Sådan undgår du

FUPBUTIKKERNES NET

Ved du, hvordan du undgår at gå i fupbutikkernes net på nettet?

I Danmark er vi rigtig glade for at online shopping, og ifølge tal fra DIBS’ analyse ”Dansk E-handel 2015”, ville danskerne bruge godt og vel 58,7 mia. kroner i danske og udenlandske webshops i løbet af 2015. Dette er en stigning på hele 41 % over de foregående 3 år og en stigning på hele 8 % ift. 2014.

I november og december alene forventedes det, at vi danskere brugte for 6,7 mia. kroner på e-handel, svarende til at hver eneste myndig dansker købte ind for 1.550 kroner online.

Samtidig med stigningen i e-handel, er vi blevet mere kræsne med hvilke webshops, der får vores penge; hvis ikke webshoppene er hurtige, mobiltilpassede og tilbyder os vores foretrukne betalingsopsætning, går vi direkte til konkurrenten.

Der er dog vigtigt, at vi bliver endnu mere kritiske, især ift. online shopping og webshoppenes troværdighed. ​


​​Sådan identificerer du en fupbutik

Ifølge e-mærkets tal fra 2014, steg antallet af udenlandske fupbutikker målrettet det danske e-handelsmarked med over 50 % fra 2013-2014. Stigningen skyldes desværre, at fupbutikkerne fortsat tjener penge på tillidsfulde forbrugere, der ikke ved hvordan de opnår sikker online shopping.


10 råd: Spot en fupbutik på nettet

 1. Tjek webadressen
  Når du går ind på en ny hjemmeside, så husk at holde øje med webadressen i toppen af skærmen. Nogle fupbutikker hacker sig ind i seriøse og velkendte webshops, hvorefter de fører dig ind i en fupbutik. Du vil dog ofte opdage fejlen, hvis webadressen ændrer sig eller er ser mistænkelig ud.

 2. Tjek forretningsoplysningerne
  Fupbutikker undlader ofte at skrive lovpligtige kontaktoplysninger såsom CVR-nummer og erhvervsadresse, eller også skriver de falske oplysninger. Det kan altså være svært at finde ud af, hvem man handler med, og det signalerer i høj grad, at webshoppen er mistænkelig.

 3. Tjek CVR-nummeret
  Nogle fupbutikker oplyser et falsk CVR-nummer, så det er en rigtig god idé at tjekke deres nummer, hvis du har mistanke til webshoppen. Hvis webshoppen er dansk, kan du tjekke dens CVR-nummer her: Tjek CVR-nummer

 4. Tjek e-mærket
  Når en webshop bærer e-mærket, betyder det, at webshoppen følger dansk lov, samt at du som køber er sikret god behandling og hjælp ifm. e-handlen. På e-mærkets hjemmeside kan du tjekke hvorvidt en webshop er e-mærket eller om webshoppen er registreret som fupbutik: Tjek e-mærket

 5. Tjek sproget
  Både danske og engelske fupbutikker kendetegner sig ved at have dårligt sprog, ofte fordi teksten er direkte oversat gennem et værktøj. Sproget er ofte en blanding af dansk og engelsk, og fyldt med grammatiske fejl.

 6. Tjek priserne
  Online fupbutikker generer ofte deres priser ved at omregne andre valutaer til danske kroner, hvilket resulterer i meget skæve priser, fx 382,37 kroner. Når en webshop konsekvent har skæve priser, bør man genoverveje sin online shopping.

 7. Tjek prisniveauet
  Fupbutikker lokker ofte med kendte mærkevarer som Nike og Marc Jacobs, som generelt er dyre i fysiske butikker og andre webshops. Fupbutikkerne sælger ofte varerne meget billigere, enten fordi de slet ikke sender produkterne eller fordi de sælger kopivarer.

 8. Tjek betalingsmulighederne
  Brug kun de betalingsmuligheder du kender, betal kun over en sikker HTTPS-forbindelse og med betalingskort - så har du mulighed for at benytte indsigelsesordningen, hvis webshoppen viser sig at være en fupbutik: Benyt indsigelsesordningen

 9. Tjek Trustpilot
  Det er en god idé at tjekke webshoppens anmeldelser på Trustpilot, så kan du se hvilke oplevelser andre har haft med webshoppen. Nogle webshops lyver om deres Trustpilot-bedømmelse på deres egen side, så det er en god idé ligeledes at tjekke Trustpilots hjemmeside.

 10. Tjek Facebook
  Med et Facebook-tjek kan du se om webshoppen virkelig er ægte. Har webshoppen fx uforholdsmæssigt mange likes ift. opslag eller virker den reel? Tjek også ”Om os”-siden – Hvis ikke der står oplysninger som adresse, kontaktoplysninger og virksomhedens historie, er der risiko for fup.

Har du fundet en fupbutik på nettet? Så kan du anmelde den her: Anmeld fupbutik​


Er du blevet snydt af en fupbutik?

Hvis du har købt noget i en fupbutik og aldrig modtager din vare, skal du tage fat i din bank, som herefter kan tilbageføre pengene. Dette er en del af loven om betalingstjenester, som er med til at sikre os som forbrugere.

Hvis du desuden har købt noget hos en webshop med falsk CVR-nummer, skal du melde dette til politiet, da det muligvis drejer sig om bedrageri.

Senest opdateret den 1. december 2015.