8 råd til sikkert havearbejde

Styr på ulykkesforsikringen? Du finder nemt én her!

Beregn pris og køb

Omkring 9.000 danskere kommer hvert år til skade i haven, når de svinger hækkeklipper, plæneklipper, motorsav og andre haveredskaber - derfor har vi samlet vores 8 bedste råd til sikkert havearbejde.


1. Overvej, om du er den rette mand til havearbejdet

Vinteren har været lang, og du skal overveje, om du er i form til at klatre rundt på en stige eller grave halvdelen af din have ud med hakke og spade.

Du skal også være ærlig, når det kommer til dine evner ift. sikkert havearbejde – kan du håndtere haveredskaber som sav, hækkeklipper eller brændekløver? Eller skal du have professionel hjælp til havearbejdet?

TIP: Især beskæringsarbejde kræver i mange tilfælde professionel hjælp, da arbejdet foregår i højderne og måske involverer store, tunge grene.


2. Tænk over dine arbejdsstillinger under havearbejdet

Havearbejde er hårdt for kroppen. Husk at holde ryggen så rank så muligt, undgå at vride i ryggen, pas på med tunge løft, hold tilstrækkeligt med kaffepauser og lav lidt udstrækning undervejs i havearbejdet – så du er du sikker på, at kunne komme ud af sengen dagen efter.


3. Klæd dig rigtigt på til havearbejde

Sikkert havearbejde kræver sikkert udstyr. Husk sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, sikkerhedshandsker og hjelm, hvis du arbejder med fx motorsav. Øjenskader ligger højt på skadelisten, så husk også visir under havearbejdet – især når du bruger hækkeklipper. En vildfaren gren kan svirpe dig i øjet.


4. Tjek, at stigen er stabil, før du påbegynder dit havearbejde

Tjek underlaget, du stiller stigen på. Det skal være jævnt, så stigen står helt stabilt. Arbejdstilsynet råder til, at du ikke klatrer højere end 5 meter op ad stigen (målt fra underlaget til det trin, du står på), da du ellers risikerer at falde for langt, hvis uheldet er ude.

TIP: Alliér dig med en "fodmand", som kan holde en fod på nederste trin af stigen og sikre, at den ikke kommer ud af balance.


5. Få styr på ledningerne

Undgå for lange forlængerledninger til fx motorsav og hækkeklipper og brug kun godkendte udendørs ledninger under havearbejdet. Sæt dem kun i udendørs stikkontakter med jordforbindelse (de skal være lavet af en autoriseret elektriker) og træk dem aldrig indefra og ud igennem fx en vindueskarm - dette kan potentielt klemme ledningen og give kortslutninger.

Det er også vigtigt, at dit relæ slår fra, hvis behovet er der. Så tjek boligens fejlstrømsafbryder, inden du går i gang med dit havearbejde.


6. Kend din hækkeklipper

Der følger altid brugsanvisning med til motoriserede haveredskaber som hækkeklipper, plæneklipper, motorsave og lignede. Læs dem omhyggeligt, så du lærer at håndtere redskaberne korrekt og dermed udføre sikkert havearbejde. Og pil ALDRIG ved sikkerhedsanordninger, der fx sørger for at redskabet slukker, når du slipper værktøjet.


7. Vedligehold og sluk maskinen under havearbejde

Giv generelt alle dine redskaber et årligt eftersyn; sidder trinene fast på stigen, er ledningen til hækkeklipperen intakt osv.

TIP: Husk at slukke for strømmen, når du rengør dine haveredskaber – også selvom du er i gang med havearbejde. Det gælder også for plæneklipperen, hvis der sætter sig en gren fast, som du skal have løsnet.


8. Vær beredt, hvis uheldet er ude

Hvis du nu alligevel får savet dig i fingeren eller falder ned af stigen, skal du sørge for at have 2 ting klar: En førstehjælpskasse, så du selv kan klare småskrammer og -skader og en ulykkesforsikring i tilfælde af, det går helt galt.

Du kan læse mere om ulykkesforsikringer her

Senest opdateret den 15. februar 2017.