10 tips til brandforebyggelse

Sådan undgår du brand i dit hjem

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

Det sker heldigvis sjældent, at der opstår store brande i huse. Men når det sker, har det ofte store og uoverskuelige konsekvenser, både for dit hjem, din pengepung, men også for dig som person. Vi vil derfor gerne hjælpe dig med nogle tips til effektiv brandsikring.

Det kan desuden være en god idé at have en brandforsikring, i tilfælde af dit hjem eller dine ting tager skade i forbindelse med brand. I flere tilfælde kræver din bank og realkreditinstitut sågar, at dit hjem er brandforsikret, for at du kan låne penge til huskøbet.

Har du haft brand i dit hjem? Så kan du anmelde skaderne her


10 tips til effektiv brandsikring

Det er vigtigt, at du selv yder effektiv brandsikring i dit hjem, hvis du gerne vil undgå brand. Her giver vi dig 10 gode råd til, hvordan du selv højner brandsikkerheden i dit hjem:

Brandsikring tip 1: Overvåg levende lys

Du bør aldrig forlade et rum med levende lys, da disse kan få fat i brandbare genstande såsom gardiner, duge, planter eller lignende, hvis lysene fx vælter eller brænder helt ned.

Brandsikring tip 2: Husk røgalarmer og pulverslukkere

Hav altid røgalarmer og pulverslukkere i nærheden, også på hver etage og i hver ende af boligen. Sørg altid for, at røgalarmernes batterier er opladede og at pulverslukkerne ikke er for gamle.

Husk, at der er forskel på en brandalarm og en røgalarm, når du skal vælge alarm til brandsikring i dit hjem. Røgalarmer reagere på røg, hvor nogle brandalarmer er termodetektorer og reagerer på varme.

Brandsikring tip 3: Overvåg åbne ildsteder

Lad aldrig åbne ildsteder være uden opsyn, da en gnist hurtigt kan smutte fra ilden og over i gulvtæppet, eller røgen kan sprede sig i stuen og forårsage kulilteforgiftning, hvis røgrøret er spærret.

Brandsikring tip 4: Opbevaring af tændstikker

Opbevar tændstikker utilgængeligt for børn, så de ikke brænder sig eller uforvarende får sat ild på deres omgivelser.

Brandsikring tip 5: Oplad din mobiltelefon sikkert

Mobiltelefoner der oplader, kan udvikle så meget varme, at de kan antænde sig selv og underlaget, de ligger på. Lad derfor mobiltelefonen op under opsyn og ikke om natten, mens du sover.

Brug desuden altid kun originale mobilopladere fra anerkendte forhandlere for at yde optimal brandsikring.

Læs mere om sikker opladning af din mobiltelefon

Brandsikring tip 6: Sluk elektronikken

Skærp brandsikkerheden i dit hjem ved at slukke på kontakten, når el-artikler og opladere ikke er i brug. Så risikerer du ikke, at de overopheder, smelter eller starter en brand med en gnist.

Brandsikring tip 7: Pas på strygejernet

Forlad aldrig et tændt strygejern, hverken stående eller liggende – du kan risikere, at det overopheder, vælter eller at et familiemedlem brænder sig på det.

Brandsikring tip 8: Sluk køkkenmaskiner

Sluk for kaffemaskiner, brødristere og elkedler, når de ikke er i brug - benyt evt. en timer, så de slukker automatisk.

Brandsikring tip 9: Pas på varm olie og fedt

Gå aldrig fra en gryde med olie eller fedt under opvarmning, da det nemt kan komme til at sprøjte på træbordplader, viskestykker og børn.

Brandsikring tip 10: Lovlige elinstallationer

Sørg for, at dine elinstallationer er lovlige, så risikoen for brand i væggene sænkes. Hvis en elinstallation pludselig udskyder gnister inde i væggen, kan branden nå at få godt fat, før du når at reagere.

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Har du husket brandforsikringen?

En brandforsikring er ikke en lovpligtig forsikring, men du skal næsten altid have dit hus brandforsikret, hvis banken eller realkreditinstituttet har lån i huset – lejligheder er typisk brandforsikret gennem ejerforeningen. På denne måde er deres investering i dig og dit hus sikret i tilfælde af brand.

Man kan ofte få en brandforsikring i kombination med en husforsikring, som også dækker dig ved storm, vandskader, råd- og svampeangreb. Hos os er brandsikringen en del af vores indboforsikring.

Læs mere og beregn din pris på vores indboforsikringer

Læs mere om vores husforsikringer

5 gode tips til udendørs brandforebyggelse

 • Brandsikring: Havegrill
  Brug havegrillen med omtanke, placér den stabilt og med god afstand til børn og bygninger. Tænd aldrig op med tændvæsker – og hav altid vandslangen eller en spand vand klar, hvis der skulle opstå brand. Sådan opnår du den bedste brandsikring, når du griller.

 • Brandsikring: Havemøbler
  Hvis havemøblerne har fået linolie, bør du ikke smide den brugte klud direkte i skraldesækken, da linolie er selvantændeligt. Hvis du vil forebygge brand, bør du i stedet opbevare kluden i et glas med tætsluttende låg eller en lukket plasticpose.

 • Brandsikring: Ukrudtsbrænder
  Ukrudtsbrændere er hvert år årsag til flere brande, så brug dem med omtanke – brug dem bl.a. ikke i blæsevejr og tørre perioder eller tæt på bygninger, buske og biler. Yd aktiv brandsikring ved at have en vandkande eller haveslange klar, hvis der skulle opstå gløder eller brand.

 • Brandsikring: Benzin
  Opbevar aldrig benzin til plæneklipperen i eddikedunke, plastflasker og lignende, da benzinen kan nedbryde plastmaterialet. Benzinen udsender herefter letantændelige benzindampe, og en gnist fra bilmotoren eller en cigaret er nok til at starte en brand. Brug derfor kun godkendte reservedunke, hvis du vil yde ordentlig brandsikring.

 • Brandsikring: Bålplads
  Bål i haven er hyggeligt, men tjek kommunens sikkerhedsregler, før du tænder op. Brug rent, tørt træ og ikke tændvæsker, og tænd aldrig bål i blæsevejr eller tørkeperioder. Hold opsyn og hav en spand vand klar til at slukke ild og vildfarne gløder.

  Til Skt. Hans gælder der særlige sikkerhedsregler for de store bål - især ift. brandforebyggelse. Tjek minimumsafstande til bygninger, bevoksning og materialer hos Beredskabsstyrelsen, før I går i gang.

​Senest opdateret den 13. december 2017.

3 fordele ved indboforsikringen

 • Udvidet sikkerhed
  Øger din sikkerhed, fx dækkes tricktyveri og omkodning af låse.​​

 • IT-udstyr udlånt af skolen
  Hvis du har en Indbo Plus hos os, hjælper vi dig med dækning af disse ting.​​

 • Én gennemgående selvrisiko
  Vi har, med meget få undtagelser, én valgfri gennemgående selvrisiko på de fleste dækninger.​​​​​​​​

Få rabat på din forsikring

Som kunde hos os, får du fordelagtige tilbud på If Smartalarm - leveret af G4S og Lindrucker vindueslåse - og samtidig får du rabat på din indboforsikring!

If SMARTalarm - leveret af G4S
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med en alarm. Læs mere If SMARTalarm - leveret af G4S.

Lindrucker vindueslåse
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med vindueslåse. Læs mere og bestil Lindrucker-produkter med rabat - skriv blot "If" i rabatfeltet. 

Få op til 20 % rabat på din forsikring, hvis du har både vindueslåse og en alarm.