ÆNDRINGER I HUSSTANDEN

Det er svært at blive alene, ligegyldigt hvad det skyldes. Pas derfor ekstra godt på dig selv.

Der kan være mange grunde til, at sammensætningen af din husstand ændres. Husstanden kan fx udvides ved at du får børn og bliver gift, eller den kan mindskes ved at børnene flytter hjemmefra, du bliver skilt eller separeret, eller din partner går bort.

Ligegyldigt grunden, er der mange ting at overveje, både når husstanden udvides og mindskes.


Når husstanden mindskes

Ifølge Danmarks Statistik levede 127.260 mænd og 280.704 kvinder på 65-100 år alene i starten af 2015. Dette kan både skyldes, at de aldrig har giftet sig, men det kan også være på grund af skilsmisser eller dødsfald. Lige meget hvad, er der mange seniorer der lever alene i deres husstande i Danmark.

Husstandens behov ændres i høj grad, når der er færre mennesker til at udfylde den. Fx har man ikke brug for lige så meget plads som enlig, man vil gerne bo tættere på børnene og børnebørnene og man har måske ikke længere mulighed for at køre bil.

Det er ofte en god idé at gennemgå sine forsikringer, når husstanden ændres:

 • Hvis du har mere end 1 bil, skulle du måske sælge de(n) ekstra, og dermed spare penge på bilforsikringerne.

  Hvis du kører mindre end du plejer, kan du også mindske km-antallet på din bilforsikring og dermed få forsikringen billigere.

  Læs om bilforsikring

 • Hvis du er blevet enlig og er flyttet til noget mindre, har dit indbo sikkert også ændret sig. Her er det en god idé at gennemgå din indboforsikring, og sikre, at din indbosum passer til værdien af dine ejendele.

  Læs om indboforsikring

Hvis du køber en bil kasko-, indbo- eller husforsikring hos os, bliver du en del af If Fordelsprogram, hvilket giver dig 10-15 % rabat på alle dine og hustandens forsikringer samt 100-500 kroner indsat på en selvrisikoopsparing hvert eneste skadesfrit år!

Læs mere om If Fordelsprogram

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Økonomien påvirkes

Ifølge en artikel Bolius skrev i 2011, er det næsten dobbelt så dyrt at bo alene i en husstand, som det er at bo sammen med en partner. Som enlig betaler man nemlig ofte det samme i husleje, forbrug, tv, internet, licens og forsikringer, som hvis man boede 2 i husstanden.

Når man går fra at være til 2 til at være én, er det derfor en rigtig god idé at gennemgå sin økonomi, både så den passer til husstandens størrelse og din økonomi.


Udfyld ensomheden

Det kan være svært at vende sig til ensomheden, hvis man er vant til at være 2 i dagligdagen. Det gælder om ikke at falde i et psykisk sort hul, men at holde sig social og i gang – og dette kan du gøre på flere måder:

 • Arbejd frivilligt
  Du kan begynde at udføre frivilligt arbejde, fx i en genbrugsbutik, nødhjælpsorganisation eller lignende. Du vil både få mulighed for at udnytte dine menneskelige og faglige kompetencer, samtidig med at du tilbringer tid sammen med andre mennesker uden for hjemmet.

 • Arbejd i private hjem
  Hvis du har nået pensionsalderen, har du mulighed for at tjene op til 10.700 kroner skattefrit (2017), ved at udføre arbejde for privatpersoner i private husstande. Du kan fx hente og passe børn, du kan lave mad, hjælpe med lektier, gøre rent, lave havearbejde eller hjælpe med andet praktisk.

  Læs mere om at arbejde som senior

  Du kan selvfølgelig også fortsætte dit normale arbejde, hvis du ikke endnu ønsker, eller kan, gå på pension.

 • Få en besøgsven
  Hvis du har besvær med at forlade dit hjem, kan du anmode om at få en besøgsven, der kommer på besøg 1 gang om ugen. Du kan evt. lave en ordning med dine børn og børnebørn, eller du kan kontakte en organisation, fx Røde Kors.

 • Flyt på ældre- eller plejehjem
  Hvis du gerne vil bo sammen med andre mennesker, og idet hele taget være tættere på andre, kan du vælge at flytte på ældre- eller plejehjem. Hvis du har et stort hus eller lejlighed, kan du også starte et kollektiv eller søge 1 eller flere bofæller, som du kan dele dagligdagen i din husstand med.

Senest opdateret den 28. december 2015.