Det blå sygesikringskort

Der er mange mennesker, der tror, at det blå sygesikringskort er det samme som en rejseforsikring, eller at kortet kan erstatte en rejseforsikring – det er bestemt ikke tilfældet.

Har du styr på rejseforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her!

Få forhåndsvurdering

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Indtil august 2014 kunne du bruge dit gule sundhedskort i hele Europa, hvis du fik brug for lægehjælp på en rejse. Nu dækker det gule sundhedskort kun i Danmark, Grønland og på Færøerne.

I dag skal du i stedet medbringe det blå sygesikringskort på rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Når du medbringer det blå sygesikringskort på din rejse i Europa, er du garanteret den samme lægebehandling som borgerne i det land, du besøger.

Har du en kronisk sygdom, dækker det blå sygesikringskort den nødvendige behandling – også selvom du kendte til sygdommen før afrejse, fx diabetes.

I visse EU- og EØS-lande er servicestandarden for lægebehandling anderledes, end vi er vante til i Danmark, og du kan derfor risikere at skulle betale for visse udgifter eller hele din behandling - fx medicin, mad, rent sengetøj og lignende.

Hvad er det blå sygesikringskort?

Det blå EU-sygesikringskort, der i folkemunde oftest kaldes ’det blå sygesikringskort’, er et bevis på, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i.

Du skal bruge det blå sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein.

Rejser du uden for EU/EØS, kan du hverken bruge det gule sundhedskort eller det blå sygesikringskort – her skal du have en privat rejseforsikring.

Hvad dækker det blå sygesikringskort ikke?

Det er altid en god idé at medbringe det blå sygesikringskort på rejser i Europa. Du skal bare være opmærksom på, at kortets dækning er begrænset:

 • Det blå sygesikringskort dækker ikke alle steder
  Det blå sygesikringskort kan kun bruges i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

 • Det blå sygesikringskort dækker ikke al behandling
  Det blå sygesikringskort dækker lægebehandling og medicin ved tilskadekomst, akut sygdom og ved behovsbestemt sygehjælp. Lægen kan kræve eventuelle egenbetalinger, inden behandlingen går i gang.
Husk det blå sygesikringskort i EU/EØS.
 • Lægen vælger den videre behandling

   Den læge, du henvender dig til på rejsen, beslutter hvilken medicin og behandling, du skal have, og hvor længe forløbet skal vare.

  • Det blå sygesikringskort dækker kun offentlige læger
   Det blå sygesikringskort dækker kun, hvis den læge, du konsulterer, hører under ferielandets offentlige sygesikring. Det blå sygesikringskort dækker ikke behandling eller konsultation hos private klinikker eller hospitaler.

  • Det blå sygesikringskort dækker ikke hjemtransport til Danmark
   For at få din hjemtransport til Danmark dækket, skal du have en privat rejseforsikring.


  borger.dk kan du læse mere om, hvad det blå sygesikringskort dækker i de enkelte lande.

  Hvor længe gælder det blå sygesikringskort?

  Det blå sygesikringskort er gyldigt i 5 år ad gangen. Du bør derfor sikre dig, at dit kort stadigvæk gælder, før du rejser.

  Husk, at det blå sygesikringskort skal gælde i hele den periode, du rejser, for at kortet dækker.

  Udløber dit kort snart, så bestil et nyt på borger.dk. Leveringstiden er normalt på 2-3 uger, så vi anbefaler, at du bestiller i god tid før din ferie.

  Artiklen fortsættes nedenfor

  Sådan bestiller du det blå sygesikringskort

  Du kan nemt og enkelt bestille det blå sygesikringskort på borger.dk. Vær opmærksom på, at du skal bruge MitID til at logge på.  

  Kortet sendes til dig med posten, og som udgangspunkt modtager du kortet 2-3 uger efter, du har bestilt et nyt.

  Bestil blåt sygesikringskort

  Fornyelse af det blå sygesikringskort

  Du skal selv holde øje med udløbsdatoen på dit blå sygesikringskort og bestille et nyt, når dit nuværende kort er ved at udløbe.

  Hvis du vil være sikker på at nå at modtage det blå sygesikringskort inden din rejse, bør du bestille kortet minimum 3 uger inden, du skal bruge det.

  Midlertidigt blåt sygesikringskort

  Når du bestiller det blå sygesikringskort, får du et midlertidigt sygesikringsbevis, som er gyldigt, indtil du modtager dit blå sygesikringskort med posten.  

  Du modtager dit midlertidige sygesikringsbevis med Digital Post.

  Du kan bruge dit midlertidige sygesikringsbevis til ferie, studieophold på under 1 år samt familiebesøg i Europa, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

  Du modtager dit nye blå sygesikringskort med posten.

  Skal børn have det blå sygesikringskort?

  Det er ikke nok, at du som forælder har dit blå sygesikringskort med dig på rejsen. Alle rejsende – inklusive børn – skal have et gyldigt blåt sygesikringskort med på rejser i Europa, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

  Hvis dit barn eller dine børn bor på samme adresse som dig i Danmark, kan du bestille nye sygesikringskort til jer alle samlet på borger.dk.

  Husk det blå sygesikringskort – og rejseforsikringen

  Eftersom der er mange begrænsninger ved det blå sygesikringskort – både i forbindelse med behandling og dækningsområde – er det altid en god idé at have en privat rejseforsikring.

  Det gælder både til dine rejser i Europa, og når du rejser i resten af verden.

  Med en rejseforsikring hos os, kan du ringe til os døgnet rundt, hvis du bliver syg eller kommer til skade i udlandet. 

  Husk rejseforsikringen, når du rejser ud i verden

  Vi rådgiver og guider dig til en læge eller et hospital, som vi på forhånd kender og har godkendt.

  Derudover dækker vores rejseforsikring udgifter til hjemtransport, fx hvis du skal fragtes hjem til Danmark i ambulancefly.

  Bliv godt sikret med en rejseforsikring

  Det blå sygesikringskort har som nævnt sine begrænsninger, og selv i EU-lande er der ingen garantier ift. behandling, egenbetaling og hjemtransport.

  Vi anbefaler derfor, at du altid har en rejseforsikring med i bagagen, når du vil være ekstra sikker på ferien.

  Er du i tvivl om noget mht. vores rejseforsikringer eller det blå sygesikringskort, er du altid velkommen til at kontakte os.

  Typisk stillede spørgsmål

  Herunder finder du svar på de typisk stillede spørgsmål om det blå sygesikringskort:

  Senest opdateret den 22. juni 2023.