Er din motorcykel klar til vinteren?

GØR MOTORCYKLEN VINTERKLAR

Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:

Om du så har tænkt dig at give din motorcykel en pause eller begive dig ud på vinterkørsel, er det altid en god idé at gøre motorcyklen vinterklar, når kulden kommer snigende.

Motorcykelsæsonen varer som bekendt fra den 1. marts til 30. november, og når vi nærmer os vinteren, gælder det om at forberede motorcyklen på det kommende vintervejr og -kulde.​


Forbered dig på vinterkørsel

Vinteren er en hård tid for din motorcykel, som hver dag trues af vand, salt og snavs. Det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på din motorcykel i denne periode, især hvis du bruger den til vinterkørsel.​

Som udgangspunkt gælder en motorcykelforsikring kun i motorcykelsæsonen, mens hvis du også gerne vil køre i december, januar og februar, kan du udvide din motorcykelforsikring til også at omfatte vinterkørsel.

Læs mere om motorcykelforsikringer


Hav Autohjælp med på turen

Det kan være farligt både for dig selv og din motorcykel at færdes på de glatte veje om vinteren, og det er derfor rigtig vigtigt, at du forbereder dig godt på forholdene.

Det kan du gøre, både ved at vinterklargøre din motorcykel og ved at købe varmt motorcykeltøj – men det gælder også om, at have MC forsikringen og Autohjælpen i orden.

Hvis du har en Suzuki eller BMW MC, kan du få en kaskoforsikring hos os, som automatisk inkluderer Autohjælp. På denne måde får du både ansvars- og kaskodækning, foruden Autohjælp i hele Danmark, i tilfælde af din motorcykel er gået i stykker eller ikke kan starte.

Du kan læse mere om de specielle motorcykelforsikringer til Suzuki og BMW her: Suzuki MC og BMW MC​.


Vær opmærksom på glatføre

Når du gør dig klar til vinterkørsel på motorcykel, er det vigtigt, at du er opmærksom på glatføre i form af rim, snefald, islag og isslag.

Orienter dig derfor gerne om vejen og vejret før du tager hjemmefra, og kør altid forsigtigt, også selvom det ikke ser glat ud.

På Vejdirektoratets hjemmeside og via Vintertrafik-appen kan du tjekke vej- og vejrforholdene, før du tager motorcyklen med ud på en køretur.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn din MC forsikring

Du og din MC er godt dækket hos os.

Beregn din pris!

Forebyg rust

Med vinteren kommer kulde og sne, og med kulde og sne kommer der salt på gaderne. Kombinationen af fugt og salt er desværre uheldig for både motorcykler og biler, og du skal derfor være opmærksom på, hvordan denne cocktail påvirker køretøjet.

Som udgangspunkt er det altid en rigtig god idé at se fx ledningsnettet, kontakter og samlinger efter, og smøre dem godt ind i smøremiddel, så de ikke irrer eller ruster.

Derudover bør alle metaldele have en omgang rustbeskyttende middel, både før motorcyklen kommer ud på de salte veje, men også selvom den skal stå i garagen.

Tjek gerne for rust i løbet af vinteren, og gentag smøringsprocessen efter behov. Det er også en god idé at opbevare motorcyklen et tørt og varmt sted, samt at aftørre og vaske den efter brug, så den ikke står og er fugtig og snavset.


Tjek olien

Husk at give motorcyklen et olieskift før vinterkørslen, da gammel olie ofte er for tykt og trægt for motoren at arbejde med. Motorcyklen kan altså have ekstra svært ved at starte i vintervejr, hvis ikke du har frisk olie og oliefilter i motoren.

Det er også rigtig vigtigt at skifte olie, hvis din motorcykel holder vinterpause. Gammel olie kan nemlig udskille skidt og kondens i motoren, hvilket kan forårsage rust.


Hav styr på dækkene

Det er ikke alle motorcykeldæk, der er lige gode i al slags vejr, og du kan derfor overveje at skifte til nogle vinterdæk, der egner sig bedre til kulde og fugt. Derudover kan du montere snekæder, pigdæk eller skruer, så dækkene får et bedre vejgreb.

Motorcyklens dæktryk er også rigtig vigtigt, ift. hvor sikkert du kører på vejene, da et for højt eller for lavt dæktryk kan føre til ringere stabilitet og håndtering under vinterkørslen.

Når det bliver koldere i vejret, vil motorcyklen efterhånden stå og miste noget af trykket, så tjek gerne dæktrykket før hver vinterkørsel.

Hvis motorcyklen i stedet skal stå stille hele vinteren, kan du med fordel pumpe dækkene til en smule overtryk, så dækkene ikke står og bliver flade.

Som udgangspunkt kan du finde netop din motorcykels anbefalede dæktryk i introduktionsbogen, men hvis ikke du har adgang til den, kan du se nærmere på dækfabrikantens dæktrykstabel eller spørge der, hvor du køber motorcykeldæk.

Gør motorcyklen klar til vinteren.

Pas godt på kæden

Det er vigtigt at passe godt på motorcyklens kæde, da denne er meget følsom og udsat i forhold til salt. Husk at smøre og rengøre kæden ofte, så den ikke får lov til at stå og tørre med salt på.

Hvis kæden er usmurt, men ellers dækket af snavs, salt og vand, kan den tørre sammen utrolig hurtigt, så kæden må skiftes.


Undgå vand i tanken

Hvis du gerne vil undgå vand i tanken, er det en god idé at tilføje karburatorsprit, når vejret bliver koldere. Hvor meget du skal hælde i, kan du se på dunken.

Karburatorspritten får motorcyklen til at køre bedre, og så binder spritten eventuel kondensvand i tanken, hvorefter vandet føres ud sammen med benzinen under vinterkørslen.

Det er også en god idé at tilføre karburatorsprit, hvis din motorcykel står stille vinteren over. Så undgår du, at vandet i tanken forvandler sig til rust.


Tjek batteriet

Når motorcyklen står stille et koldt sted i længere tid, taber batteriet hurtigt strøm. Sørg derfor for at holde øje med din batterikapacitet, og oplad gerne batteriet af og til.

Derudover belastes batteriet mere i koldt vejr, da det skal arbejde hårdere for at få motorcyklen i gang, og man derudover ofte bruger ekstra batteri på lys, varmehåndtag, varmejakker og lignende.


Skal du på vinterkørsel i udlandet?

Reglerne for motorcykelkørsel varierer fra land til land, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for netop det land, du skal besøge.

I mange lande skal du huske at medbringe en sikkerhedsvest, da du skal bære denne, hvis du må stoppe på en motor- eller landevej pga. punkteringer eller lignende.

Der er også mange lande, der kræver, at du medbringer en førstehjælpskasse på motorcyklen, og mange steder skal du have lyset tændt døgnet rundt, ligesom i Danmark, når du kører motorcykel.

Husk at tjekke de specifikke love og regler omkring vinterkørsel i netop det land, som du ønsker at besøge på motorcykel, før du tager afsted.

Senest opdateret den 3. marts 2016.

3 fordele ved en MC forsikring

 • Ekstraudstyr er inkluderet
  Du får automatisk dækket din motorcykels ekstraudstyr indtil 20.000 kr.​​

 • Redningsdækning i udlandet
  Hvis du har en MC forsikring med kaskodækning hos os, får redningshjælp i udlandet.​ ​

 • Mulighed for vinterkørsel
  Hvis du gerne vil køre om vinteren, kan du udvide din MC forsikring til at dække dette.​​

Fakta om motorcykler

 • Fra 2007 til 2017 steg antallet af motorcykler i Danmark med 32 %.

 • Den 1. januar 2017 fandtes der 156.311 motorcykler i Danmark.

 • Især nordjyder holder af at køre på motorcykler.

 • I 2016 var 87 % motorcykler i Danmark ejet af mænd.

 • I 2016 var Yamaha og Honda de mest solgte motorcykelmærker i Danmark.