15 år med øget trafiksikkerhed i forbindelse med skolestarten

For at øge børnenes synlighed og trafiksikkerhed i forbindelse med skolestarten donerer If kasketter med refleksbånd til alle børnehaveklassebørn i Finland. I løbet af 15 år har mere end en million børn modtaget en af de velkendte, gule kasketter.

Hvert år i august, når børnene begynder i skolen igen, kommer et nyt hold børnehaveklassebørn ud i trafikken. I 2006 overvejede medarbejdere hos If, hvordan man kunne fremme trafiksikkerheden gennem en positiv og langsigtet aktivitet, der ville appellere til børn.

De fandt på idéen med en reflekskasket, som ville gøre bilisterne opmærksomme på små skolebørn, der først lige er ved at lære at gå eller cykle i skole selv.

Øget synlighed i trafikken

I 2006 bestilte omkring 3.000 finske skoler med det samme kasketter til deres børnehaveklassebørn. Kasketterne er forsynet med et selvlysende gult refleksbånd, som øger børnenes synlighed i trafikken. I løbet af årene er kasketten blevet redesignet flere gange for at sikre, at den er på linje med den skiftende børnemode.

"Med de gule kasketter ønsker vi at få folk til at tænke over både børnenes trafiksikkerhed og deres egen adfærd på vejene. Det er dejligt at se, at folk synes, deres adfærd i trafikken har forbedret sig i løbet af de sidste ti år i Finland", siger Isabel Bergström, Brand Manager hos If.

Med de gule kasketter ønsker vi at få folk til at tænke over både børnenes trafiksikkerhed og deres egen adfærd på vejene. Det er dejligt at se, at folk synes, deres adfærd i trafikken har forbedret sig i løbet af de sidste ti år i Finland.

I henhold til Ifs undersøgelse mener finnerne, at de vigtigste måder at garantere en sikker skolevej på er, at forældrene er gode rollemodeller, hvad angår sikker adfærd i trafikken, at der anlægges flere gang- og cykelstier samt fodgængertunneller, og at børnene bruger refleksbrikker og refleksmateriale.

Finnerne kører mere forsigtigt omkring skolestarten

Tre ud af fire finner synes selv, at de har en god adfærd i trafikken. I dag siger næsten en ud af to bilister, at de altid kører forsigtigt, mens det for ti år siden kun var omkring hver tredje af de adspurgte.

Ud over dem, der siger, at de altid kører forsigtigt, siger 43 procent af bilisterne, at de ændrer deres køreadfærd, når skolerne starter i august, ved f.eks. at køre mere forsigtigt i nærheden af fodgængerfelter eller sætte farten ned tæt på skoler.

"Vi understreger altid den rolle, som både forældrene til de børn, der starter i skolen, og alle bilister spiller, når det gælder om at gøre vejene sikre for børn på vej til skole. Forældrene bør øve skolevejen sammen med barnet før skolestarten, og alle bilister skal sætte farten ned tæt på skoler og være ekstra opmærksomme ved fodgængerfelter", forklarer Isabel.

Finnerne har taget de gule kasketter til sig

I løbet af de sidste 15 år er de gule kasketter blevet mere synlige i gadebilledet i Finland. I 2020 begyndte 58.000 børn i skolen, og næsten 55.000 kasketter blev sendt ud til skolerne. Initiativet er blevet godt modtaget: I en spørgeskemaundersøgelse i efteråret 2020 svarede seks ud af ti af de adspurgte, at det er positivt, fordi det fremmer en vigtig sag og formidler budskabet på en sjov og tydelig måde.

"Budskabet og de gule kasketters visuelle design har ændret sig over tid. I august 2020 bad vi en række finske influencere på social medier om at deltage i initiativet. De delte billeder og minder fra deres første skoledag på deres kanaler på sociale medier", siger Isabel.

De gule kasketter spiller en vigtig rolle for Ifs bæredygtighedsarbejde.

"Vi ønsker at være en del af folks hverdag og bidrage til at øge trafiksikkerheden. Initiativet med de gule kasketter er et fantastisk bidrag til at nå dette mål", siger Isabel.

Vi ønsker at være en del af folks hverdag og bidrage til at øge trafiksikkerheden. Initiativet med de gule kasketter er et fantastisk bidrag til at nå dette mål.

Isabel Bergström

Isabel Bergström

Brand Manager,
If