Sundhedsforsikring eller sygeforsikring til selvstændig?

Skal jeg købe sygeforsikring for selvstændige?

Sundhedsforsikring og sygeforsikring lyder næsten ens og bliver derfor ofte tolket til at være det samme. Især som selvstændig erhversdrivende kan det være forvirrende at vide, hvilken forsikring man behøver hvis man bliver syg - for skal man da have en sundhedsforsikring eller en sygeforsikring for selvstændige?

Nedenfor forklarer vi forskellen på de to - og hvad du skal tænke på som selvstændig.

 • Sygeforsikring - kort og godt

  Den offentlige sygesikring gør, at vi i Danmark enten har ret til gratis behandling eller tilskud til behandling, taget i betragning af hvilken sundhedsydelse der er behov for. Eksempelvis er det i Danmark gratis at gå til lægen og komme på hospitalet og er man under 18 år, er det gratis at gå til tandlægen.

  Tilskud til behandling gives til tandlægebesøg, kiropraktor, psykolog mm., men er ikke dækket fuldt og det er derfor op til den individuelle at betale den resterende sum. 
  En sygeforsikring giver kun adgang til behandling fra det offentlige sundhedsvæsen. Dette betyder at man som privatperson og selvstændig selv skal betale for behandling fra det private. 

 • Sundhedsforsikring - kort og godt

  I kontrast til en sygeforsikring som du får gennem det offentlige, er en sundhedsforsikring noget du skal tegne gennem et forsikringsselskab. Sygeforsikring og sundhedsforsikring dækker til en vis grad det samme. Den store forskel er dog, at en sundhedsforsikring giver adgang til, samt dækker, behandling hos privatlæger og privathospitaler. Hvor en sygeforsikring kun dækker eller yder tilskud til det offentlige sundhedsvæsen, dækker en sundhedsforsikring udgifter til behandlinger på private klinikker eller privathospital.  En sundhedsforsikring er ikke lovpligtig. Den kan dog vise sig vigtig for dig som selvstændig erhvervsdrivende, såfremt du bliver syg og være din økonomiske redning. 

Hvorfor købe sundhedsforsikring som selvstændig?

 • Hurtigere behandling
 • Adgang til private klinikker og hospitaler
 • Dækker udgifter tilknyttet behandling

Sundhedsforsikring for selvstændige: Hvorfor?

Som selvstændig erhvervsdrivende hviler det meste af virksomhedens eksistens på dine skuldre og det kan derfor gå hen og få store konsekvenser hvis du bliver syg. Såfremt du ingen ansatte har, er der ingen der står klar til at overtage dine arbejdsopgaver og du kan derfor være nødsaget til at skulle hyre en vikar.

En vikar kan være dyr og jo længere tid du skal vente på behandling, des længere tid skal du betale for en vikar. En sundhedsforsikring kan derfor gå hen og blive din redning, da hurtig adgang til diagnose og behandling gør, at du hurtigere er tilbage på arbejde igen, klar til at drive din virksomhed.