Lovpligtig erhvervsforsikring

Det kan være svært at finde rundt i, hvilke erhvervsforsikringer som er lovpligtige, og hvilke der ikke er.
Vi guider dig igennem hvilke forsikringer din virksomhed skal have j.f den danske lov, og hvilke forsikringer som er valgfrie. 

Lovpligtige og frivillige forsikringer

Når man taler om erhvervsforsikringer kan man dele dem ind i to grupper: De lovpligtige forsikringer og de frivillige forsikringer.

Lovpligtige forsikringer er forsikringer du som minimum er påkrævet at tegne j.f den danske lovgivning. Selvom de frivillige forsikringer, som ordet beskriver, er frivillige, er det vigtigt, at du som virksomhedsejer sætter dig ind i hvilke risici din virksomhed har, og laver en risikovurdering. Har du ansatte? Har du inventar? Giver du rådgivning til kunder? Har du ejendom? Lager? Køretøjer? Osv. 

Alle brancher er forskellige og indbærer altid visse risici. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i de frivillige forsikringer, da de er gode at have. 

Selvom frivillige forsikringer ikke er påkrævet via lov, er de gode at have.

Hvilke risici findes i din branche?

 • Fejl ved rådgivning

  Som konsulent kan forkerte beslutninger og fejl ved rådgivning lede til at din virksomhed holdes ansvarlig. 

  Eksempel: Du er IT-konsulent og har fået en vigtig opgave hos en stor kunde, hvor du er ansvarlig for at bygge en webshop. Når opgaven er afsluttet, og kunderne begynder at shoppe, viser det sig dog, at kundedata lækkes, og virksomheden sagsøges.

  Professionel ansvarsforsikring

 • Skade på maskiner

  En skade på en maskine kan betyde, at du ikke kan producere som planlagt.

  Eksempel: Du driver en virksomhed som fremstiller konserves til supermarkeder. En vigtig maskine er dog gået i stykker, hvilket gør, at du ikke kan levere som planlagt og din kunde er afskåret fra at aftage dine produkter.​​​ Dette påvirker din indtjening markant. 

  Driftstabsforsikring

 • Du bliver hacket

  Hackerangreb, internetsvindel, virus og DDoS-angreb er bare nogle eksempler som hackere og it-kriminelle udsætter virksomheder for.

  Eksempel: Du ejer en virksomhed hvis platform er online. En dag kan hverken du eller dine ansatte få adgang til platformen, og i opdager, at nogen uden tilladelse har skaffet sig adgang og ændret på data. I er blevet udsat for It-kriminalitet. 

  Cyberforsiking

De lovpligtige forsikringer

På trods af hvilken slags virksomhed du driver, og hvilke risici dit erhverv bærer, er der forikringer du skal tegne. 

Som arbejdsgiver skal du derfor sørge for, at dine ansatte har disse forsikringer.

Arbejdsskadeforsikring kan du tegne hos os, hvorimod du skal tegne din erhvervssygdomsforsikring hos AES.

Nogle forsikinger skal du tegne jf. den danske lov.
 • Arbejdsskadeforsikring

  Vores arbejdsskadesforsikring dækker alle ansatte i virksomheden, både fuldtids- og deltidsansatte. Forsikringen dækker erhvervsevnetab, mén og behandling ved arbejdsskade samt dødsfald ved arbejdsulykke. Ydermere dækker den også krisehjælp og skader på briller og kontaktlinser.

  Du skal købe arbejdsskadeforsikring til dig selv og dine ansatte, hvis du er ejer af et IVS, ApS eller A/S.
  Det eneste tilfælde du ikke er forpligtet til at tegne en arbejdsskadeforsikring er, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, eller hvis din ægtefælle arbejder sammen med dig, og i er enige om, at i ikke behøver tegne en arbejdsskadeforsikring.  Ofte er det dog en rigtig god idé at gøre.

 • Erhvervssygdomssikring

  Som arbejdsgiver i Danmark, er du forpligtiget til at forsikre dine ansatte for erhvervssygdomme hos Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring  (AES). 

  En erhvervssygdom betegnes som en sygdom, som er opstået på grund af påvirkninger på eller af arbejdet, den ansatte har udført. For at en sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade, skal der være en dokumenteret sammenhæng mellem sygdommen og en påvirkning på arbejdet. Er dette bevist, AES opkræver bidrag fra arbejdsgiverne til at betale udgifterne ved erhvervssygdomme.

  Læs mere om din sikringspligt for erhvervssygdomme hos AES her.

Skal jeg have begge lovpligtige forsikringer?

Termen arbejdsskade dækker over både arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Selvom ordet dækker både arbejdsulykke og arbejdsskade, skal man have to forskellige forsikringer.  Arbejdsulykker er dækket af arbejdsskadeforsikringen, som er en forsikring du skal tegne hos et forsikringsselskab. Erhvervssygdomme er dækket af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, som arbejdsgivere har pligt til at tilmelde sig.

Som arbejdsgiver er du forpligtet til at tegne arbejdsskadeforsikring, som dækker dine ansatte, hvis de kommer til skade i forbindelse med arbejdet. Det er påkrævet at du tegner en forsikring til alle du har ansat, hvad end de får løn eller ej, og hvad end de er fuldtids- eller deltidsansatte.

Enkeltmandsvirksomhed: Skal jeg stadig købe lovpligtige forsikringer?

Du sidder måske nu og tænker, om du overhovedet behøver de lovpligtige forsikringer, når du driver en enkeltmandsvirkomhed. Svaret er ja.

Forsikringerne må man ikke frasige sig, på trods af at man driver en enkeltmandsvirksomhed.

Dit forsikringsbehov kan dog virke mere overskueligt i kontrast til større virksomheder, som typisk har mange flere forskellige risici, i form af flere produkter, ansatte mm.

Måske du vil vide mere om

 • Tag hånd om dine ansatte

  Vi har samlet gode råd til hvordan du kan forebygge skader og ulykker, samt skabe en god og tryg arbejdsplads for dig og dine ansatte.

  Skadeforebyggelse og artikler

 • Hvor godt har du styr på tingene som arbejdsgiver?

  Test din viden om hvordan man skaber en god og tryg arbejdsplads for dine ansatte.

  Tag vores quiz her 

 • Så meget koster sygemelding

  I vores kalkulator kan du beregne hvor meget sygemelding kan koste din virksomhed.

  Beregn her

Vores forsikringer

Udover den arbejdsskadeforsikring tilbyder vi også en bred vifte af erhvervsforsikringer, til dig, din virksomhed og dine ansatte.