Fastgør nummerpladen med skruer

Er din NUMMERPLADE skruet FAST?

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Husk at skrue din nummerplade fast på bilen

Siden den 15. november 2015 har det været lovpligtigt at skrue sine nummerplader fast på bilen, fremfor bare at klipse dem fast i nummerpladerammer.

Reglen blev indført for at gøre det sværere for tyve at stjæle nummerpladerne. Ikke nok med, at det som ejer er irriterende at få nummerpladerne stjålet, tyvene udnytter også de stjålne nummerplader til røverier, tyveri af brændstof og lignende.

Som bilejer skal du altså selv ud at skaffe nye nummerplader til bilen, når tyven er løbet med de gamle. Derudover risikerer du at blive kontaktet af politiet ift. de kriminelle aktiviteter, tyvene bruger dine gamle nummerplader til.
Det er altså vigtigt at skrue nummerpladerne fast, så du for så vidt muligt undgår dette besvær.


Sådan er reglerne for den fastskruede nummerplade

Husk at skrue nummerpladen fast.

Dine nummerplader skal skrues fast med 2 skruer eller bolte, og derudover skal der klikkes små skruehætter henover skruerne.

Hætterne skal være i samme farve som dét sted på nummerpladen, de dækker, og de skal sidde så godt fast på nummerpladen, at man skal bruge et stykke værktøj for at fjerne hætterne igen.

Hverken skruer eller hætter må forstyrre læsbarheden af nummerpladen.

Reglerne gælder kun for person- og varebiler, og der er ingen krav om skruer til nummerplader på hverken motorcykler, knallerter, campingvogne eller trailere - her skal nummerpladerne blot være solidt monterede.

Derudover er historiske nummerplader og nummerplader fra før 1. april 1976 undtaget, og skal blot påføres på en måde, som passer til køretøjet.

Læs mere om vores bilforsikringer her


Sådan fastgør du nummerpladen med skruer

Der er forskellige måder at fastgøre din nummerplade med skruer på. Det er op til dig, om du selv ønsker at skrue skruer på din nummerplade, eller om du vil lade en automekaniker skrue nummerpladen fast.

Køber du en fabriksny bil, vil nummerpladerne formentlig allerede være skruet fast, når du modtager bilen. Ellers kan du bede om det.

Vil du gerne have hjælp til montering af din nummerplade, kan du besøge dit lokale autoværksted eller finde en privat nummerpladeoperatør.

Mangler du en bilforsikring? Find én nemt og hurtigt her!

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2018
I både 2014, 2016 og 2018 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Danmarks Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Danmarks Bedste Kundeservice i 2019.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Du kan selv skrue nummerpladerne fast

SKAT har godkendt 4 metoder, hvorved du selv kan fastgøre din nummerplade med skruer.

Ønsker du at benytte en femte metode, skal du først søge tilladelse hos SKAT. Det gør du ved at udfylde blanket nr. 21.079 og sende den pr post til SKAT.

Derudover skal du vedlægge en tegning af fæstningselementet (fx skruer eller bolte) og en udtalelse fra et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut).

Læs mere og download blanketten på SKATs hjemmeside

Du kan købe skruesæt i form af skruer og hætter forskellige steder, fx i byggemarkeder og online.


4 metoder til fastgøring af nummerplade med skruer

Vær sikker på, at nummerpladen er fastgjort.

Her får du en kort beskrivelse over SKATs godkendte metoder til fastgørelse af nummerpladen med skruer:


Metode 1 til fastgørelse af nummerpladerne

Du skruer en støbt nummerpladeramme på bilen, hvorefter du fæstner nummerpladen i rammen, enten vha. møtrikker, skruegevind eller låsetabs – det kommer an på modellen af nummerpladeramme.

Læs mere om metode 1


Metode 2 til fastgørelse af nummerpladerne

Du låser din nummerplade fast mellem en nummerpladeramme af rustfri stål og en bagplade af aluminium med 6 letbøjelige låse, som derefter skrues fast med skruer eller popnitter.

Nummerpladerammen fastgøres derefter på bilens kofanger eller karrosseri vha. de påmonterede skruer på bagsiden, og vha. låseplade og møtrikker på indersiden.

Læs mere om metode 2

Metode 3 til fastgørelse af nummerpladerne

Du starter med at bore hul gennem din nummerplade og det underliggende materiale, som nummerpladen skal monteres på. Herefter fastgør du nitter i hullerne vha. en nittetang, og forsyner nitterne med en plastikhætte i samme farve som nummerpladen.

Undgå så vidt muligt at bore gennem bogstaver og tal på nummerpladen, da dette forhindrer læsevenligheden.
Derudover kan du bruge nummerpladens gamle klikramme som skabelon, når du borer hullerne i din nummerplade. Så matcher hullerne i nummerpladen de eksisterende huller i bilens kofanger eller karrosseri.

Læs mere om metode 3


Metode 4 til fastgørelse af nummerpladerne

Du borer hul gennem nummerpladen og bilens kofanger, og trækker en blindnitte af aluminium gennem hullet med en nittepistol, hvorefter den bagerste del af nitten udfoldes som en roset på bagsiden. Selve blindnitten skal være malet i samme farve som nummerpladen, da den erstatter skruehætterne.

Læs mere om metode 4

Senest opdateret den 3. august 2018.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.