Undgå råd og svamp

Her får du gode råd til, hvordan du forebygger råd og svamp i hjemmet og hvordan du er forsikret i tilfældet af, at dit hus bliver ramt af råd og svamp.

Få en pris på husforsikring på 30 sek.

Se din pris

Råd og svamp kan både skabe dårlig lugt i hjemmet og endda ødelægge husets konstruktion. Desuden kan fx skimmelsvamp føre til allergi, astma og hovedpine. Det er derfor vigtigt at være på vagt, hvis du mistænker råd og svamp.

Læs mere om, hvordan vores husforsikring dækker.

Hvad er råd og svamp?

Råd og svamp har det til fælles, at de udvikler sig i organisk materiale som træ, gips og pap. Det kan være problematisk for mange hus- eller lejlighedsejere, da disse materialer ofte udgør en stor del af de fleste boligers fundamenter.

Et fælles problem ved råd og svamp er, at de begge nedbryder træ. Det er bakterier – som ofte findes i svampe – der fører til råd i hjemmet. Selve rådden nedbryder træet forholdsvist langsomt, hvilket gør det svært at opdage, før skaden har udviklet sig.

Svamp nedbryder oftest træet hurtigere end råd, men både råd og svamp kan lave store skader på dit hjem, hvilket kan være en dyr fornøjelse at opdage for sent.

Derfor er det godt at være forsikret i tilfælde af, at dit hjem rammes af råd og svamp. Det kan du blive med vores tilvalgsdækning til husforsikring.

Dækker din husforsikring mod råd og svamp?

Hos os vælger du selv, hvad din husforsikring skal dække, så du er sikker på, at få en husforsikring, som er tilpasset dine behov. Uanset hvilken af vores husforsikringer du vælger, kan du tilvælge dækning af skader fra svamp og råd.

Husforsikringen dækker desuden skader pga. skimmelsvamp, hvis skaden opstår som følge af en anden dækket skade, fx et sprunget rør. Skimmelsvamp dækkes altså ikke, hvis skimmelsvampen opstår af sig selv, fx pga. manglende udluftning. 

Beregn din pris på en forsikring til dit hus her!

Hvordan forebygger du råd og svamp?

Der findes flere måder at forebygge råd og svamp i dit hjem på. Ofte kræver det bare nogle små justeringer i hverdagen:

Udluftning

God, daglig udluftning er vejen frem til et sundere indeklima. Luft derfor ud i hjemmet dagligt, og især efter madlavning og badning. Luft også gerne ud i soveværelserne om morgenen, så nattens 'brugte' luft skiftes ud med frisk luft udefra.

Overvåg vandskader

Har du haft en vandskade, bør du få professionelle til at sikre, at der ikke opstår yderligere fugtskader, som kan skabe råd og svamp.

Sving støvsugeren

Råd og svamp kan udvikle sig i fugtigt støv, som både kan føre til ødelæggelser af hjemmet og skade sundheden. Sving derfor støvsugeren jævnligt, så støvet kommer ud af krogene.

Tænd emhætten

En tændt emhætte fjerner ikke kun lugten af mad, den hjælper også med at få damp ud af køkkenet.

Derfor bør du altid have din emhætte tændt under madlavningen og gerne lidt før og efter. På den måde sikrer du et bedre klima i dit køkken uden fugt fra damp og mados.

Hæng vådt tøj udenfor

Tør så vidt muligt dit tøj udendørs, så det ikke fugter unødvendigt indenfor. Har du ikke mulighed for udendørs tørring, bør du sørge for, at du lufter godt ud under og efter tørring.

Tør gulvet af

Brug en skraber eller et håndklæde til at tørre dit badeværelsesgulv af, når du har været i bad. Så slipper du for at vandet på gulvet skaber et fugtigt indeklima.

Mal træværket

For at undgå råd og svamp bør du jævnligt male dit udendørs træværk. Der står på malerbøtten, hvor ofte du bør male, og er du i tvivl, så spørg en fagmand.

Hvordan opstår råd og svamp?

Man bør sammenligne svamp med andre normale planter, eftersom råd og svamp – ligesom planter – skal have fugt for at kunne leve og vokse.

Derfor opstår råd og svamp oftest, når organisk materiale bliver udsat for fugt.

De typiske årsager til fugt i hjemmet:

  • Utilstrækkelig udluftning i køkken og soveværelse
  • Mangel på brug af emhætte i køkkenet
  • Vandskader fra fx utætte vandrør
  • Regn eller tøende sne fra fx utæt tag
  • Manglende optørring af badevand på badeværelset
  • Ophobninger af støv.

Hvad med skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en bestemt type svamp, som - modsat de fleste andre slags råd og svamp - ikke nedbryder træ eller andre organiske materialer.

Skimmelsvamp kan være meget sundhedsskadelig, da skimmelsvamp indeholder nogle stoffer, som kan give koncentrationsbesvær og hovedpine. Desuden kan skimmelsvamp fremkalde allergi og astma.

Det er altså vigtigt at forebygge mod skimmelsvamp eller opdage det i god tid.

Vores husforsikring dækker ved skimmelsvamp, hvis det opstår som følge af en anden dækket skade, fx et rørbrud. Skimmelsvamp dækkes altså ikke, hvis skimmelsvampen opstår af sig selv, fx pga. manglende udluftning i boligen. 

Hvordan opdager du råd og svamp?

Du kan opdage råd og svamp i dit hjem på flere måder. Du kan både prøve at snuse dig frem, se grundigt efter eller mærke efter blødheder.

1. Snus dig frem

Råd og svamp lugter ofte muggent. Du kan derfor prøve at snuse dig frem i dit hjem ved stikkontakter, rør, langs paneler eller bag store møbler, hvor bagvedliggende lugt kan sive frem. Hvis der lugter af mug, kan det være tegn på råd og svamp.

2. Se grundigt efter

Hvis råd og svamp opstår på overflader, som ikke er skjulte, fremstår det ofte fugtigt, misfarvet og evt. med skjolder. Se derfor dit hjem grundigt efter for svampeaftegninger, hvis du har den mindste mistanke om råd og svamp.

Ofte er trævinduer, ydervægge, loftsrum og gamle, dårligt isolerede huse de mest udsatte for råd og svamp.

3. Mærk efter blødheder

Når træ er udsat for råd og svamp, tager dets struktur ofte skade. Derfor kan du mærke med en fingerspids, om træelementer i dit hjem er blødt og råddet. Hvis træet føles blødt og vådt, kan det være ramt af råd eller svamp.

Husk, at jo tidligere du opdager eventuelle tegn på svamp eller råd i dit hjem, desto lettere og billigere bliver det at komme til livs.

Med en husforsikring hos os, kan du tilvælge dækning af skader, som er forårsaget af råd og svamp. Tilvalgsdækningen dækker også råd- og svampeskader på vinduer og døre.

Beregn din pris på en forsikring til dit hus her

Har du husket forsikringen?

Selvom du følger ovenstående råd, kan de fleste hjem blive udsat for råd og svamp. Råd- og svampeskader kan gå hen og blive en dyr affære, og det er derfor en god idé at undersøge, om din forsikring dækker i tilfælde af skader fra råd og svamp.

Med en husforsikring hos os kan du vælge en tilvalgsdækning, så du er forsikret i tilfælde af, at dit hus blive skadet af trænedbrydende svamp og råd.

Læs om vores husforsikring og tilvalgsdækninger.

Senest opdateret den 7. maj 2021.