Få en forårsklar motorcykel

Vintergækker og erantis titter frem, og Bakkens åbning er lige om hjørnet – når foråret annoncerer sin ankomst, er det på tide at give motorcyklen et eftersyn, så den bliver klar til en ny sæson!

Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:

Beregn pris

Når motorcykelsæsonen nærmer sig

Den danske motorcykelsæson varer fra den 1. marts – 30. november, og skydes for alvor i gang i slutningen af marts, når Bakken åbner op efter endnu en vinter.

Motorcyklerne findes frem fra garager og lignende, hvor de enten har stået vinteren over og samlet støv, eller har været brugt til vinterkørsel på våde og glatte veje.

Ligegyldigt om motorcyklen har holdt vinterpause eller har været ude at køre, er der mange gode grunde til, at motorcyklen skal tjekkes og gøres ordentlig klar til foråret, når den nye motorcykelsæson begynder.

Læs om motorcykelforsikring


Sådan bliver din motorcykel forårsklar

Når den grålige himmel giver plads til den begyndende forårssol, er det på tide at forberede sin motorcykel på den kommende motorcykelsæson.

Motorcyklen har muligvis fået flade dæk, begyndende rust eller vand i tanken, og før den er klar til at køre vejene tynde endnu en gang, skal den have et ordentligt eftersyn og klargøring efter vinteren.

 • Tjek olie og oliefilter
  En af de mest basale trin ift. din forårsklar motorcykel er, at du skal udskifte både olie, oliefilter og luftfilter, så motoren belastes mindst muligt.

 • Tjek bremseklodser og bremsevæske
  Det er en god idé at efterse både bremseklodser og bremsevæske, når du gør motorcyklen forårsklar. Husk, at bremsevæsken skal passe til netop din motorcykel. 

  Har du hydrauliske bremser, skal du desuden huske at kontrollere din bremsevæskes kogepunkt, før motorcyklen er helt forårsklar.
Gør motorcyklen klar til forårets køreture.
 • Puds motorcyklen
  Det er vigtigt at pudse motorcyklen grundigt, før den tages ud på forårets første køretur. Husk at komme godt ind i krogene, fjern al skidt og snavs, og noter dig hvilke dele, der trænger til en efterspænding eller udskiftning, for at motorcyklen kan blive rigtig forårsklar.
 • Smør motorcyklen
  Du skal huske at kontrollere og smøre alle kabler, greb og bevægelige dele på motorcyklen, så al manøvrering glider let. Start køreturen stille og roligt, og tjek, at alting bevæger sig som det skal – så er du og din motorcykel godt klædt på til foråret. 

Beregn motorcykelforsikring her

 • Tjek lys og lygter
  De fleste ulykker med motorcykel skyldes, at medtrafikanterne overser dig, så vær ekstra opmærksom på, om der er lys i alle dine lygter og pærer. Et hurtigt tjek afslører også, om de lyser optimalt, eller der skal stilles på dem, for at gøre din motorcykel forårsklar.

 • Tjek dækkene
  Når motorcyklen står stille vinteren over, bliver dækkene hurtigt flade og stive i gummiet, og er motorcyklen ikke blevet flyttet rundt, har dækkene muligvis også flade punkter. Giv gerne dækkene noget luft, tjek at dækmønsteret er mindst 1 mm og kør forsigtigt foråret ind.

  Forårets første motorcykeltur bør desuden være ned til den lokale tankstation, hvor du kan få målt dit dæktryk.

 • Tjek batteriet
  Motorcyklens batteri står ofte og bliver fladt vinteren over, så når foråret nærmer sig, skal batteriet genoplades og efterfyldes med vand.

 • Tjek slangerne
  Før du påbegynder forårskørslen, bør du tjekke alle slanger og kabler for mørhed og lækager, og skifte dem, hvis de er utætte eller tæt på at være det.

 • Tjek det elektriske
  Gennemgå alt det elektriske på motorcyklen, fx ir i samlingerne, og skift det efter behov. Kører du foråret ind med fejl i motorcyklens elektriske system, kan du risikere at problemet bliver værre og reparationen dyrere.

 • Kontroller og justér
  Vil du gerne være ekstra sikker på din motorcykel til foråret, er der en lang række dele, du bør kontrollere og justere, før din motorcykel er helt forårsklar: Du kan bl.a. tjekke dine lys, lygter, horn, tændrør, kølervæske, luftfilter, kronrørslejer, bagsvingerlejer, hjullejer, udstødningssystem, forgaffel, støddæmper, kæde og tandhjul.

  Har du ikke selv evnerne til at gøre din motorcykel forårsklar, kan du bede en mekaniker eller et værksted om at gøre det for dig – de ved, hvad der skal til, for at din motorcykel bliver forårsklar.

Artiklen fortsættes nedenfor

Er dit personlige udstyr klar til foråret?

Dit eget motorcykeludstyr er mindst lige så vigtigt som selve motorcyklen, når det kommer til sikkerhed. Det er nemlig dét, der beskytter dig, hvis uheldet skulle være ude, og du vælter på motorcyklen.

Her er en ulykkesforsikring også en rigtig god idé.

Læs om ulykkesforsikring


Hjelmen

Er det mon tid til at investere i en ny hjelm – eller bare et nyt visir til den, når foråret starter? Visiret får nemt ridser, som nedsætter sigtbarheden – især i regnvejr.

Skifter du hele hjelmen ud, er det en god ide at vælge en klar, trafiksikker farve som fx gul, rød eller pink.


Tøjet

Dit tøj tager fra, hvis du rammer asfalten, så sørg for, at din jakke og dine bukser er opdaterede. Vælg gerne tøj i klare farver, så selv den uopmærksomme bilist får øje på dig.


Handsker og støvler

Af alt dit udstyr bliver dine handsker og støvler hurtigst slidte og kræver udskiftning næsten hvert forår. Vælter du med motorcyklen, er det typisk handskerne, du tager fra med, og de kan derfor ikke blive "for gode".

Du skal med andre ord vælge topkvalitet, når du køber handsker til forårets køreture.

Støvlerne skal sidde godt på dine fødder og være godt ventilerede, så du kan bruge dem om sommeren uden at blive overophedet.

Senest opdateret den 20. december 2021.