedsstandarder. 

Bæredygtighedstankegangen afspejles også i detaljerne:

  • If har givet alle medarbejdere deres egne termokrus til kaffe
  • Der bruges intet engangsbestik på kontoret
  • Der bruges ingen kemikalier til rengøring