Kender du reglerne for brug af nummerplader?

Regler for nummerplader

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

I Danmark har det i mere end 100 år været lovpligtigt at have nummerplade på sin bil – i den ene eller anden form. Undervejs har nummerpladerne skiftet farve og udtryk, og især reglerne forbundet med nummerplader har varieret gennem årene.

Hvis du er i tvivl om de nuværende regler angående nummerplader, og hvis du gerne vil vide mere om priserne forbundet med nye nummerplader, kan du få et overblik her.

Lær reglerne for nummerplader

Både for din egen sikkerheds skyld og for ikke at begive dig ud på vejene på ulovlig vis, er det en god idé at sætte dig ind i reglerne for brug af nummerplader – det kan nemlig både være farligt og dyrt ikke at holde sig til reglerne.

Det er lovpligtigt, at du har registreringsnummer på din bil og MC i form af en nummerplade, når du begiver dig ud på offentlige veje – det koster 1.000 kroner i bøde for kørsel uden nummerplader (2017).

Men for overhovedet at køre lovligt i bil, kræver det, at du har en ansvarsforsikring. Derudover kan det være smart at være yderligere forsikret i trafikken med fx en kaskoforsikring.

Beregn din pris på bilforsikring


Er dine nummerplader tydelige nok?

Lær mere om nummerplader til bilen.

Dine nummerplader skal ifm. kørsel konstant være synlige på mindst 20 meters afstand.

Derfor må din nummerplade fx ikke være slidt, bøjet eller tildækket.

Sørg derfor altid for, at din nummerplade er læselig og ikke er ødelagt, snavset eller fx tildækket af sne – ellers koster det også 1.000 kroner i bøde (2017).

Det er desuden et krav, at din bagerste nummerplade på din bil er oplyst med mindst 1 hvid lampe. Nummerpladelys er standard på næsten alle biler, men det er dit ansvar at skifte nummerpladelyset, hvis det går i stykker.

Fastgør dine nummerplader

På grund af det stigende antal stjålne nummerplader i Danmark, er det i dag lovpligtigt, at dine nummerplader er forsvarligt fastgjort til din bil – bødetaksten er ligeledes på 1.000 kroner, hvis dine nummerplader ikke er fastgjorte (2017).

Læs mere om fastgørelse af nummerplader

Har du brug for en 3. nummerplade?

Hvis du fx vil have cykler med på bilen og benytter dig af en cykelholder, kan du få brug for en 3. nummerplade. Det er nemlig ulovligt at køre med en helt eller delvist dækket nummerplade, så hvis din cykelholder dækker for din bagerste nummerplade, skal du anskaffe dig en 3. nummerplade til at have udenpå cykelholderen.

Det koster 110 kroner for en 3. nummerplade til fx cykelholdere og nummerpladen har oftest røde bogstaver (2017). Du kan bestille en 3. nummerplade via Motorregistret.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2018
I både 2014, 2016 og 2018 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Danmarks Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Danmarks Bedste Kundeservice i 2019.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Når du skal have en ny nummerplade

Hvis du af den ene eller anden grund ønsker nye nummerplader, kan du købe disse hos diverse nummerpladeoperatører eller på et af SKATs motorcentre.

Når du skal købe eller hente dine nye nummerplader, skal du huske at medbringe et gyldigt billede-ID som fx kørekort eller pas. Derudover skal du medbringe dit køretøjs seneste registreringsattest og oplysninger om dit forsikringsselskab.

Læs mere om vores bilforsikringer og beregn din pris

Det koster 1.180 kroner for et sæt almindelige nummerplader til din bil og 590 kroner for 1 nummerplade til fx din MC, trailer eller knallert (2017).


Har du mistet eller beskadiget dine nummerplader?

Få styr på nummerpladerne.

Hvis den ene eller begge dine nummerplader er blevet stjålet, skal du melde det til politiet, for derefter at erklære den eller dem bortkomne på Motorregistret.

Hvis du på anden måde har mistet eller beskadiget dine nummerplader, skal du melde dem bortkomne og købe nye.

Hvis du kun har mistet eller beskadiget den ene nummerplade, kan du nøjes med at bestille en erstatningsnummerplade, hvilket koster 590 kroner (2017).

Beregn din bilforsikring pris her


Kørsel med 1 nummerplade
Mens du fx venter på, at din erstatningsnummerplade bliver leveret, kan du få tilladelse til at køre med 1 nummerplade.

Din kvittering fra bestillingen af erstatningsnummerpladen fungerer som din tilladelse til at køre med 1 nummerplade. Hvis du kører bil med 1 nummerplade, skal nummerpladen være placeret bag på bilen.

Hvis du kører med 1 nummerplade uden tilladelse, kan det koste dig 1.000 kroner i bøde (2017).

Lav din egen ønskenummerplade

Du har mulighed for at lave og købe personlige nummerplader, hvor du selv bestemmer, hvad der skal stå på dem – såkaldte ønskenummerplader. Der er dog regler for, hvad der må stå på dine nummerplader:

 • Dine nummerplader skal indeholde 2-7 danske tal eller bogstaver.
 • Tal- eller bogstavkombinationen må ikke i forvejen være i brug af andre.
 • Dine nummerplader må ikke være stødende – SKAT vurderer dette.

Du kan bestille dine ønskenummerplader i Motorregistret, og du køber retten til at benytte nummerpladerne i en 8-årig periode.

Det koster 9.180 kroner for et sæt nye ønskenummerplader og retten til disse i 8 år (2017). Derefter koster det 8.000 kroner at forlænge retten til nummerpladerne med yderligere 8 år (2017).

Du har mulighed for at få EU-nummerplader

I 2009 blev det muligt for danskere at få EU-symbol på vores nye nummerplader. Hvis du i dag skal have indregistreret din bil, kan du selv vælge, om du vil have nummerplader med EU-symbol eller ej.

Du kan desuden til enhver tid skifte dine nummerplader uden EU-symbol til nummerplader med EU-symbol. Det koster det samme som at skifte til et nyt sæt almindelige nummerplader – 1.180 kroner (2017) – og kræver en omregistrering med nyt registreringsnummer til bilen.

Historisk nummerplade

I 2011 blev det vedtaget, at biler og motorcykler fra 1976 eller før må bære sorte nummerplader – såkaldte historiske nummerplader – ligesom biler og motorcykler gjorde indtil de i 1976 blev gjort hvide.

Du kan bestille historiske nummerplader til din bil eller MC via Motorregistret og 1 sæt koster 2.480 kroner, hvor 1 historisk nummerplade til MC koster 1.240 (2017).


Nummerplade = forsikring

Når du ejer en bil i Danmark, er det lovpligtigt for dig at have en ansvarsforsikring til bilen. Uden en ansvarsforsikring, har du ikke lov til at bære nummerplader på din bil eller køre rundt i den.

Vi anbefaler, at du har en mere udvidet bilforsikring, så også din bil dækkes ved skader.

Senest opdateret den 9. februar 2017.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.