JEG HAR KÆLEDYR

Har du allerede et kæledyr eller skal du først til at anskaffe dig et?

Der er rigtig mange fordele ved at have kæledyr i Danmark - Når du har et kæledyr, er du aldrig helt alene og du vil altid have én at dele dine problemer og være sammen med. Du kan få rigtig meget glæde og kærlighed med et kæledyr, og derfor er det også rigtig vigtigt, at du passer godt på det – fx med en ulykkes- og sygeforsikring.

Det kan være rigtig dyrt at tage sit kæledyr med til dyrlægen, og ofte løber dyrlægeregningen op i flere tusinde kroner, fx hvis dit kæledyr skal opereres. Disse udgifter dækkes ikke af det offentlige, og du står derfor helt selv tilbage med regningen, medmindre du har en forsikring til dit kæledyr.


Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Det kan være svært at finde ud af, hvilket kæledyr man gerne vil have, og ofte afhænger valget af, hvilke dyr man finder søde og hvor meget arbejde man ønsker i forbindelse med kæledyret.

Vil du fx gerne bevæge dig i naturen med dit kæledyr, eller vil du bare gerne kigge på det i et akvarie eller terrarie derhjemme?

Vil du gerne have et selvstændigt kæledyr som passer sig selv, eller vil du have et kæledyr som er dybt afhængigt af dig?

Hvis du gerne vil ud i naturen, bør du undersøge mulighederne for at adoptere en hund eller hest, mens fisk eller krybdyr er en bedre idé, hvis du helst vil have et kæledyr, som er nemt at passe.

Hvis du gerne vil have et selvstændigt dyr, er en kat en god idé, mens især hunde er dybt afhængige af dig som ejer, både i forhold til fx mad, luftning og hundens humør.

I Danmark foretrækker de fleste familier hunde som kæledyr, sikkert fordi de netop er så selskabelige.


Husk forsikringen til dit kæledyr

Det er en god idé at have en forsikring til sit kæledyr, da dyrlægeregninger ofte løber op i mange penge og ofte kommer pludseligt. Det er dog de færreste dyreforsikringer der er lovpligtige, og faktisk er der kun 2 i Danmark: Ansvarsforsikringen til hest og ansvarsforsikringen til hund.

Med en ansvarsforsikring til dit kæledyr, får du dækket de skader, som dit kæledyr måtte forårsage på andre mennesker, deres dyr og ejendele. Ansvarsforsikringen dækker altså ikke selve dit kæledyr. Her skal du i stedet have fx en Hundeforsikring hos os, som både inkluderer en ansvars-, livs- og sygeforsikring til din hund.

Læs mere om hundeforsikringer​

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn hundeforsikring

På kun 30 sekunder finder du prisen på en forsikring til din firbenede ven!

Beregn pris

Hvilken hund skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige hunderacer i Danmark, og ifølge tal fra Dansk Kennel Klub i 2013, er vi især glade for labrador retrievere, schæfere og golden retrievere.

Top 10 over hunderacer i Danmark i 2013:

  1. Schæfer
  2. Labrador retriever
  3. Golden retriever
  4. Ruhåret hønsehund
  5. Bichon havanais
  6. Fransk bulldog
  7. Coton de tulear
  8. Cavalier king charles spaniel
  9. Cocker spaniel
  10. Cairn terrier

Ifølge Dansk Kennel Klub fandtes der i 2013 hele 60.000 registrerede schæfere i Danmark, mens der fandtes henholdsvis 40.000 og 20.000 labrador retrievere og golden retrievere. Disse 3 mest populære racer udgjorde ¼ af alle hunde i Danmark i 2013, hvilket gjorde dem til de klart mest populære hunderacer.


Kæledyrsfordelingen i Danmark

Der findes ikke nogen opdateret liste over, hvor mange kæledyr der findes i Danmark eller hvor mange katte, hunde etc. vi har. Sidst Danmarks Statistisk undersøgte antallet af kæledyr i Danmark var i år 2000, og der fandt de, at 880.000 familier - 40 % af alle danske familier - havde ét eller flere kæledyr.

De fleste af disse familier havde hunde, og faktisk fandtes der hele 550.000 hunde fordelt på 450.000 familier. Selvom det lyder som mange hunde, fandtes der endnu flere katte i år 2000, nemlig hele 650.000 katte, fordelt på kun 370.000 familier. Af disse havde hele 110.000 familier både hunde og katte.

Ifølge Dansk Hunderegister og Dansk Katteregister steg antallet af både hunde og katte fra år 2000 til 2013, hvor de estimerede, at der fandtes henholdsvis 590.000 hunde og 650.000-750.000 katte i Danmark.

Eftersom det ikke er lovpligtigt at registrere sin kat, er det svært at determinere hvor mange der findes i Danmark, hvorimod danske hunde skal registreres i hunderegistret. Derudover er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin hund, mens katte ikke behøver en forsikring.

Kæledyrsfordeling
Antal familier i %
Ingen kæledyr
60 %
Hund
20,5 %
Kat
16,8 %
Fugl
5,5 %
Akvariefisk
3,6 %
Hest
3,5 %
Kanin
3,1 %
Marsvin
1,4 %
Anderledes kæledyr
4 %

Kilde: Danmarks Sta​tistik, 2000​ (pdf, 20 KB)

Senest opdateret den 17. november 2015.