Er din NUMMERPLADE skruet FAST?

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Siden søndag den 15. november 2015 har det været lovpligtigt at have skruer på sin bils nummerplade, således at nummerpladen er solidt fastgjort til bilen, fremfor bare klipset fast i en nummerpladeramme. Reglen gælder for de ca. 2,6 millioner person- og varebiler der findes i Danmark, og er udarbejdet for at gøre det sværere for biltyve at fjerne dine nummerplader.

Bare i 2013 oplevede 21.000 danske bilejere at få deres nummerplader stjålet, hvilket er irriterende for ejerne, da de så selv skal anskaffe nye nummerplader, mens tyvene bruger de gamle til røverier, tyveri af brændstof og lignende.​​


Regler for din nummerplade

Dine nummerplader skal skrues fast med 2 skruer eller bolte, og derudover skal der klikkes små skruehætter henover skruerne. Hætterne skal være i samme farve som din nummerplade (hvid, sort, gul eller blå) og de skal sidde så godt fast på nummerpladen, at man skal bruge et stykke værktøj for at klikke dem af igen.

Hverken skruer eller hætter må forstyrre læsbarheden af nummerpladen, og derudover skal hætterne være synlige, så det nemt kan ses, at du overholder loven mht. fastgørelsen af din nummerplade. Hvis ikke du har skruer på din nummerplade, risikerer du at få en bøde på ca. 1.000 kroner for manglende montering.

De ovenstående regler gælder kun for person- og varebiler, og der er ingen krav om skruer til nummerplader på hverken motorcykler, knallerter, campingvogne eller trailere - her skal nummerpladerne blot være solidt monteret. Derudover er historiske nummerplader og nummerplader fra før 1. april 1976 undtaget, og skal blot påføres på en måde, som passer til køretøjet.

Læs mere om vores bilforsikringer her

Husk at skrue nummerpladen fast.

Sådan fastgør du nummerpladen

Der er forskellige måder at fastgøre din nummerplade med skruer på.

Du vælger selv, om du selv ønsker at skrue skruer på din nummerplade, eller om du vil lade en automekaniker gøre det for ca. 200 kroner.

Hvis du er i gang med at købe en ny bil, kan du desuden bede om at få bilen leveret med fastskruede nummerplader.

Hvis du gerne vil have hjælp til montering af din nummerplade, kan du besøge dit lokale autoværksted eller finde en privat nummerpladeoperatør i form af en autoforhandler på SKATs hjemmeside.

Mangler du en bilforsikring? Find én nemt og hurtigt her!

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Du kan selv skrue nummerpladerne fast

SKAT har givet tilladelse til 4 metoder, hvorved du selv kan fastgøre din nummerplade med skruer, og hvis du ønsker at benytte en anden end de 4 godkendte gør-det-selv-metoder, skal du først søge tilladelse hos SKAT.

Det gør du ved at udfylde blanket nr. 21.979 og sende den pr post til SKAT.

Derudover skal du vedlægge en tegning af fæstningselementet (fx skruer eller bolte) og en udtalelse fra et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut).

Læs mere og download blanketten på SKATs hjemmeside

Du kan hente skruesæt i form af skruer og hætter på et af SKATs motorcentre, eller du kan selv købe nogle, fx hos din bilmekaniker.

Find SKATs motorcentre her

4 metoder til fastgøring af nummerplade med skruer

Vær sikker på, at nummerpladen er fastgjort.

Metode 1 til fastgørelse af nummerpladerne

Du skruer en støbt nummerpladeramme på bilen, hvorefter du fæstner nummerpladen i rammen, enten vha. møtrikker, skruegevind eller låsetabs – det kommer an på modellen af nummerpladeramme.

Læs mere om metode 1


Metode 2 til fastgørelse af nummerpladerne

Du låser din nummerplade fast mellem en nummerpladeramme af rustfri stål og en bagplade af aluminium med 6 letbøjelige låse, som derefter skrues fast med skruer eller popnitter.

Nummerpladerammen fastgøres derefter på bilens kofanger eller karrosseri vha. de påmonterede skruer på bagsiden, og vha. låseplade og møtrikker på indersiden.

Læs mere om metode 2

Metode 3 til fastgørelse af nummerpladerne

Du starter med at bore hul gennem din nummerplade og det underliggende materiale nummerpladen skal monteres på. Herefter fastgør du nitter i hullerne vha. en nittetang, og forsyner nitterne med en plastikhætte i samme farve som nummerpladen.

Undgå så vidt muligt at bore gennem bogstaver og tal på nummerpladen, da dette forhindrer læsevenligheden. Derudover kan du bruge nummerpladens gamle klikramme som skabelon, når du borer hullerne i din nummerplade, således at hullerne i nummerpladen matcher de eksisterende huller i bilens kofanger eller karrosseri.

Læs mere om metode 3

Metode 4 til fastgørelse af nummerpladerne

Du borer hul gennem nummerpladen og bilens kofanger, og trækker en blindnitte af aluminium gennem hullet med en nittepistol, hvorefter den bagerste del af nitten udfoldes som en roset på bagsiden. Selve blindnitten skal være malet i samme farve som nummerpladen, da den erstatter skruehætterne.

Læs mere om metode 4​​

Senest opdateret den 22. oktober 2015.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.