Fremtidens kontor styrker medarbejderne

I fremtiden vil vi forvente, at møblerne på kontoret er produceret lokalt, og at fødevareaffaldet omdannes til biogas. Vi forventer også, at kontorlokalerne er skræddersyet til netop vores særlige krav, uanset om de skal bruges til at holde møder, samarbejde eller arbejde i fred og ro på egen hånd.

Jonas Veiberg og Christine Aasen har sammen arbejdet med at udvikle fremtidens kontor på Ifs norske hovedkontor i Oslo. "Best Place to Work"-projektet i Vækerø er et af to pilotprojekter, og hvis det bliver en succes, vil erfaringerne herfra kunne bruges til at inspirere andre dele af If – og andre virksomheder – til at udvikle deres kontorer i en bæredygtig retning.

"Hvis vi skal udvikle en god kontorkultur og føle, at vi er en del af et større hele, har vi behov for at mødes. Det er svært at udvikle en kultur via en skærm alene", siger de.

Hvis vi skal udvikle en god kontorkultur og føle, at vi er en del af et større hele, har vi behov for at mødes. Det er svært at udvikle en kultur via en skærm alene

Slut med navneskilte på skrivebordene

Fremtidens kontor er et "aktivitetsbaseret kontor". Det er med andre ord dagens opgaver, der afgør, hvor du vælger at sidde. Måske starter du dagen i et lille rum, hvor du holder møder. Efter frokost sætter du dig sammen med dine kolleger. Næste dag sidder du måske i et roligt område, fordi du skal skrive en rapport færdig.

"Der vil være flere stole, end der er mennesker, og medarbejderne kan sætte sig sammen med deres kolleger. Vi tror, at det i sidste ende vil udvikle sig sådan, at der etableres forskellige miljøer i forskellige dele af kontoret, men mere på tværs af afdelinger end tidligere. Til sidst vil alle vide, at sagsbehandlerne sidder her, og rejserådgiverne sidder der. Det, at man ikke har en fast plads, skaber nye aktivitetsmønstre og forhindrer, at folk bliver klemt sammen", siger Christine. 

Kontorlandskabet bliver opdelt i 3 områder: et åbent område, et roligt område og et stilleområde. Det åbne område begynder ved kontorets indgang, og overgangen mellem de forskellige områder er tydeligt markeret. Den måde, vi arbejder på, er blevet påvirket af COVID-19, af hjemmearbejde og af hensynet til infektionskontrol.

"Når vi kigger fremad, skal vi indrette os, så overfladerne er lette at rengøre, og der er en sikker afstand mellem kontorpladserne. Og måske bør vi kunne åbne døre og tænde for vandhaner uden berøring", siger Jonas.

Når vi kigger fremad, skal vi indrette os, så overfladerne er lette at rengøre, og der er en sikker afstand mellem kontorpladserne. Og måske bør vi kunne åbne døre og tænde for vandhaner uden berøring

Det bæredygtige kontor

Bæredygtighed har været tænkt ind i alle beslutninger og indkøb i lang tid. Frugten i frugtskålen og bønnerne i kaffemaskinen kan spores tilbage til deres oprindelsessted. Kontorartiklerne er svanemærkede. Møblerne er købt hos lokale virksomheder i regionerne Sydnorge og Gudbrandsdalen. Produkter af høj kvalitet skal have en lang levetid og være miljøvenlige og genanvendelige. Fødevareaffald omdannes til biogas og bruges som brændstof i de busser, der kører forbi kontoret.

Fremtidens kontor skal minimere vores klimaaftryk, hvilket skaber stolte og mere tilfredse medarbejdere:

"Enhver beslutning, vi træffer, skal understøtte FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. I en fjern fremtid håber vi, at de materialevalg, vi har foretaget, viser sig at være korrekte – at kvaliteten var holdbar, og at vi skabte det mindst mulige klimaaftryk", siger de.

Christine Aasen

Christine Aasen

Product Developer,
If

Jonas Veiberg

Jonas Veiberg

Head of Purchasing and Projects,
If