Jeg rejser på ferie

Få tips til hvilke papirer du skal medbringe, hvordan du forbereder en lang rejse og meget andet.

Vi danskere går rigtig meget op i at rejse, og vi bruger ofte mange penge og tid på at planlægge vores ferier. Det er dog ikke alle rejser, som går efter planen, og slet ikke, hvis ikke du har rejseforsikringen i orden.

Har du fx tænkt over:

 • Om du har penge til at købe nyt tøj, hvis din kuffert forsvinder på vejen?
 • Hvorvidt du får pengene tilbage for din rejse, hvis du må blive hjemme pga. sygdom?
 • Hvad der sker, hvis du kommer på sygehuset i udlandet?


Husk disse ting, før du rejser

Selvom du er ved at gå til at spænding, når du skal ud at rejse, er det vigtigt også at fokusere på de mere praktiske ting ved rejsen. Du skal huske at pakke de rigtige ting, du skal have styr på vacciner, medicin og forsikringen, og i det hele taget være forberedt på lidt af hvert.

Der er visse ting, som er vigtigere at huske end andre:

 1. Få de nødvendige vacciner. Med de rette vaccinationer, kan du undgå mange ubehagelige sygdomme og ødelagte feriedage.

 2. Hvis du bruger medicin jævnligt, så besøg apoteket før du rejser, så du har medicin med til hele turen. Tag også gerne noget diarrémedicin med, da mange danskere oplever maveproblemer, når de rejser på ferie.

  Har du en eksisterende sygdom, kan du med fordel ansøge om en forhåndsgodkendelse af sygdommen hos os, før du rejser. Vi foretager medicinsk forhåndsgodkendelse via SOS International. Du kan også ringe til os på telefon 70 12 12 12 eller sende en mail til rejse@if.dk.

 3. Bestil visum eller ESTA, så du ikke har problemer med at rejse ind i ferielandet. Se hvorvidt du har brug for visum her: Udenrigsministeriet hjemmeside.

 4. Forbered dig grundigt på flyveturen, så den bliver så behagelig som muligt. Medbring tyggegummi, tykke sokker og underholdningsmateriale, og sørg for at bevæge dig og drikke masser af vand. En næsespray er også en god idé, hvis du har tendens til at blive kold og forkølet på flyrejser.


Pak det essentielle i håndbagagen

Der er forskellige måder, hvorpå du kan mindske muligheden for problemer når du rejser, og en af måderne er, at have de vigtigste ting i håndbagagen. Så bliver du ikke lige så generet, hvis din indtjekkede kuffert ikke når frem til tiden.

Ting, der bør pakkes i håndbagagen:

 • Al din medicin, så du har til hele opholdet (og gerne til et par uger ekstra, bare for tilfældets skyld).

 • Hus- og bilnøgler, så du ikke risikerer at blive låst ude, når du kommer hjem fra din rejse.

 • Elektronisk udstyr såsom tablets, mobiltelefoner og computere.

 • Værdigenstande såsom smykker, ure, penge og lignende. (Vær opmærksom på, at værdigenstande og elektronisk udstyr ikke normalt erstattes af rejseforsikringen, hvis de bliver skadet eller forsvinder fra indtjekket bagage.)

 • Hvis du rejser for at komme til et bryllup, dåb eller lignende, er det en god idé at pakke gaver og festtøj i håndbagagen. Så behøver du ikke lede efter flot tøj i sidste øjeblik, hvis din kuffert ikke dukker op til tiden.


Hav dine papirer ved hånden

Der er visse papirer, som det er vigtigt at have ved hånden, når du rejser:

 • Pas
 • Visum
 • Flybilletter
 • Hotelreservationer
 • Rejseforsikringskort
 • Dansk kørekort - især hvis du skal køre bil i Europa
 • Internationalt kørekort - især hvis du skal køre bil uden for Europa
 • Grønt og rødt kort - hvis du er på kør selv-ferie

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Tips til længere rejser

Om du så rejser som ung backpacker i dit sabbatår eller tager dine børnebørn med på en længere rejse, er det vigtigt at være klar over forskellene på korte og lange rejser.

De nedenstående råd kan naturligvis bruges i forhold til alle typer rejser, men er især vigtige i forhold til længere rejser:

 • Husk at tilmelde dig Udenrigsministeriets Danskerliste, hvis du er på en lang rejse i ét eller få lande. Så vil du få besked, såfremt situationen i landet ændrer sig.

  Registrer dig her

 • Pak ikke mere end du selv kan bære eller transportere. Hvis du har mere end 1 stk. håndbagage og 1 stk. kuffert eller rygsæk, vil mængden af bagage forsinke dig, især hvis du er til fods.

 • Medbring altid en førstehjælpskasse, så skrammer og sår kan behandles med det samme.

 • Hav altid håndsprit, spritservietter og lommetørklæder på dig, så du kan rengøre hænder, ansigter og lignende, både før og efter du har spist eller været på toilettet.

 • Det er en god idé at lære rejselandets sprog før afrejse, fx hvordan du siger ”hej”, ”ja”, ”nej” og lignede udtryk. Hav gerne en rejseparlør eller smartphone med en oversættelses-app ved hånden.

 • Medbring tøj til alle typer vejr, fx lange bukser og langærmede trøjer, også selvom du rejser til et varmt sted. Måske bliver det koldt om natten eller måske skal du beskytte skoldet hud mod den skarpe sol.

 • Når du rejser, så medbring kun tøj som er nemt at skylle op og som tørrer hurtigt. Brug gerne mørke bukser og shorts, da pletter ikke ses lige så tydeligt som på lyst tøj.

 • Husk at have styr på din rejseforsikring. Hvor vores Rejse og Rejse Plus dækker rejser på op til 30 dage, dækker Rejse Super helt op til 60 dages sammenhængende rejse.

  Læs om vores rejseforsikringer


Pas på dig selv på ferien

Der er mange måder hvorpå du kan passe på dig selv på ferien, så risikoen for sygdomme og skader mindskes.

Mht. sygdomme, skal du fx tænke nøje over, hvad du drikker og spiser, især hvis du besøger et meget varmt land. Pas især på med at spise mad, der har ligget fremme længe, eller drikke vand og is, hvor du ikke ved, hvor vandet kommer fra.

Andre lande har andre bakterier end vi er vant til herhjemme, og selvom de lokale ikke bliver syge af dem, kan du godt blive det.

Mht. skader, er der mange måder hvorpå du kan passe på dig selv på rejsen. Hvis du fx lejer en motorcykel eller cykel, skal du sørge for at køre med hjelm. Hvis du bevæger dig i trafikken, skal du se dig rigtig godt for, og hellere være overforsigtig end uforsigtig.

Når man er på ferie, begiver man sig gerne ud på nogle eventyr, som man ikke nødvendigvis har mulighed for herhjemme, fx dykning, rafting og bjergbestigning. Derudover er sikkerheden også ofte mindre end i Danmark, og du bør derfor tjekke både dine forsikringer og sikkerhedsudstyr grundigt, før du dyrker farlig sport.

Læs om vores ulykkesforsikringer her

Du skal også helst undgå de mere usikre dele af byen du besøger, især hvis området er kendt for overfald af turister.


Ikke alle sygehuse er lige sikre

Hvis du bliver syg eller skadet, mens du er ude at rejse, kan du risikere at komme på hospitalet og betale så meget for din behandling, at det efterfølgende vil ødelægge din økonomi.

I nogle lande findes der endda hospitaler og sygehuse, som er decideret usikre, og det er derfor vigtigt at undersøge, hvilke steder du bør holde dig fra, før eller mens du rejser.

Med en god rejseforsikring får du ikke bare hjælp til at betale hospitalsregningerne, du får også vejledning ift. hvilke hospitaler du bør besøge, og hvilke du bør undgå på din ferie. Hos os får du adgang til en dansk, døgnbemandet vagtcentral, som sidder klar til at hjælpe dig, hvis du bliver syg på rejsen.

Senest opdateret den 28. december 2015.