Er din nummerplade skruet fast?

I Danmark er det lovpligtigt at have sin nummerplade skuret fast til bilen.
Skulle du alligevel være så uheldig at få stjålet dine nummerplader, dækker vores bilforsikring tabet.

Husk at skrue din nummerplade fast på bilen

Siden den 15. november 2015 har det været lovpligtigt at skrue sine nummerplader fast på bilen, fremfor bare at klipse dem fast i nummerpladerammer.

Reglen blev indført for at gøre det sværere for tyve at stjæle nummerpladerne. Ikke nok med, at det som ejer er irriterende at få nummerpladerne stjålet, tyvene udnytter også de stjålne nummerplader til røverier, tyveri af brændstof og lignende.

Som bilejer skal du altså selv ud at skaffe nye nummerplader til bilen, når tyven er løbet med de gamle. Derudover risikerer du at blive kontaktet af politiet ift. de kriminelle aktiviteter, tyvene bruger dine gamle nummerplader til.
Det er altså vigtigt at skrue nummerpladerne fast, så du for så vidt muligt undgår dette besvær.


Sådan er reglerne for den fastskruede nummerplade

Dine nummerplader skal skrues fast med 2 skruer eller bolte, og derudover skal der klikkes små skruehætter henover skruerne.

Hætterne skal være i samme farve som dét sted på nummerpladen, de dækker, og de skal sidde så godt fast på nummerpladen, at man skal bruge et stykke værktøj for at fjerne hætterne igen.

Hverken skruer eller hætter må forstyrre læsbarheden af nummerpladen.

Reglerne gælder kun for person- og varebiler, og der er ingen krav om skruer til nummerplader på hverken motorcykler, knallerter, campingvogne eller trailere - her skal nummerpladerne blot være solidt monterede.

Derudover er historiske nummerplader og nummerplader fra før 1. april 1976 undtaget, og skal blot påføres på en måde, som passer til køretøjet.


Sådan fastgør du nummerpladen med skruer

Der er forskellige måder at fastgøre din nummerplade med skruer på. Det er op til dig, om du selv ønsker at skrue skruer på din nummerplade, eller om du vil lade en automekaniker skrue nummerpladen fast.

Køber du en fabriksny bil, vil nummerpladerne formentlig allerede være skruet fast, når du modtager bilen. Ellers kan du bede om det.

Vil du gerne have hjælp til montering af din nummerplade, kan du besøge dit lokale autoværksted eller finde en privat nummerpladeoperatør.

Mangler du en bilforsikring? Find én nemt og hurtigt her!

Artiklen fortsættes nedenfor

Husk at skrue nummerpladen fast.

Du kan selv skrue nummerpladerne fast

SKAT har godkendt 4 metoder, hvorved du selv kan fastgøre din nummerplade med skruer.

Ønsker du at benytte en femte metode, skal du først søge tilladelse hos SKAT. Det gør du ved at udfylde blanket nr. 21.079 og sende den pr post til SKAT.

Derudover skal du vedlægge en tegning af fæstningselementet (fx skruer eller bolte) og en udtalelse fra et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut).

Læs mere og download blanketten på SKATs hjemmeside

Du kan købe skruesæt i form af skruer og hætter forskellige steder, fx i byggemarkeder og online.


4 metoder til fastgøring af nummerplade med skruer

Her får du en kort beskrivelse over SKATs godkendte metoder til fastgørelse af nummerpladen med skruer:


Metode 1 til fastgørelse af nummerpladerne

Du skruer en støbt nummerpladeramme på bilen, hvorefter du fæstner nummerpladen i rammen, enten vha. møtrikker, skruegevind eller låsetabs – det kommer an på modellen af nummerpladeramme.

Læs mere om metode 1


Metode 2 til fastgørelse af nummerpladerne

Du låser din nummerplade fast mellem en nummerpladeramme af rustfri stål og en bagplade af aluminium med 6 letbøjelige låse, som derefter skrues fast med skruer eller popnitter.

Nummerpladerammen fastgøres derefter på bilens kofanger eller karrosseri vha. de påmonterede skruer på bagsiden, og vha. låseplade og møtrikker på indersiden.

Læs mere om metode 2

Vær sikker på, at nummerpladen er fastgjort.

Metode 3 til fastgørelse af nummerpladerne

Du starter med at bore hul gennem din nummerplade og det underliggende materiale, som nummerpladen skal monteres på. Herefter fastgør du nitter i hullerne vha. en nittetang, og forsyner nitterne med en plastikhætte i samme farve som nummerpladen.

Undgå så vidt muligt at bore gennem bogstaver og tal på nummerpladen, da dette forhindrer læsevenligheden.
Derudover kan du bruge nummerpladens gamle klikramme som skabelon, når du borer hullerne i din nummerplade. Så matcher hullerne i nummerpladen de eksisterende huller i bilens kofanger eller karrosseri.

Læs mere om metode 3


Metode 4 til fastgørelse af nummerpladerne

Du borer hul gennem nummerpladen og bilens kofanger, og trækker en blindnitte af aluminium gennem hullet med en nittepistol, hvorefter den bagerste del af nitten udfoldes som en roset på bagsiden. Selve blindnitten skal være malet i samme farve som nummerpladen, da den erstatter skruehætterne.

Læs mere om metode 4

Senest opdateret den 3. august 2018.