Sammen med dine børn

Når du går på pension, får du bedre tid til at være sammen med dine børn og børnebørn. Mange bedsteforældre tager børnebørnene med på ferier, eller passer deres børnebørn i hverdagen, mens børnenes forældre er på arbejde.

Selvom det er dejligt at bruge tid med familiens yngste, er der også visse praktiske ting at tage hensyn til, især ift. børnebørnenes sikkerhed.


Når du har ansvaret for dine børnebørn

Mange bedsteforældre bruger meget tid sammen med deres børnebørn, både fordi de nyder og ønsker det, og fordi mange småbørnsforældre værdsætter en hjælpende hånd i en hektisk hverdag.

Det er dog vigtigt at vide, at så længe dine børnebørn er alene sammen med dig, er det dig, der har ansvaret for dem.

Børn bliver nemt syge og har også en tendens til at komme galt afsted. Ofte gælder det bare forkølelser eller skrabede knæ, men du kan også risikere pludseligt at stå med et meget sygt eller tilskadekommet barn.


Er dine børnebørn forsikrede, mens de er hos dig?

Det gælder om at være forberedt og sikker, både derhjemme, i bilen, eller hvis du er på ferie med dine børnebørn – og det kan du blive med forsikringer.

 • Børneforsikring
  Har dine børn ikke forsikret dine børnebørn, kan du enten selv købe en Børneforsikring eller anbefale forældrene at gøre det.

  Med en Børneforsikring er dine børnebørn dækket ved både ulykker og sygdomme, og du kan altid ringe til os, når dine børnebørn har allermest brug for hjælp.

  Læs om børneforsikring

 • Bilkaskoforsikring
  Kører du med dine børnebørn i din bil, er det en rigtig god idé at have en kaskoforsikring - så undgår du trætte og utidige børnebørn på bagsædet, som har svært ved at forstå problemerne med bilen.

  Med en bilforsikring hos os, kan I nemt få hjælp, fx hvis du og dine børnebørn er indblandet i et færdselsuheld eller driftsstop.

  Læs om bilforsikring

 • Rejseforsikring
  Det er altid vigtigt at have en rejseforsikring, når du rejser, men det er ekstra vigtigt, hvis du har ansvaret for dine børnebørn på rejsen.

  Med en rejseforsikring hos os, er hele din husstand dækket på rejser, og desuden dækker vi op til 2 medrejsende på under 18 år, som meget vel kunne være dine børnebørn.

  Læs mere om rejseforsikring

Artiklen fortsættes nedenfor

Hav det sjovt med børnebørnene.

Sådan passer du godt på dine børnebørn

Det er vigtigt, at dine børnebørn er sikre i dit selskab, og det kan du til dels sikre med forsikringer.

Men du kan også selv gøre en masse, fx sikre dit hjem, til når børnebørnene kommer på besøg.

Du kan sikkert huske de fleste af disse råd og tiltag fra da børnebørnenes forældre var små, men det er altid godt med lidt repetition:

 • Fjern småting fra børnehøjde
  Har du børnebørn i 1-4-årsalderen, så har du nogle meget nysgerrige og langfingrede gæster. Det er derfor vigtigt at skjule de ting, som de kan finde på at komme i munden, fx kapsler, sten og lignende.

  Fjern også medicin, kemikalier og rengøringsmidler fra børnebørnenes rækkevidde, så de ikke kommer til at drikke det, eller hælde det ud over sig selv eller hinanden.

 • Undgå forbrændinger og skoldninger
  Dine børnebørn ved ikke hvilke ting, der er farlige, og det er derfor op til dig som den voksne, at sikre dem mod alle farer i hjemmet.

  Laver du fx mad sammen med dine børnebørn, så sørg for, at varme gryder, pander, elkogere og lignende er langt væk fra ivrige barnehænder, og at hverken håndtag eller ledningerne ligger ud over bordkanten.

  Bliver børnebørnene alligevel brændte eller skoldede, gælder det om at komme koldt, rindende vand på med det samme.
 • Forlad ikke børnebørnene uden opsyn
  Du bør altid have et øje på dine børnebørn, når de er på besøg hos dig, men der er visse situationer, hvor det er helt essentielt.

  Det gælder fx, hvis du skifter ble på dine børnebørn – her kan du ikke bare gå og lade dem ligge for sig selv på puslebordet.

  Du må heller ikke lade dine børnebørn være alene i badekar eller vandfyldte baljer, og lad aldrig børnebørnene sidde på køkkenbordet, hvis ikke du selv er i rummet.

 • Sikkerhed i bilen
  Det er ligeledes dit ansvar, at børnebørnene er sikkert fastspændt i din bil, hvis I er ude at køre sammen. Husk at børn på under 135 cm skal fastspændes med godkendt sikkerhedsudstyr, der er udviklet specielt til barnets højde og vægt.

 • Ryd op i haven
  Din have kan være fuld af farer for små, nysgerrige børnebørn, også selvom du ikke selv kan se det med det blotte øje. Gennemgå derfor haven for afbrækkede grene, glas- og potteskår, så børnebørnene ikke kommer til skade, enten ved at træde på noget skarpt eller ved at komme det i munden.

  Sørg også gerne for at låse de større ting i haven inde i et skur, fx haveredskaber og ukrudtsmidler, så dine børnebørn ikke kan komme til dem.

 • Fjern giftige planter
  Gennemgå gerne haven for giftige planter og bær, før børnebørnene kommer på besøg. Især guldregn er giftigt og ses i mange danske haver, hvor bærrene hvert år sender mange børn på skadestuen.

  Mistænker du, at dine børnebørn har spist noget giftigt, kan du ringe til Giftlinjens døgnåbne telefon på 82 12 12 12.

  Er du i tvivl om, hvorvidt dit hjem er sikkert nok til børnebørnenes besøg, kan du gennemgå Børneulykkesfondens tjekliste: Tjekliste til et børnesikkert hjem (pdf, 100KB)

Senest opdateret den 19. juni 2018.

Pas godt på dine børnebørn i et børnesikkert hjem.