Gravid uge 31-40

På denne side kan du få gode råd og information om slutfasen i din graviditet i uge 31-40. 

Har du styr på børneforsikringen? Ellers kan du købe en her!

Beregn din pris

Er du gravid i uge 31-40?

Din graviditet nærmer enden, og du kan i løbet af denne periode roligt tage på orlov og begynde at forberede dig på at bære din egen lille baby i din favn. Denne sektion guider dig også til dagene efter fødslen.

I denne skelsættende periode i dit liv kan det være at dine behov for forsikringer har ændret sig – få råd og tips til babyforberedelse eller læs om vores børneforsikring

Gravid uge 31 – Din graviditet lakker mod enden

Er du i fuld gang med at shoppe babyudstyr?

Du begynder at kunne se en ende på graviditeten og glæder dig sikkert meget til at blive mor – og måske også til at få din krop for dig selv igen efter din graviditet.

Babyens uge-vægt er omkring 1,7 kilo, og din graviditet skal nøje overvåges af din læge eller jordemoder fra nu af.

30+0 - 30+6

Du er 30 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 31.

De har især fokus på, hvordan dit barn ligger i livmoderen. Det skal helst vende med hovedet ned af, så det er klar til fødslen.

Gravid uge 32 – Har du graviditetskløe?

Din baby nærmer sig de 2 kilo og er altså noget over halvvejs i sin vægtøgning. De fleste babyer vejer omkring 3,5 kilo ved fødslen.

Du oplever måske, at dine hænder og fødder kløer, hvilket er helt normalt og skyldes, at din lever er let påvirket.

Bliver graviditetskløen slem, eller får du udslæt, skal du dog straks kontakte lægen, der kan afgøre om graviditetskløen kan være tegn på noget alvorligt.

31+0 - 31+6

Du er 31 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 32.

TIP: Husk at spise varieret og få dine kosttilskud, mens du er gravid. Gravide har brug for ekstra zink, calcium, vitamin A, B12 og C 18 mg jern og 400 mikrogram folinsyre.

Gravid uge 33 – Pas på vægten, mens du er gravid

Pas på, at vægten ikke løber løbsk under din graviditet. Mange gravide tror, at de kan give los med maden, men du skal rent faktisk kun have 300 kalorier ekstra om dagen nu.

Det svarer til en samlet mængde på 2500 kalorier dagligt, mens du er gravid.

Babyens uge-vægt er over to kilo nu og er ca. 39 centimeter langt.

32+0 - 32+6

Du er 32 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 33.

Der er blevet mere stille i maven, da barnet har lagt sig i stilling til fødslen. Derfor er det kun hænder og fødder, der rører på sig nu, og det giver ikke samme forstyrrende aktivitet som tidligere.

Gravid uge 34 – Kan du passe dine sko?

Mange gravide går en hel skostørrelse op under graviditeten. Det skyldes, at du har fået vand i benene og fødderne.

Måske har du også fået graviditetskvalme igen, dine brystvorter er vokset, og brysterne er blevet tungere?

Selvom du måske ikke føler dig som det mest veltilpasse gravide væsen i verden, kan du sagtens have sex, hvis lysten melder sig.

33+0 - 33+6

Du er 33 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 34.

Barnet er 41 centimeter langt og vejer nu 2,4 kilo. Immunsystemet er ved at udvikle sig, og barnet kan nu modstå mindre infektioner.

Gravid uge 35 – Din krop gør sig klar til fødsel

Din baby på omkring 2,6 kilo kan nu overleve uden for livmoderen uden problemer, og du vil højst sandsynligt føde inden for de næste 6 uger.

Din gravide krop er i fuld gang med at blødgøre muskler og ledbånd som en forberedelse på fødslen, hvor din fødselskanal skal kunne udvide sig. Derfor oplever du måske smerter i ryggen og omkring skambenet.

34+0 - 34+6

Du er 34 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 35.

TIP: Barnet skal ligge med hovedet ned ad nu. Hvis du mærker, at barnet vender sig og placerer sig med bagdelen nedad, skal du kontakte lægen.

Gravid uge 36 – Højgravid og på barselsorlov

Du er højgravid, og din barselsorlov er velfortjent.

Det er sikkert blevet enormt tungt og hårdt for dig at gå på arbejde med det 2,6 kilo tunge barn i maven, så du kan med god samvittighed trække dig tilbage og nyde roen.

Barnets far kan også tage barselsorlov fra jobbet de sidste 14 dage inden termin.

35+0 - 35+6

Du er 35 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 36.

Det er også en god idé at få pakket din fødselstaske, hvis ikke du allerede har gjort det.

Gravid uge 37 – Vil du have epiduralblokade ved fødslen?

Babys udvikling uge for uge er nu ved at nå sin ende. Alle vitale dele er færdigudviklede i uge 37, og den lille måler ca. 46 centimeter og vejer omkring 3 kilo.

Fødslen er tæt på, og du kan med fordel overveje, om du fx vil have epiduralblokade.

En epiduralblokade er smertedæmpende og kan hjælpe til, at du åbner dig hurtigere.

36+0 - 36+6

Du er 36 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 37.

Du vil stadig kunne mærke trangen til at presse, men du vil ikke kunne føle de jagende smerter under veerne, eller når barnet passerer igennem fødselskanalen under selve fødslen.

Gravid uge 38 – Du kan føde når som helst nu

Det er normalt for gravide at føde fra uge 38-42, så det er helt sikkert lige op over. Men hvornår ved du, at du skal føde? Her er tre ting, der advarer dig:

1. Vandet går:
På film vælter det ud med vand, men det er ikke altid så voldsomt og tydeligt i virkeligheden. Babyens hoved kan nemlig sætte sig som en prop, der bevirker, at der ikke kan trænge så meget vand ud.

37+0 - 37+6

Du er 37 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 38.

2. Tegnblødning:
Livmodermunden bliver påvirket af veerne og kan afgive lidt blod.

3. Plukveer:
Er der max ti minutter mellem plukveerne, og varer de mindst 30 sekunder, så er det ved at være tid til at du skal føde, og du kan ringe til sygehuset. Hvis det er dit første barn, kan du vente med at ringe til, at der er 5 minutter imellem plukveerne.

TIP: Hvis du bløder meget, eller der ikke er pause mellem plukveerne, skal du ringe til sygehuset med det samme.

Gravid uge 39 – Din baby har lagt sig i stilling til fødslen

Du er gravid med en ordentlig krabat på 49-51 centimeter og ca. 3400 gram. Mål og uge-vægt kan selvfølgelig variere fra baby til baby, og det er helt normalt.

Lungerne modnes stadig, men herudover er barnet færdigudviklet og klar til fødsel. Dens eneste job er nu at tage omkring 200 gram på i vægt om ugen.

38+0 - 38+6

Du er 38 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 39.

TIP: Forskning tyder på, at det er barnet selv, der sætter gang i fødslen på grund af pladsmangel, men det er stadig ikke endeligt bevist.

Gravid uge 40 – Klar, parat, fødsel!

Hvis du venter dit første barn, er der desværre stor chance for, at du skal være gravid et par uger endnu, da de fleste førstegangsfødende går over tid og først føder omkring uge 41 og 42.

Du vil sikkert rigtigt gerne have fødslen overstået, så du kan få din krop tilbage efter graviditeten – og det skal nok ske.

39+0 - 39+6

Du er 39 uger og 0-6 dage henne, når du er gravid i uge 40.

Hvis du går over tid, kan du få en overtidsvurdering på sygehuset, så man kan afgøre, om fødslen måske skal sættes i gang.

Efter du har født

Du føler sikkert en lykkerus udover alle grænser. Endorfinerne kører rundt i kroppen af dig – du er blevet mor! Du glemmer hurtigt den smertefulde proces, du lige har været igennem under fødslen og du har nok bare lyst til at nyde dit lille barn.

Det er helt normalt, at dine bryster føles ekstremt ømme, når mælken løber til, og du måske får sår på brystvorterne. Hvis det gør ondt, når du ammer, kan du rådføre dig med en sygeplejerske, der kan vejlede dig i god ammeteknik.

Smerterne under amning kan også skyldes, at du har fået brystbetændelse, så hold dig endelig ikke tilbage med at spørge sygeplejerskerne til råds.

TIP: Du kan opleve efterveer i ugerne efter fødslen, når livmoderen trækker sig sammen. Efterveerne er værst de første tre dage, og det er en helt normal proces, som du ikke kan gøre andet ved end bare at komme igennem.

Senest opdateret den 1. november 2021.