Sådan mindsker du

BILENS BREMSELÆNGDE

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Bremselængder er ikke noget man som bilist tænker over til hverdag, men det er ikke desto mindre et vigtigt emne – især om vinteren. Om vinteren ændrer bilens bremselængde sig drastisk, og du kan risikere at komme rigtig galt afsted, hvis ikke du tager hensyn til vintervejrets indvirkning på din bils bremselængde.

Ifølge Dækbranchens tal for 2014, er vi på 6 år gået fra, at kun 58 % af danskerne skifter til vinterdæk, til at hele 84 % får skiftet. Det betyder dog, at der stadig kører over 350.000 danske personbiler rundt på sommerdæk om vinteren.

Det er dog en unødig risiko, idet du risikerer at få en bremselængde på det dobbelte af, hvad du plejer, hvis du kører med sommerdæk i glatføre – det er derfor vigtigt, at du skifter til vinterdæk og kører efter forholdene.​ Husk også at have en bilforsikring i tilfælde af det alligevel går galt.

Læs om bilforsikring​

​​
Sommerdæk forlænger bremselængden i glatføre

Pas på din bremselængde!

Ifølge en test FDM udførte i vinteren 2013-2014, går det kraftigt ud over ens sikkerhed, hvis man kører med sommerdæk i kulde og glatføre såsom islag, isslag, rim, slud og sne.

Hvis vinteren blot er tør og uden voldsomme frostgrader, kan du godt klare dig med sommerdæk, men da man ikke kan regne med en varm og tør vinter, er det vigtigt, at du skifter til vinterdæk i løbet af efteråret.

Historisk set har eksperter givet de lave temperaturer skylden for den øgede bremselængde og lavere grad af sikkerhed, og det anbefales stadig, at man skifter til vinterdæk, når temperaturen falder til under 7 grader. Dog viser FDM’s undersøgelse, at det i højere grad er mængden af nedbør, der påvirker dækkenes vejgreb.

Lige så snart sommerdækkene møder sne og frost, mindskes vejgrebet betydeligt, og bilens bremselængde øges markant. Mens en bremsning fra 50 km/t med vinterdæk giver en bremselængde på 29,5 meter i glatføre, giver sommerdækkene en bremselængde på hele 52,2 meter.

Når du kører på våd vej, får du altså en bremselængde på op til 30 % kortere med vinterdæk ift. sommerdæk, mens du på snedækket vej får en bremselængde på op til 44 % kortere.

Når friktionen mellem dæk og vej falder pga. frost, sne, regn og lignende, er det tydeligt, at vinterdækkene er bedre ift. bremselængde og sikkerhed. Men hvor vinterdæk er bedre ved nedbør og kulde, har sommerdækkene en kortere bremselængde og bedre vejgreb ved 5 grader og derover, og det giver derfor stadig god mening at veksle mellem de to typer dæk, alt efter sæson.

Læs om FDM’s test (pdf, 640KB)​

Mindsk din bremselængde med vinterdæk

I Danmark er der ingen lovkrav om at skifte til vinterdæk om vinteren eller sommerdæk om sommeren, heller ikke selvom dækkene har stor betydning for din bremselængde. Det er dog et lovkrav i både Sverige og Norge at køre på vinterdæk i vintervejr - så hvis du skal besøge disse lande om vinteren, skal du huske at skifte til vinterdæk.

Derudover siger lovene i Sverige og Norge, at dækkene skal have en mønsterdybde på mindst 3 mm, mens loven herhjemme kun kræver 1,6 mm, selvom mønsterdybden ligeledes har stor indvirkning på bilens bremselængde. ​

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Sådan bremser du i glatføre

Mange biler er i dag udstyret med ESP (Electronic Stability Program), som hjælper bilen med at holde den kurs, som føreren ønsker. Sikkerhedssystemet sørger altså for, at bilen ikke skrider unødigt ud, bl.a. når dækkene møder glatføre.

ESP blev først indført i slutningen af 1990’erne, og er endnu ikke standard i alle biler. Hvis ikke du har ESP i din bil, skal du stadig passe på, når du kører i glatføre. Når du bremser på regn- eller snevåde veje, og bilen skrider ud, skal du være meget forsigtig og forsøge at mindske bremselængden så meget som muligt:

 1. Træd først på koblingen
 2. Løft dernæst foden fra speederen
 3. Ret bilen op og fortsæt ligeud
 4. Brems ganske kort i 1-2 sekunder
 5. Løft foden fra bremsen og styr ligeud
 6. Brems og styr evt. flere gange, men kun ganske kort
 7. Styr bilen med bløde og rolige bevægelser.

Hvis du følger de ovenstående råd, bør din bremselængde og udskridning mindskes væsentligt i sammenligning med en hård opbremsning.

Har bilen brug for et bremsetjek?

Der er meget få ting, der varer evigt, og bilens bremser er desværre ikke én af dem. Det er derfor vigtigt at tjekke bilens bremser, og sikre sig, at de fungerer optimalt. Hvis dine bremser er meget slidte, påvirker dette nemlig ligeledes din bremselængde.

Det er især hårde opbremsninger, hurtig acceleration og tung last der påvirker bilens bremser og bremselængde, og du kan derfor forlænge dine bremsers levetid ved at bremse blødere, køre mere jævnt og tømme din bil for ekstra bagage. Regelmæssige bremsetjek kan hjælpe til at opdage potentielle problemer i opløbet, før dine bremser bliver for dårlige, bremselængden forøget og sikkerheden forringet.


Se eksempel på bremselængde

I november 2013 udførte DR2 en test af forskellen på vinter- og sommerdæks bremselængde, og de fandt ud af, at ved opbremsning fra 60 km/t på sneglat vej, får vinterdæk en bremselængde på 60 meter, mens sommerdækkenes bremselængde ligger på ca. 120 meter – du risikerer altså at få en bremselængde på det dobbelte, hvis ikke du skifter dæk om vinteren.

Video: Se DR2’s test her​

Senest opdateret den 23. november 2015.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.