Husk redningsvesten

Hav altid en svømme- eller redningsvest på, når du sejler. Læs mere om reglerne for vestene her.

Bestil tilbud på en bådforsikring her!

Bestil tilbud her

Husk redningsvesten til både voksne og børn

Det er vigtigt at være iført svømme- eller redningsvest, når du er ude at sejle. Selv hvis du er god til at svømme, kan vesten være dig til stor hjælp, fx hvis der er mange bølger, du er bevidstløs eller du skal være i vandet i lang tid.

Husk også bådforsikringen på vandet


Gode råd til valg af redningsvest

  1. Vælg den rigtige størrelse ift. brugerens vægt. Vesten bør altid være komfortabel, og ikke skubbe sig opad, hvis du ryger i vandet. Køb ikke en for stor vest, heller ikke til børn. 
  2. Tjek redningsvesten jævnligt, især hvis den er gammel eller oppustelig. Sørg for, at alle beslag, snore osv. er i god stand. 
  3. Brug gerne en vest med sikkerhedsline, så du kan sikre dig med en line, når du går omkring på dækket. 
  4. Alle svømme- og redningsveste skal være CE-godkendte.
  5. Vælg veste i skrappe farver, der ikke findes naturligt på havet. Selvlysende rød, orange og gul er godt, da de ses tydeligt under en rednings- eller eftersøgningssituation.

Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler, at man bruger en vest med indbygget sikkerhedssele med D-ring, og en tilhørende CE-godkendt livline og skridtrem.

Vælg den rette redningsvest

50 N – Svømmevest

Henvender sig til øvede svømmere, der befinder sig nær kysten og med hjælp i nærheden. Den er ikke sikker ved bevidstløshed.

100 N – Redningsvest

Henvender sig til børn og habile svømmere i kystnære farvande. Den yder kun begrænset beskyttelse ved bevidstløshed.

150 N – Redningsvest

Henvender sig til både svømmere og ikke-svømmere i alle farvande. Den yder fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog kun begrænset, hvis der bæres kraftigt, vandtæt sejlertøj.

275 N – Redningsvest

Kan bruges i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Den yder fuld sikkerhed ved bevidstløshed, også med kraftig, vandtæt beklædning.

Hvad er forskellen på en svømmevest og en redningsvest?

En svømmevest – også kendt som en sejlervest – er tyndere og uden krave, og er derfor nem at svømme med.

En redningsvest har en krave ved nakken, og kan både være oppustelig eller en såkaldt ’fastvest’ med skumblokke pakket ind i plast eller stof.

Redningsvesten er som regel mere omfangsrig end svømmevesten, da den skal kunne holde en person liggende på ryggen med hovedet højt hævet, i tilfælde af bevidstløshed.

Læs mere om sikkerhed til søs her

Redningsveste til børn

Som sagt skal man altid vælge en redningsvest baseret på bærerens størrelse og vægt. Børn bør desuden altid bære en redningsvest, og kun bruge svømmeveste, hvis de er gode til at svømme.

Desuden bør børn være iført en fast redningsvest, da man ikke anbefaler oppustelige veste til personer, der vejer under 40 kg.

Senest opdateret den 7. april 2022.