Undgå råd og svamp i hjemmet

Få en pris på husforsikring på 30 sek.

Se din pris

Mange danske hjem er udsat for råd og svamp, som udover dårlig lugt, kan ødelægge husets konstruktion. Desuden kan fx skimmelsvamp have sundhedsskadelige konsekvenser og føre til allergi, astma og hovedpine.

Derfor er det en god idé at have styr på, hvordan du bedst muligt opdager og forebygger råd og svamp i hjemmet og desuden ved, hvordan du er forsikret i tilfældet af, at dit hus bliver ramt af råd og svamp.

Læs mere om hvordan vores husforsikring dækker


Hvad er råd og svamp?

Råd og svamp har det til fælles, at de udvikler sig i organisk materiale som træ, gips og pap. Det kan være problematisk for mange hus- eller lejlighedsejere, da disse materialer oftest udgør en stor del af de fleste boligers fundamenter.

Et fælles problem ved råd og svamp er, at begge nedbryder træ. Det er bakterier – som ofte findes i svampe – der fører til råd i hjemmet. Selve rådden nedbryder træet forholdsvist langsomt, hvilket gør det svært at opdage, før skaden har udviklet sig.

Svamp nedbryder oftest træet hurtigere end råd, men både råd og svamp kan lave store skader på dit hjem, hvilket kan være en dyr fornøjelse at opdage for sent. Derfor er det godt at være forsikret i tilfælde af, at dit hjem rammes af råd og svamp. Det kan du blive med vores tilvalgsdækning til husforsikring.

Hvad med skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en bestemt type svamp, som - modsat de fleste andre slags råd og svamp - ikke nedbryder træ eller andre organiske materialer.

Derimod kan skimmelsvamp udvikle sig i dit hjem til at være sundhedsskadeligt.

Skimmelsvamp indeholder sundhedsskadelige stoffer, som kan give koncentrationsbesvær og hovedpine.

Desuden kan skimmelsvamp fremkalde allergi og astma, og det er derfor vigtigt at forebygge mod svamp eller opdage det i god tid.

Vores husforsikring dækker skimmelsvamp, hvis det opstår som følge af en anden dækket skade, fx et rørbrud. Skimmelsvamp dækkes altså ikke, hvis skimmelsvampen opstår af sig selv, fx pga. manglende udluftning i boligen. 

Skimmelsvamp kan have sundhedsskadelige påvirkninger.

Hvordan opstår råd og svamp?

Man bør sammenligne svamp med andre normale planter, eftersom råd og svamp – ligesom planter – skal have fugt for at kunne leve og vokse. Derfor opstår råd og svamp oftest, når organisk materiale bliver udsat for fugt.


De typiske årsager til fugt i hjemmet:

 • Utilstrækkelig udluftning i køkken og soveværelse
 • Mangel på brug af emhætte i køkkenet
 • Vandskader fra fx utætte vandrør
 • Regn eller tøende sne fra fx utæt tag
 • Manglende optørring af badevand på badeværelset
 • Ophobninger af støv.


Dækker din husforsikring mod råd og svamp?

Hos os vælger du selv, hvad din husforsikring skal dække, så du er sikker på, at få en husforsikring, som er tilpasset dine behov. Uanset hvilken af vores husforsikringer du vælger, kan du tilvælge dækning af skader fra svamp og råd.

Beregn din pris på en forsikring til dit hus her!

Artiklen fortsættes nedenfor

 • Et godt sted at være

  Årets Forsikringsselskab
  I både 2014, 2016 og 2018 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”. Prisen uddeles hvert andet år med undtagelse af 2020.

  Danmarks Bedste Kundeservice 2019
  Prisen blev uddelt af Wilke, der samtidig udnævnte If til Årets Digitale Forsikringsselskab.

 • Find husforsikring

  Find nemt og hurtigt en passende husforsikring her!

  Beregn pris
 • Har du spørgsmål?

  Vi er klar til at hjælpe dig.
  Ring til os på 70 12 12 12skriv sikkert til os via Mine Sider​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Hvordan opdager du råd og svamp?

Du kan opdage råd og svamp i dit hjem på flere måder. Du kan både prøve at snuse dig frem, se grundigt efter eller mærke efter blødheder.

Snus dig frem

Råd og svamp lugter ofte muggent. Du kan derfor prøve at snuse dig frem i dit hjem ved stikkontakter, rør og langs paneler, hvor bagvedliggende lugt kan sive frem. Hvis der lugter af mug, kan det være tegn på råd og svamp.

Se grundigt efter

Hvis råd og svamp opstår på overflader, som ikke er skjulte, fremstår det ofte fugtigt, misfarvet og evt. med skjolder. Se derfor dit hjem grundigt efter for svampeaftegninger, hvis du har den mindste mistanke om råd og svamp.

Ofte er trævinduer, ydervægge, loftsrum og gamle, dårligt isolerede huse de mest udsatte for råd og svamp.


Mærk efter blødheder

Når træ er udsat for råd og svamp, tager dets struktur ofte skade. Derfor kan du mærke med en fingerspids, om træelementer i dit hjem er blødt og råddet. Hvis træet føles blødt og vådt, kan det være, at det er ramt af råd eller svamp.

Husk, at jo tidligere du opdager eventuelle tegn på svamp eller råd i dit hjem, desto lettere og billigere bliver det at komme til livs.

Med en husforsikring hos os, kan du tilvælge dækning af skader, som er forårsaget af råd og svamp. Tilvalgsdækningen dækker også råd- og svampeskader på vinduer og døre.

Beregn din pris på en forsikring til dit hus her

Hvordan forebygger du råd og svamp?

Der findes flere måder til at forebygge råd og svamp i dit hjem, som oftest blot kræver små justeringer i hverdagen:

 • Udluftning
  God, daglig udluftning er vejen frem til et sundere indeklima. Luft derfor ud i hjemmet dagligt og især efter madlavning og badning.
 • Overvåg vandskader
  Hvis du har haft vandskade, bør du få professionelle til at sikre, at der ikke opstår yderligere fugtskader, som kan skabe råd og svamp.
 • Sving støvsugeren
  Råd og svamp kan udvikle sig i fugtigt støv, som både kan føre til ødelæggelser og skade sundheden. Sving derfor støvsugeren jævnligt, så støvet kommer ud af krogene.

 • Tænd emhætten
  En tændt emhætte fjerner ikke kun lugten af mad. Den hjælper også med at få damp ud af køkkenet. Derfor bør du altid have din emhætte tændt under madlavningen og gerne lidt før og efter. På den måde sikrer du bedre klima i dit køkken uden fugt fra damp og mados.

 • Hæng vådt tøj udenfor
  Tør så vidt muligt altid dit tøj udenfor, så det ikke fugter unødvendigt indenfor. Hvis du ikke har mulighed for udendørs tørring, bør du sørge for, at du lufter godt ud under og efter tørring.

 • Tør gulvet af
  Brug en skraber eller et håndklæde til at tørre dit badeværelsesgulv, når du har været i bad. Så slipper du for at vandet på gulvet skaber et fugtigt klima.

 • Mal træværket
  For at undgå råd og svamp bør du jævnligt male dit udendørs træværk. Det fremgår på malerbøtten, hvor ofte du bør male, og er du i tvivl, så spørg en fagmand.
Et sundt indeklima er med til at forebygge råd og svamp.

Har du husket forsikringen?

Selvom du følger ovenstående råd, kan de fleste danske hjem blive udsat for råd og svamp. Råd- og svampeskader kan gå hen og blive en dyr affære, og det er derfor en god idé at undersøge, om din forsikring dækker i tilfælde skader fra råd og svamp.

Med en husforsikring hos os kan du vælge en tilvalgsdækning, så du er forsikret i tilfælde af, at dit hus blive skadet af trænedbrydende svamp og råd.

Læs om vores husforsikring og tilvalgsdækninger.

Senest opdateret den 15. november 2017.