Jeg er studerende

Få styr på SU'en, forsikringerne og alt det andet.

En god uddannelse, er en god investering i din fremtid, men selvom selve uddannelsen ikke nødvendigvis koster noget i Danmark, er det ikke gratis at være studerende – langtfra.

I denne artikel får du en lang række gode råd i forhold til hvordan du får dine penge til at strække længere og øge din indtægt.


Som studerende har du ret til SU

Når du studerer på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse i Danmark, og du er økonomisk trængende, har du mulighed for at få SU (Statens Uddannelsesstøtte). Du kan ansøge om SU på minSU, hvorefter SU-styrelsen vurderer, hvorvidt du lever op til kravene ift. at modtage SU.

Hvis du berettiger dig til at modtage SU, vil du få SU’en udbetalt en gang om måneden. Hvor høj din SU er, afhænger bl.a. af din alder, din bopæl og din uddannelse.


Hvornår kan man søge SU?

Du kan tidligst søge om SU, når du er optaget på en uddannelse og tidligst 1 måned før du ønsker SU’en starter. Derudover skal du være mindst 18 år for at modtage SU på en ungdomsuddannelse, mens der ingen alderskrav er til de videregående uddannelser.

Hvis du søger om SU som 18-årig på en ungdomsuddannelse, kan du tidligst få SU fra kvartalet efter du er fyldt 18 år. Hvis du fx har fødselsdag i april, maj eller juni, kan du tidligst få SU fra den 1. juli.


Hvordan søger man SU?

Du kan søge om SU online på minSU, og det er også her, du ændrer i dine SU-forhold, fx hvis du forlænger dit studie eller holder pause.


Hvor meget kan man få i SU?

Hvor meget du kan få i SU afhænger af mange ting, og først og fremmest hvorvidt du læser på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Hvis du læser på en ungdomsuddannelse, afhænger din SU-sats af din alder, hvorvidt du bor hos dine forældre eller ej og hvornår du er startet på din uddannelse.

Du kan se de forskellige SU-satser for ungdomsuddannelser her

Hvis du læser på en videregående uddannelse, afhænger din SU-sats af, hvorvidt du bor hos dine forældre eller ej og om du er startet på en ny uddannelse før eller efter den 1. juli.

Du kan se de forskellige SU-satser for videregående uddannelser her


Kan man få SU i sommerferien?

Som studerende kan du få SU i sommerferien, hvis du er indskrevet på din uddannelse over sommerferien, fx hvis du forsætter på din igangværende bachelor- eller kandidatuddannelse.

Du kan også få SU i sommerferien, hvis du studerer på en trindelt uddannelse, fx en bachelor efterfulgt af en kandidatuddannelse. Der er dog 2 krav, du skal leve op til:

Som studerende skal du efter højst 2 måneders ferie begynde på overbygningsuddannelsen.

Som studerende skal du søge SU til overbygningen før tidsfristens udløb. Hvis ikke du søger SU til sommerferien, betragtes månederne som SU-frie.

Se tidsfristerne her

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig.
Ring til os på 70 12 12 12, chat eller skriv til os​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Spar penge som studerende

Der er mange måder, hvorpå du som studerende kan få dine penge til at række længere, end du tror.

 • Boligstøtte
  En nem måde for studerende at spare penge på, er ved at ansøge om boligstøtte, også kendt som boligsikring eller boligydelse. Boligstøtten udbetales af din kommune, og fungerer som et supplement, der skal hjælpe dig med at betale din husleje. Størrelsen på din boligstøtte afhænger bl.a. af din husleje og indkomst, hvor stor boligen er og hvor mange I bor i den. Se, om du berettiger dig til boligstøtte og søg boligstøtte her: Borger.dk

 • Studiejob
  Hvis du har svært ved at klare dig på SU alene, kan du som studerende vælge at tage et studiejob ved siden af studiet. Du skal blot være opmærksom på, at du ikke tjener for meget ift. din SU – ellers kan du risikere at skulle betale en del af din SU tilbage.

 • SU-lån
  Hvis ikke du kan klare dig for din opsparing, SU og eventuel løn fra et studiejob, er det en god idé at tage et SU-lån. SU-lån har en lavere rente end fx forbrugslån, hvilket også gør tilbagebetalingen af lånet kortere.

 • Legater
  Hvis du gerne vil have lidt ekstra penge til rådighed, kan du søge efter legater til studerende. Du kan få legater af forskellige størrelser, legater henvendt mod forskellige uddannelsesområder og legater med forskellige formål.

 • Ungdomskort
  Hvis du som studerende tager offentlige transportmidler, når du skal ud på studiet, er det en god idé at bestille et Ungdomskort. Ungdomskort hed tidligere Uddannelseskort, og er et system som giver studerende muligheden for billigere transport. Bestil dit Ungdomskort her: ungdomskort.dk

 • Studierabat
  Der er rigtig mange steder, hvor du som studerende kan få studierabat. Ofte skal du blot vise dit studiekort for at få rabat på fx mad, drikkevarer, a-kassemedlemskab, museumsbesøg og lignende. Du kan se hvor du kan få studierabat på fx so.dk (Studerende Online).

 • Brugte studiebøger
  Hvis du gerne vil have billige studiebøger til dit studie, er det en god idé at købe brugte studiebøger af andre studerende, fx på dit eget studie eller online. Brugte bøger er ofte meget billigere end nye studiebøger, og du kan være heldig at finde bøger i perfekt stand, mens andre fås dekoreret med overstregninger, noter og æselører.

 • A-kasse
  ”Hvad er en a-kasse?”, er et af de vigtigste spørgsmål du kan stille som studerende. Når du er medlem af en a-kasse, er du nemlig sikret dagpenge, når du er færdiguddannet og på jagt efter dit første fuldtidsjob.

  Det er dog vigtigt, at du bliver medlem mindst 1 år før din uddannelse slutter, da du så undgår 1 måneds karensperiode, hvor du ikke kan få hverken SU eller dagpenge.


Få styr på forsikringerne

Når du flytter hjemmefra for at studere, og du er under 21 år, ikke er i fast forhold og ikke har børn, er du dækket af dine forældres indboforsikring. Det er først, når du ikke længere opfylder disse kriterier, at du selv skal tegne en indboforsikring, for at være dækket.

Også selvom dine forældres indboforsikring dækker dig, er du bedre dækket vha. din egen indboforsikring. Det er også værd at bemærke, at du også selv skal have en indboforsikring, hvis du bor i et bofællesskab med andre – det er ikke nok, at én af de andre har en forsikring - I skal hver have en.

Læs mere om vores indboforsikringer​​

Det er også en rigtig god idé at have en rejseforsikring, så du er sikret på dine rejser, og en ulykkesforsikring, således at du er dækket, hvis du fx bliver påkørt eller snubler på gaden. En anden rigtig vigtig forsikring er livsforsikringen - den er især vigtig, hvis du bor sammen med nogen, der er afhængige af dig og din indkomst, fx en kæreste på SU.

Senest opdateret den 7. december 2015.