Sådan undgår du naturens kryb.

Flåt og hund

Få et uforpligtende tilbud på en hundeforsikring på få minutter.

Sommertiden er skøn for dig og din hund, som kan nyde udendørslivet med lange gåture i naturen. Men naturen er fyldt med tæger og skovflåter på denne årstid, så din hund risikerer at få flåter på sig, når den leger i det høje græs.

Læs her, hvad forskellen er på flåter og tæger, hvordan du kan undgå dem, samt hvad du skal gøre, hvis hunden får et flåtbid.


Hvad er forskellen på flåter og tæger?

Selvom de ofte forveksles, er der meget stor forskel på tæger og flåter.

Pas godt på din hund.

Skovflåt

En skovflåt er en blodsugende mide, som hører til gruppen spindlere sammen med edderkopper.

Skovflåter suger blod fra fx hunde og mennesker, som de kan overføre meget alvorlige sygdomme til.

Mennesker kan fx få både centraleuropæisk hjernebetændelse og borrelia, mens hunde også kan få borrelia.

Skovflåten er den mest almindelige i Danmark. Skovflåten er meget lille, men når den har bidt sig fast og suget blod i sig fra sin vært, vokser den til ærtestørrelse.

Skovflåten bliver ved med at suge blod fra værten, til den har nok næring i sig til at kunne producere et æg.


Engflåt

Engflåten er relativt ny i Europa, og blev første gang set i Danmark i 2017. Engflåten er større end skovflåten, og så foretrækker den det åbne terræn, hvor skovflåten foretrækker skove og områder med megen beplantning. 

Engflåten kan være bærer af bakterien Rickettsia Raoultii, som kan give hudinfektioner og sår, foruden parasitten Babesia Canis, som også kendes som hundemalaria. 

Engflåten er meget kulderesistent og kan overleve under vand i flere måneder. 

Tæge

En tæge er et seksbenet insekt, som lever af plantesaft eller andre insekter – og altså ikke blod som flåter. En typisk tæge er kun omkring et par millimeter lang.

Der findes 500 forskellige slags tæger i Danmark, som alle er helt ufarlige for mennesker og hunde.

Der findes dog en enkelt blodsugende tæge, væggelusen – også kendt som "bed bug".

Den slags tæge kan forårsage udslæt hos mennesker. 

Læs mere om væggelus her

Hvilke sygdomme kan en skovflåt overføre til hunden?

Flåt og hund kan være en farlig kombination. En skovflåt kan videregive 4 forskellige bakterier og organismer til hunde, som kan give skovflåtbid symptomer og udvikle sig til sygdom:

Bakterien borrelia stammer fra mus, som flåten har suget blod på. Den kan føre til sygdommen borreliose, som viser sig ved symptomer som hævede lymfeknuder, feber, ømhed i led og muskler, træthed, ansigtslammelse og ændring i hundens adfærd.

Mikroorganismen anaplasma, der kan give anaplasmose, giver symptomer som nedstemthed, vægttab, træthed, feber over 39 grader, nedsat eller ophørt appetit, halthed, ledsmerter, øget tørst, opkast, luftvejsproblemer, blødning på slimhinderne og evt. næseblod.

Flavivirus, der kan give TBE (Tick-borne encephalitis) også kendt som europæisk hjernebetændelse. Det er sjældent set hos hunde, mens tilfælde hos mennesker er mere kendt. Dog kun på Bornholm og Sjælland.

Rickettsiose, der ses hos bornholmske skovflåter kan give farlig rickettsiose hos mennesker, men er ikke set hos hunde eller andre dyr.

Husk at tjekke din hund efter gåturen.

Her er der størst risiko for flåter

Mens du selv holder dig på grusstien under gåturen, løber din hund typisk ud i det høje græs eller buskads. Og det er netop her, hvor vegetationen er høj og frodig, at skovflåten lever under flåt sæsonen.

Det kan fx være ved søer, i skoven, på enge og marker. Flåten placerer sig typisk i toppen af et højt græsstrå, så den er klar til at kravle over på en forbipasserende hund.

Flåter bryder sig ikke om kortklippet græs og tørre områder, så din egen græsplæne vil typisk være flåtfri område under flåt sæsonen.


Flåtbid - hvordan ser det ud?

Hvis skovflåten ikke har bidt sig godt nok fast, vil den falde af, før du når at opdage den. Men i mange tilfælde vil du opdage flåter på hunde, når du rører ved dem. Gør det gerne til en vane at gennemtjekke din hund for flåter, når den har været ude i naturen.

Det er nemmest at føle dig frem i hundes pels, da flåterne kan være umulige at se i det tidlige stadie. Det vil typisk være steder med tynd hud, som bag ørerne, ved munden, på maven og i armhulerne, du kan finde flåter.


Sådan fjerner du en flåt

Fjern skovflåten, så snart du opdager den på din hund. Flåten skal helst fjernes inden for 24 timer, men det kan være svært at se den, før den har suget en vis mængde blod i sig og vokset lidt i størrelse.

Brug en såkaldt flåtfjerner eller tægetang, der griber fat helt nede om flåtens hoved og så drejer eller skubber flåten af.

Det er særdeles vigtigt, at hele flåten kommer ud uden at gå i stykker, da der ellers er større risiko for overførsel af bakterier fra flåt til hund.

Du bør ikke følge gamle husråd om olie, vaseline og margarine, da du risikerer at flåten tømmer sit maveindhold og øger risikoen for bakterieoverførsel.


Middel mod flåter til hunde

Du kan forebygge skovflåter på hunden med forskellige remedier som halsbånd mod flåter, nakkedråber mod flåter, piller mod flåter og sprays mod flåter, som kan købes både hos dyrlægen og i dyrehandleren.

Tag eventuelt en snak med din dyrlæge om den bedste flåt hund behandling.

Det er altid vigtigt at passe på din hund, både når skovflåterne lurer i sommerens græs, men også resten af året.

Sørg derfor for at have den rette hundeforsikring til netop din hund og dine behov.

Læs mere om vores hundeforsikring

Senest opdateret den 29. april 2019.

Køb hundeforsikring

Pas godt på din hund med en hundeforsikring hos os!

Få pris

3 fordele ved Hundeforsikringen

Ingen selvrisiko på ansvarsskader
Du betaler 0 kr. i selvrisiko, hvis din hund forvolder skade på andre mennesker, deres ting eller dyr.

Tre forsikringer i én
Med Hund-Xtra får du ansvars-, livs- og sygeforsikring til din hund.

Figurantdækning
Går du og din hund fx til hundetræning, kan I få en udvidet hundeansvarsforsikring.