Sådan får du en forårsklar bil

Vinterens kulde, fugt og vejsalt er hårdt mod din bil, og når vejret endelig klarer op omkring forårets start, er det også ved at være på tide at gøre bilen forårsklar.

Det er en god ide at sikre dig at du har den helt rigtige bilforsikring, der dækker dine behov.

Vinterens kulde, fugt og vejsalt er hårdt mod din bil, og når vejret endelig klarer op omkring forårets start, er det også ved at være på tide at gøre bilen forårsklar.

Der er mange ting, du kan gøre, for at få din bil forårsklar: Bl.a. skal bilen vaskes og støvsuges, motoren og batteriet skal efterses, og så skal der skiftes til sommerdæk!


10 råd: Gør din bil forårsklar

Vil du gerne undgå rust, fugt og snavs i din bil, er det en god idé at give bilen en ordentlig overhaling i foråret, så vinteren vaskes væk og bilen bliver klar til nye eventyr på vejene.

1. Indvendig rengøring

Det er en rigtig god idé at give bilen en ordentlig udluftning ifm. rengøringen, så fugt og dårlig lugt luftes ud.

Tag også gerne måtterne ud af bilen og hæng dem til lufttørring, før de lægges ind igen.

I vinterens løb får du slæbt meget vand, jord og snavs med ind i bilen via dine sko, og en grundig forårsrengøring af bilens indre er derfor på sin plads.

Start med at tømme bilen for løse genstande som slikpapir og bonner, og giv derefter sæderne en ordentlig omgang med en fnugbørste. Ventilationerne kan du få rene med en helt almindelig lille pensel.

Sørg for at komme godt ind i alle kroge med støvsugeren, og tør eventuelt efter med en hårtørrer, hvis bilen er fugtig indvendig.

Husk forsikringen til din bil - den dækker hele året


2. Bilvask

En forårsklar bil kræver en grundig bilvask oven på vinterens mange vejrlige strabadser. Eksperter anbefaler, at bilvasken foretages i hånden, så du kan komme godt ind i alle kroge og hjørner, også dem som en vaskehal ikke kan nå.

Start med at spule bilen med en haveslange, så alt overfladisk snavs skylles væk, og tag dig særlig godt af hjulkasser og panelkanter.

Herefter er det frem med spand, svamp og sæbe, som tager det mere genstridige skidt og som efterlader bilen skinnende ren og forårsklar.

Gør bilen klar til foråret.

3. Vinduesviskere

Vinteren er rigtig hård ved bilens vinduesviskere, som ofte kommer på overarbejde med is, sne og salt.

Gå vinduesviskernes blade efter, og se om gummiet stadig er helt. Hvis ikke, skal vinduesviskerne skiftes – dette kan du enten gøre selv eller bede en automekaniker om at gøre.​

Beregn din pris på en forsikring til din bil her og nu - det er uforpligtende og enkelt


4. Vinduesvask

Beskidte ruder er fedtede, de holder på duggen i bilen og de fanger cigaretrøg, så en vigtig del af at gøre bilen forårsklar, er at vaske bilens ruder – både ind- og udvendigt.

Du kan nemt vaske bilens ruder på samme måde som i din bolig, nemlig med vinduesrens og rene, fnugfri klude. På indersiden kan du desuden anvende nogle dråber opvaskemiddel, så mindsker du dannelsen af dug.

Artiklen fortsættes nedenfor

5. Sommerdæk

Når temperaturen bevæger sig op over 7 grader i løbet af marts-april, er det på tide at finde bilens sommerdæk frem fra garagen. Tjek at mønsterdybden er mindst 1,6 mm, og at sommerdækkene hverken er møre, revnede eller har små sten eller søm siddende i gummiet.

Du kan enten selv skifte fra vinter- til sommerdæk, eller du kan bede et værksted om at gøre det – dette er især en fordel, hvis værkstedet i forvejen har haft dine sommerdæk opmagasineret.

Læs mere om hjulskift her: Har du styr på dine vinterdæk?​


6. Smøring

For at få en gnidningsløs kørsel, er det en god idé at smøre alle bevægelige dele såsom viskerarme, hængsler og brændstofklap med olie eller smøremiddel.

Sørg også for at smøre gummilisterne ind i silikone og alle låsene ind i låseolie eller grafit, så de ikke ruster sammen.

7. Motor

Gør gerne så rent i motorrummet, som du kan, fjern al snavs og vejsalt, og skift både olie og oliefilter.

Når du starter bilen om vinteren, dannes en mængde kondensvand i tanken, som ikke når at fordampe – jo nyere, renere og letløbende olien er, jo bedre og mere brændstofeffektivt kører bilen.

Det er også en god idé at rense kølerens lameller og efterfylde med kølervæske, når du alligevel gør bilen forårsklar.

Er bilen blevet forårsklar? Hvad med en ny forsikring til din bil?


8. Batteri

Batteriet har kørt på højtryk hele vinteren, hvor det har stået for koldstart, el-ruder og sædevarme.

Har du et vedligeholdelsespligtigt batteri, skal du derfor kontrollere batteriets syrestand og efterfylde med demineraliseret vand, hvorimod det vedligeholdelsesfri batteri passer sig selv.

Det er også en god idé at tjekke batteriets poler for grønne bevoksninger; fjern dem gerne med lunkent vand og sørg for, at kablerne er ordentligt fastspændte – så bliver din bil klar til foråret!

Gør bilen forårsklar - indvendigt og udvendigt.

9. Rustbeskyttelse

Vinterens salt og fugt tager hårdt på bilen, og den kan derfor trænge voldsomt til en rustbeskyttelse ved forårets komme.

Når først det bliver varmere, får rusten bedre kår til at udvikle sig, og det gælder derfor om at være ude i god tid, hvis man vil have en rustfri, forårsklar bil.


10. Lak

Når vinteren er overstået, er det en rigtig god idé at gennemgå lakken for ujævnheder og ridser, så disse ikke udvikler sig til rust. Især bør du fjerne det såkaldte ”flyverust”, dvs. de små rustne ujævnheder i lakken.

Falder du over en ridse, kan du fjerne den med en claybar eller forsegle ridsen med reparationslak, og desuden male den over med noget af bilens originale maling.

For at få lakken rigtig pæn, kan du give bilen en ordentlig omgang lakrens, efterfulgt af en lakforsegling eller –konservering.


Husk bilforsikringen til din forårsklar bil

I Danmark er det lovpligtigt at have en bilforsikring med ansvarsdækning, når du ejer en bil.

Mangler du en bilforsikring til din nye bil, eller vil du gerne skifte forsikringsselskab, er du velkommen til at beregne din bilforsikring i vores webshop.

Læs os vores bilforsikringer

Senest opdateret den 23. august 2019.