SÅDAN FÅR DU EN FORÅRSKLAR BIL

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Vinterens kulde, fugt og vejsalt er hårdt mod din bil, og når vejret endelig klarer op omkring forårets start, er det også ved at være på tide at gøre bilen forårsklar.

Der er rigtig mange ting, du kan gøre, for at få din bil forårsklar: Bl.a. skal bilen vaskes og støvsuges, motoren og batteriet skal efterses, og så skal der skiftes til sommerdæk!


10 råd: Gør din bil forårsklar

Hvis du gerne vil undgå rust, fugt og snavs i din bil, er det en god idé at give bilen en ordentlig overhaling i foråret, så vinteren vaskes væk og bilen bliver klar til nye eventyr på vejene.


1. Indvendig rengøring

Det er en rigtig god idé at give bilen en ordentlig udluftning ifm. rengøringen, så fugt og dårlig lugt luftes ud. Tag også gerne måtterne ud af bilen og hæng dem til lufttørring, før de lægges ind igen.

I vinterens løb får du slæbt meget vand, jord og snavs med ind i bilen via dine sko, og en grundig forårsrengøring af bilens indre er derfor på sin plads. Start med at tømme bilen for løse genstande som slikpapir og bonner, og giv derefter sæderne en ordentlig omgang med en fnugbørste. Ventilationerne kan du få rene med en helt almindelig lille pensel.

Sørg for at komme godt ind i alle kroge med støvsugeren, og tør eventuelt efter med en hårtørrer, hvis bilen er fugtig indvendig.


2. Bilvask

En forårsklar bil kræver en grundig bilvask oven på vinterens mange vejrlige strabadser. Eksperter anbefaler at bilvasken foretages i hånden, så du kan komme godt ind i alle kroge og hjørner, også dem som en vaskehal ikke kan nå.

Start med at spule bilen med en haveslange, så alt overfladisk snavs skylles væk, og tag dig særlig godt af hjulkasser og panelkanter. Herefter er det frem med spand, svamp og sæbe, som tager det mere genstridige skidt og som efterlader bilen skinnende ren og forårsklar.


3. Vinduesviskere

Vinteren er rigtig hård ved bilens vinduesviskere, som ofte kommer på overarbejde med is, sne og salt. Gå vinduesviskernes blade efter, og se om gummiet stadig er helt. Hvis ikke, skal vinduesviskerne skiftes – dette kan du enten gøre selv eller bede en automekaniker om at gøre.​


4. Vinduesvask

Beskidte ruder er fedtede, de holder på duggen i bilen og de fanger cigaretrøg, så en vigtig del af at gøre bilen forårsklar, er at vaske bilens ruder – både ind- og udvendigt.

Du kan nemt vaske bilens ruder på samme måde som i din bolig, nemlig med vinduesrens og rene, fnugfri klude. På indersiden kan du desuden anvende nogle dråber opvaskemiddel, så mindsker du dannelsen af dug.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

5. Sommerdæk

Når temperaturen bevæger sig op over 7 grader i løbet af marts-april, er det på tide at finde bilens sommerdæk frem fra garagen. Tjek at mønsterdybden er mindst 1,6 mm, og at sommerdækkene hverken er møre, revnede eller har små sten eller søm siddende i gummiet.

Du kan enten selv skifte fra vinter- til sommerdæk, eller du kan bede et værksted om at gøre det – dette er især en fordel, hvis værkstedet i forvejen har haft dine sommerdæk opmagasineret.

Læs mere om hjulskift her: Har du styr på dine vinterdæk?​


6. Smøring

For at få en gnidningsløs kørsel, er det en god idé at smøre alle bevægelige dele såsom viskerarme, hængsler og brændstofklap med olie eller smøremiddel. Sørg også for at smøre gummilisterne ind i silikone og alle låsene ind i låseolie eller grafit, så de ikke ruster sammen.


7. Motor

Gør gerne så rent i motorrummet, som du kan, fjern al snavs og vejsalt, og skift både olie og oliefilter. Når du starter bilen om vinteren, dannes en mængde kondensvand i tanken, som ikke når at fordampe – jo nyere, renere og letløbende olien er, jo bedre og mere brændstofeffektivt kører bilen.

Det er også en god idé at rense kølerens lameller og efterfylde med kølervæske, når du alligevel gør bilen forårsklar.


8. Batteri

Batteriet har kørt på højtryk hele vinteren, hvor det har stået for koldstart, el-ruder og sædevarme. Hvis du har et vedligeholdelsespligtigt batteri, skal du derfor kontrollere batteriets syrestand og efterfylde med demineraliseret vand, hvorimod det vedligeholdelsesfri batteri passer sig selv.

Det er også en god idé at tjekke batteriets poler for grønne bevoksninger, fjern dem gerne med lunkent vand og sørg for, at kablerne er ordentligt fastspændte – så bliver din bil klar til foråret!


9. Rustbeskyttelse

Vinterens salt og fugt tager hårdt på bilen, og den kan derfor trænge voldsomt til en rustbeskyttelse ved forårets komme. Når først det bliver varmere, får rusten bedre kår til at udvikle sig, og det gælder derfor om at være ude i god tid, hvis man vil have en rustfri, forårsklar bil.


10. Lak

Når vinteren er overstået, er det en rigtig god idé at gennemgå lakken for ujævnheder og ridser, så disse ikke udvikler sig til rust. Især bør du fjerne ”flyverust”, små rustne ujævnheder i lakken.

Hvis du falder over en ridse, kan du fjerne den med en claybar eller forsegle ridsen med reparationslak, og desuden male den over med noget af bilens originale maling.

For at få lakken rigtig pæn, kan du give bilen en ordentlig omgang lakrens, efterfulgt af en lakforsegling eller –konservering.

Læs os vores Bilforsikringer her

Senest opdateret den 1. marts 2016.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2015 fandtes der over 2.330.000 personbiler i Danmark.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2015 havde hele 1.777.250 familier mindst 1 bil. Kun 1.168.123 familier havde ikke bil.
 • I landområderne har 76 % af familierne bil, mens kun 30-50 % af familierne i København og Aarhus har bil.
 • Antallet af personbiler i Danmark svarer til, at ca. hver anden voksne dansker har en bil.
 • I 2013 var der 1.527 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade, hvoraf den største andel skete i Region Midtjylland med hele 420 bilulykker, svarende til 27,5 %. ​​​