HAR DU SKRUET DIN NUMMERPLADE FAST?

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Fra søndag den 15. november 2015 er det lovpligtigt at have skruer på sin bils nummerplade, således at nummerpladen er solidt fastgjort til bilen, fremfor bare klipset fast i en nummerpladeramme. Reglen gælder for de ca. 2,6 millioner person- og varebiler der findes i Danmark, og er udarbejdet for at gøre det sværere for biltyve at fjerne dine nummerplader.

Bare i 2013 oplevede 21.000 danske bilejere at få deres nummerplader stjålet, hvilket er  irriterende for ejerne, da de så selv skal anskaffe nye nummerplader, mens tyvene bruger de gamle til røverier, tyveri af brændstof og lignende.​​


Regler for din nummerplade

Dine nummerplader skal skrues fast med 2 skruer eller bolte, og derudover skal der klikkes små skruehætter henover skruerne. Hætterne skal være i samme farve som din nummerplade (hvid, sort, gul eller blå) og de skal sidde så godt fast på nummerpladen, at man skal bruge et stykke værktøj for at klikke dem af igen.

Hverken skruer eller hætter må forstyrre læsbarheden af nummerpladen, og derudover skal hætterne være synlige, så det nemt kan ses, at du overholder loven mht. fastgørelsen af din nummerplade. Hvis ikke du har skruer på din nummerplade, risikerer du at få en bøde på ca. 1.000 kroner for manglende montering.

De ovenstående regler gælder kun for person- og varebiler, og der er ingen krav om skruer til nummerplader på hverken motorcykler, knallerter, campingvogne eller trailere - her skal nummerpladerne blot være solidt monteret. Derudover er historiske nummerplader og nummerplader fra før 1. april 1976 undtaget, og skal blot påføres på en måde, som passer til køretøjet.


Sådan fastgør du din nummerplade

Der er forskellige måder at fastgøre din nummerplade med skruer på, og du kan vælge hvorvidt du selv ønsker at skrue skruer på din nummerplade, eller om du vil lade en automekaniker gøre det for ca. 200 kroner. Hvis du er i gang med at købe en ny bil, kan du desuden bede om at få bilen leveret med fastskruede nummerplader.

Hvis du gerne vil have hjælp til montering af din nummerplade, kan du besøge dit lokale autoværksted eller finde en privat nummerpladeoperatør i form af en autoforhandler på SKATs hjemmeside.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Du kan selv skrue nummerpladerne fast

SKAT har givet tilladelse til 4 metoder, hvorved du selv kan fastgøre din nummerplade med skruer, og hvis du ønsker at benytte en anden end de 4 godkendte gør-det-selv-metoder, skal du først søge tilladelse hos SKAT. Det gør du ved at udfylde blanket nr. 21.979 og sende den pr post til SKAT. Derudover skal du vedlægge en tegning af fæstningselementet (fx skruer eller bolte) og en udtalelse fra et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut).

Læs mere og download blanketten på SKATs hjemmeside

Du kan hente skruesæt i form af skruer og hætter på et af SKATs motorcentre, eller du kan selv købe nogle, fx hos din bilmekaniker.

Find SKATs motorcentre her

4 metoder til fastgøring af nummerplade med skruer

Metode 1
Du skruer en støbt nummerpladeramme på bilen, hvorefter du fæstner nummerpladen i rammen, enten vha. møtrikker, skruegevind eller låsetabs – det kommer an på modellen af nummerpladeramme.

Læs mere om metode 1


Metode 2
Du låser din nummerplade fast mellem en nummerpladeramme af rustfri stål og en bagplade af aluminium med 6 letbøjelige låse, som derefter skrues fast med skruer eller popnitter. Nummerpladerammen fastgøres derefter på bilens kofanger eller karrosseri vha. de påmonterede skruer på bagsiden, og vha. låseplade og møtrikker på indersiden.

Læs mere om metode 2


Metode 3
Du starter med at bore hul gennem din nummerplade og det underliggende materiale nummerpladen skal monteres på. Herefter fastgør du nitter i hullerne vha. en nittetang, og forsyner nitterne med en plastikhætte i samme farve som nummerpladen.

Undgå så vidt muligt at bore gennem bogstaver og tal på nummerpladen, da dette forhindrer læsevenligheden. Derudover kan du bruge nummerpladens gamle klikramme som skabelon, når du borer hullerne i din nummerplade, således at hullerne i nummerpladen matcher de eksisterende huller i bilens kofanger eller karrosseri.

Læs mere om metode 3


Metode 4
Du borer hul gennem nummerpladen og bilens kofanger, og trækker en blindnitte af aluminium gennem hullet med en nittepistol, hvorefter den bagerste del af nitten udfoldes som en roset på bagsiden. Selve blindnitten skal være malet i samme farve som nummerpladen, da den erstatter skruehætterne.

Læs mere om metode 4​​

Senest opdateret den 22. oktober 2015.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2015 fandtes der over 2.330.000 personbiler i Danmark.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2015 havde hele 1.777.250 familier mindst 1 bil. Kun 1.168.123 familier havde ikke bil.
 • I landområderne har 76 % af familierne bil, mens kun 30-50 % af familierne i København og Aarhus har bil.
 • Antallet af personbiler i Danmark svarer til, at ca. hver anden voksne dansker har en bil.
 • I 2013 var der 1.527 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade, hvoraf den største andel skete i Region Midtjylland med hele 420 bilulykker, svarende til 27,5 %. ​​​