Vi skal være forældre

Mens I venter på den lilles ankomst, har I masser af tid til at forberede jer og bl.a. børnesikre hjemmet.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2014 født 56.870 børn i Danmark. Af de mange nyfødte børn var langt de fleste enkeltfødsler, mens knap 2 % var tvillingefødsler, 10 fødsler gav trillinger mens kun 1 fødsel gav firlinger.

Rigtig mange mennesker vælger at få børn, og faktisk er det kun 12,4 % af de danske kvinder og 20,2 % af alle danske mænd, der ikke har fået børn før de fylder 50 år.

Det er altså rigtig mange familier og forældre i Danmark, både nuværende og kommende. I denne artikel tager vi fat i de ting, som især vordende forældre skal være opmærksomme på.


Vi er gravide

Der er rigtig mange ting der skal gøres, når barnet har meldt sin ankomst via en graviditetstest eller ultralydsscanning. I skal selvfølgelig forberede jer mentalt på at blive forældre og udvide jeres familie, men I skal også gå til lægen, fødselsforberedelse og forberede jeres hjem på den lille ny.

Der er selvfølgelig forskel på hvor meget I skal forberede jer, alt efter om I venter jeres 1., 2. eller 3. barn – eller barn nr. 4 eller 10 for den sags skyld. De største forberedelser gøres naturligvis ved den første familieforøgelse, men I vil altid skulle forberede jer, når I skal byde et nyt medlem af familien velkommen.

Sådan børnesikrer I jeres hjem:

 • Husk at børnesikre alle vinduer og døre, evt. med børnesikre hasper
 • Hvis jeres hjem har flere etager, så spær trapperne af med børnelåger
 • Husk at børnesikre hårde hvidevarer som vaskemaskine og ovn
 • Husk at børnesikre stikkontakter og bordkanter
 • Skærm brændeovnen af
 • Flyt de ting, I ikke ønsker barnet skal få fat i uden for dets rækkevidde, fx rengøringsmidler, smykker og medicin

Beregn din pris på Børneforsikring her


Få styr på jeres barselsregler

I Danmark tilbydes både moren og faren barsel, så de kan bruge den første tid derhjemme sammen med deres barn efter fødslen. Reglerne for barsel kan dog være svære at forstå, og desuden kan jeres arbejdspladser have deres egne barselsregler.

Hvorvidt I kan få barselsdagpenge afhænger i høj grad af jeres arbejdssituation:

 • Lønmodtagere
  I kan få barselsdagpenge, hvis I har arbejdet de sidste 13 uger før jeres barsel.

 • Selvstændige
  I kan få barselsdagpenge, hvis I har arbejdet den sidste måned før jeres barsel, foruden 6 måneder inden for det sidste år.

 • Studerende
  I kan få barselsdagpenge, hvis I har fast arbejde ved siden af jeres uddannelse, og I lever op til kravene for enten lønmodtagere eller selvstændige. Hvis I studerer på en SU-berettiget uddannelse, kan I desuden få ekstra SU-klip.

 • Ledige
  I kan få barselsdagpenge, når I går på barsel, hvis I i forvejen får arbejdsløshedsdagpenge.


En anden faktor ift. barsel er hvorvidt jeres barn er adopteret. For at kunne få barselsdagpenge ved en adoption, skal I have et brev fra statsforvaltningen, som forklarer, at én af jer skal være hjemme sammen med barnet. Dette brev skal sendes videre til Udbetaling Danmark.

Jeres barselsdagpenge sats afhænger meget af jeres situation, men max-beløbet ligger i 2015 på 4.135 kroner om ugen.

Læs mere om barsel

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Vi er nybagte forældre

Selvom I har gjort hvad I kan for at børnesikre hjemmet før barnets fødsel, er der stadig mange ting at holde øje med til hverdag.

Sådan sikrer I jeres barn i hjemmet:

 • Gå ikke fra barnet, og vend ikke ryggen til når barnet ligger på et puslebord eller sidder på køkkenbordet
 • Lad aldrig barnet være alene i badet
 • Placer aldrig gryder eller pander tæt på ovn- eller bordkanten, og hav ikke håndtag ragende ud over kanten
 • Hav ikke dug på bordene og placer kun varme drikke uden for barnets rækkevidde


Hvordan med børn og forsikringer?

Som udgangspunkt bør I sikre jeres barn i samme grad som I forsikrer jer selv, og helst lidt mere. I er trods alt forsikret i arbejdstiden gennem jeres arbejdsgiveres arbejdsskadeforsikring, hvorimod børn ikke længere er forsikret gennem hverken skoler eller institutioner.

 • Børneforsikring
  Med en børneforsikring er både jeres barn og familie sikret økonomisk hjælp, hvis jeres barn kommer til skade eller bliver sygt.

  Læs mere om børneforsikring

 • Indboforsikring
  Hvis I har en indboforsikring hos os, er jeres børn automatisk dækket, lige så længe I bor på samme adresse. Indboforsikringen dækker desuden jeres barn til denne fylder 21 år, så længe vedkommende ikke har egne børn og ikke lever i fast parforhold – hvis han eller hun stadig bor hjemme, fortsætter dækningen naturligvis indtil barnet flytter hjemmefra.

  Læs mere om indboforsikring

 • Livsforsikring
  Det er selvfølgelig altid vigtigt at have en livsforsikring, men det er især vigtigt når I får børn. Ved at tegne livsforsikringer på jer begge, sikrer I jeres børn og familie, i tilfælde af I ikke længere er der.

  Læs mere om livs​forsikring​​


Vi ønsker at blive gravide

Selvom der i 2014 blev født over 50.000 børn i Danmark, er det ikke altid lige nemt at blive gravid. Mens mange bliver gravide i 1. forsøg, og sommetider uden at forsøge, skal andre igennem fertilitetsbehandlinger og inseminering.

”Fertilitet” betyder ”evne til at få børn eller unger”, og hvis man har nedsat fertilitet, fx ringe sædkvalitet, kan man få hjælp til at få børn med en fertilitetsbehandling. En fertilitetsbehandling går ofte ud på kunstig befrugtning, hvor læger foretager en insemination, dvs. overfører sæd til et æg, enten indeni eller uden for kvindens krop.

Hvis manden fx har dårlig sædkvalitet, kan man vælge at bruge en sæddonor, mens man kan benytte en ægdonor, hvis kvindens egne æg ikke kan bruges.

Enhver kvinde kan for så vidt få fertilitetsbehandling i det offentlige sundhedsvæsen:

 • Hvis hun er single og ufrivilligt barnløs
  eller
  Hvis hun og hendes partner ikke har nogen fælles børn, og altså er ufrivilligt barnløse
 • Hvis hun er under 40 år på lægehenvisningstidspunktet.

Senest opdateret den 9. december 2015.