Regler for nummerplader

Her kan du læse om de danske regler for nummerplader til biler.

Har du styr på bilforsikringen? Beregn din pris i vores webshop - det tager kun 30 sekunder!

Beregn din pris

Lær reglerne for nummerplader

I Danmark har det i mere end 100 år været lovpligtigt at have nummerplade på sin bil.

I denne artikel får du en introduktion til de danske nummerplade regler, og hvordan du kender forskel på de enkelte nummerplade typer.

Det er generelt en god idé at sætte dig ind i reglerne for brug af nummerplader - både for din egen sikkerheds skyld og for ikke at begive dig ud på vejene på ulovlig vis.

Det kan nemlig være både farligt og dyrt at bryde nummerplade reglerne.

Fx er det lovpligtigt at have nummerplader både foran og bagpå din bil, når du begiver dig ud på offentlige veje.

Fastgør dine nummerplader

På grund af det stigende antal stjålne nummerplader i Danmark, har det siden den 15. november 2015 været lovpligtigt, at dine nummerplader er forsvarligt fastgjort til din bil.

Der er flere måder, hvorpå du kan montere dine nummerplader. 

Se 4 metoder til fastgørelse af nummerplader

Undgå bøde for at køre uden nummerplade

Du kan få nummerplader på din bil, når du har den lovpligtige ansvarsforsikring til dit køretøj – har du ikke en ansvarsforsikring til din bil, kan det koste dig en bøde på 250 kroner for hver dag, du kører uden en forsikring til din bil (2023). 

Det kan dog være en rigtig god idé at være yderligere forsikret i trafikken med en kaskoforsikring. På den måde får du også dækket skader på din egen bil. 

Læs mere om vores bilforsikringer - eller beregn din pris herunder. 

Er dine nummerplader tydelige nok?

Dine nummerplader skal altid være synlige, og de må fx ikke være slidte, bøjede eller tildækkede.

Sørg derfor altid for, at din nummerplade er læselig og ikke er ødelagt, snavset eller fx tildækket af sne – ellers koster det også 1.000 kroner i bøde (2023).

Nummerpladelys regler

Det er desuden et krav, at din bagerste nummerplade på din bil er oplyst med mindst 1 hvid lampe.

Kvinde kigger ud af vinduet i en bil i snedækket terræn
Sørg altid for, at dine nummerplader er synlige - uanset vejret.

Nummerpladelys er standard på næsten alle biler, og det er dit ansvar at skifte nummerpladelyset, hvis det går i stykker.

Har du brug for en 3. nummerplade?

Har du fx cykler hængende bag på bilen i en cykelholder, kan du få brug for en 3. nummerplade, da det er ulovligt at køre med en helt eller delvist dækket nummerplade.

Dækker din bagageboks, cykelholder eller andet for din bagerste nummerplade, skal du altså anskaffe dig en 3. nummerplade til at have udenpå fx cykelholderen.

Det koster 110 kroner for en ekstra nummerplade (2023), og du kan bestille den hos Motorregistret.

Artiklen fortsætter nedenfor

Når du skal have en ny nummerplade

Skal du af den ene eller anden grund have nye nummerplader, kan du købe dem hos diverse nummerpladeoperatører eller på et af SKATs motorcentre.

Når du køber eller henter dine nye nummerplader, skal du huske at medbringe et gyldigt billede-ID som fx kørekort eller pas.

Derudover skal du medbringe dit køretøjs seneste registreringsattest og oplysninger om dit forsikringsselskab.

Det koster 1.180 kroner (2023) for et sæt almindelige nummerplader til din bil og 590 kroner (2023) for 1 nummerplade til fx din MC, trailer eller knallert.

Har du mistet eller beskadiget dine nummerplader?

Er den ene eller begge dine nummerplader blevet stjålet, skal du melde det til politiet, for derefter at erklære dem bortkomne hos Motorregistret.

Har du på anden måde mistet eller beskadiget dine nummerplader, skal du melde dem bortkomne og købe nye.

Har du kun mistet eller beskadiget den ene nummerplade, kan du nøjes med at bestille en erstatningsnummerplade, hvilket koster 590 kroner (2023).

Kvinde kører bil set gennem bakspejlet
Få styr på reglerne for nummerplader.

Kørsel med 1 nummerplade

Mens du fx venter på, at din erstatningsnummerplade bliver leveret, kan du få tilladelse til at køre med 1 nummerplade.

Din kvittering fra bestillingen af erstatningsnummerpladen fungerer som din tilladelse til at køre med 1 nummerplade. Kører du bil med 1 nummerplade, skal nummerpladen være placeret bag på bilen.

Hvis du kører med 1 nummerplade uden tilladelse, kan det koste dig 1.000 kroner i bøde (2023). 

Har du styr på bilforsikringen? Ellers kan du beregne din pris herunder.

EU-nummerplader eller ej? 

Du vælger selv, om du vil have EU-nummerplader eller de oprindelige hvide nummerplader uden EU-symbol.

Du kan desuden til enhver tid skifte dine nummerplader uden EU-symbol til nummerplader med EU-symbol.

At skifte til EU-nummerplader koster det samme som at skifte til et nyt sæt almindelige nummerplader – dvs. 1.180 kroner (2023) – og kræver en omregistrering med nyt registreringsnummer til bilen.

Historiske nummerplader

I 2011 blev det vedtaget, at biler og motorcykler fra før den 1. april 1976 må bære historiske nummerplader i stedet for de gængse EU-nummerplader eller hvide nummerplader.

Du kan bestille historiske nummerplader til din bil eller MC via Motorregistret og 1 sæt koster 2.480 kroner (2023), hvor 1 historisk nummerplade til MC koster 1.240 kroner (2023).

Lav din egen ønskenummerplade

Du har mulighed for at lave og købe personlige nummerplader, hvor du selv bestemmer, hvad der skal stå på dem – såkaldte ønskenummerplader. Der er dog regler for, hvad der må stå på dine nummerplader:

  • Dine nummerplader skal indeholde 2-7 danske tal eller bogstaver. Det må dog ikke være 2 bogstaver efterfulgt af tal som en almindelig nummerplade. 
  • Tal- eller bogstavkombinationen må ikke i forvejen være i brug af andre.
  • Dine nummerplader må ikke være stødende – SKAT vurderer dette.

Du kan bestille dine ønskenummerplader i Motorregistret, og du køber retten til at benytte nummerpladerne i en 8-årig periode.

Det koster 9.180 kroner for et sæt nye ønskenummerplader og retten til disse i 8 år (2023). Derefter koster det 8.000 kroner at forlænge retten til nummerpladerne med yderligere 8 år (2023).

Nummerplade = forsikring

Når du ejer en bil i Danmark, er det lovpligtigt for dig at have en ansvarsforsikring til bilen. Uden en ansvarsforsikring har du ikke lov til at bære nummerplader på din bil eller køre rundt i den.

Vi anbefaler dog, at du har en mere udvidet bilforsikring, så også din bil dækkes ved skader i form af en kaskoforsikring. På den måde kan vi passe godt på både dig og din bil. 

Læs mere om en bilforsikring fra If eller beregn din pris

Senest opdateret den 21. december 2023.