Når børnene flytter hjemmefra

Det kan være rigtig svært at give slip, når børnene flytter hjemmefra.

Se her, hvordan I bedst lader børnene forlade reden, og tilpasser familien de nye rammer.

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

Beregn pris

Fra fuldtids- til deltidsforældre

Mens børnene bor hjemme, hjælper de fleste forældre med tøjvask, madindkøb og madlavning, foruden transport til vennerne, fritidsinteresser og lignende. Når børnene flyver fra reden, skal I som forældre vænne jer til, at I ikke længere skal hjælpe i lige så høj grad.

I har heller ikke længere så meget at skulle have sagt ift. børnenes liv, men skal i stedet give slip. Børnene har brudt op og er klar til at stå på egne ben, og det er op til jer som forældre, at lade dem gøre det – også selvom de af og til vil fejle og alligevel have brug for hjælp.

I stedet for at bruge en masse tid og energi på jeres børn, skal I vende denne energi mod jer selv og jeres parforhold. I vil muligvis føle et tomrum, umiddelbart efter børnene er flyttet hjemmefra, og det er vigtigt, at I snakker sammen om dette, så I sammen kan fylde den tomme rede med noget nyt.


5 råd til når børnene flytter hjemmefra

  • Giv børnene fysisk og psykisk plads og lad dem stå på egne ben.
  • Støt børnene i deres beslutninger og sæt deres følelser og ønsker før jeres egne.
  • Lad børnene afprøve egne evner og overtag ikke pligter som madlavning, tøjvask og betaling af regninger, medmindre børnene har brug for hjælp.
  • Favn mantraet "Intet nyt er godt nyt", og lad børnene vide, at de kan komme til jer med alt, men forvent ikke, at de lader høre fra sig hele tiden.
  • Acceptér at I har gjort det godt: Jeres børn er blevet selvstændige individer, der kan klare sig selv. Lidt hjælp kan de dog sikkert godt bruge på selve flyttedagen: Gode råd og tips til flyttedagen.

Artiklen fortsættes nedenfor

Husstanden mindskes

Når børnene flytter hjemmefra, bliver husstanden naturligt mindre. Pludselig vil I have et eller flere rum til overs, og måske begynder hjemmet at føles lidt for stort og tomt.

Måske er det på tide at finde en ny bolig, som passer bedre til jer 2 som par?

Det er selvfølgelig lidt trist at flytte fra sine børns barndomshjem, men ved at flytte, starter I på en frisk som par, og får måske mulighed for at bo tættere på jeres børns nye hjem.

På den anden side får I mulighed for at indrette kontor, hobbyrum eller gæsteværelser i barndomshjemmet, hvor I kan hellige jer jeres hobbyer eller have børnene på besøg.

Man kan sagtens se frem til den ekstra plads og frihed, samtidig med man er vemodig omkring børnene flytter hjemmefra. Overvejer I at sælge? Så få råd og tips til at købe og sælge bolig.


Behovet for forsikringer ændres

Der er selvfølgelig en del praktiske ting, I skal tage højde for, både når børnene og I selv flytter.

Det er fx en god idé at gennemgå jeres forsikringer, især hvis I selv flytter. Jeres behov til fx indboforsikring ændres, og flytningen er en god anledning til at gennemgå og opdatere den.

Hvis I har en indboforsikring hos os, er jeres børn dækket, også selvom de er flyttet hjemmefra. Forsikringen dækker så længe barnet er under 21 år, ikke selv har børn eller er i et fast parforhold – og det gælder også vores rejseforsikring.

Hvis I bor i hus eller flytter til et nyt hus, er det vigtigt, at I gennemgår jeres husforsikring. Måske skal denne opdateres, lukkes eller købes som ny?

I bør også gennemgå jeres bilforsikring, nu hvor børnene er flyttet hjemmefra. Måske skal jeres årlige antal km nedjusteres og måske behøver forsikringen ikke længere dække kørsel af unge under 25 år?

Se hvordan dine forsikringer påvirkes af flytningen: Flytning og forsikring.


Parforholdet ændres

Når børnene flyver fra reden og familiesammensætningen i hjemmet ændres, får I mulighed for at genopdage hinanden som individer. I har fungeret som forældre, som mor og far, i mange år, men når der ikke længere er hjemmeboende børn, vender tosomheden tilbage.

Det kan være en stor omvæltning, pludselig kun at være 2 igen, og nogle har svært ved at vænne sig til deres nye roller, når børnene er flyttet hjemmefra. Pludselig får I mere tid til jer selv og hinanden, og I skal se jer selv som andet end forældre.

I får mulighed for at genopdage jer selv og hinanden, og I kan opføre jer som I vil - også på måder, som I ikke ville omkring jeres børn. I kan gå nøgne rundt, dyrke hinanden og være impulsive omkring middage, dates og i det hele taget være mere egenkærlige og fokusere på jer selv.

Senest opdateret den 19. oktober 2021​.