15 gode råd til børnesikring af hjemmet

I denne artikel giver vi dig vores bedste råd til børnesikring af hjemmet, så både du og dine børn kan føle jer sikre derhjemme.

Har du styr på børneforsikringen? Ellers kan du købe én her! 

Beregn din pris

Sådan børnesikrer du dit hjem

Der er mange ting at tænke på, når man får børn. Først og fremmest skal du gøre dig selv, dit liv og dit hjem klar til at tage imod den lille ny.

Som forælder kan du selv gøre meget for at minimere risikoen for ulykker, fx ved børnesikring af hjemmet, ved at have et øje på dine børn og ved at have den rette børneforsikring.

Her får du vores 15 bedste råd til børnesikring af hjemmet

1. Hav et øje på barnet under spisningen

Spiser barnet noget, som potentielt kan sætte sig fast i halsen, fx frugt og grøntsager, bør du selv eller en anden voksen være til stede.

Det gælder både ved spisebordet, men også hvis I er på farten, fx under en kør selv-ferie.

2. Gør trapperne børnesikre

Har jeres bolig trapper, bør I installere trappegitre både for oven og for neden.

Få gode råd til at børnesikre dit hjem.

Sørg dog også for at lære børnene, hvordan de færdes sikkert på trappen, hvis børnesikringen en dag glipper og lågen står åben.


3. Pas på ved puslebordet, højstolen og barnevognen

Din baby kommer til at tilbringe en del tid på puslebordet – sørg derfor for, at bordet står stabilt, og at du har alt hvad du behøver inden for rækkevidde.

Lad aldrig barnet ligge uden opsyn, og hold en hånd på barnets mave, hvis du bliver nødt til at vende dig væk.

Sørg også altid for at placere højstole og barnevogne på flade underlag, og at spænde barnet fast med en sele. Med denne børnesikring slipper du for, at de fx rejser sig op eller vælter ud.


4. Husk børnesikring af vinduerne

Kan dit barn nå jeres vinduer, og sidder barnet sommetider i vindueskarmen? Så er det vigtigt, at du børnesikrer vinduerne, så barnet ikke uforvarende får åbnet vinduet.

5. Blødgør hjemmets hjørner

Det er svært hele tiden at holde øje med eventyrlystne små børn, som hele tiden skal opdage og røre ved noget nyt. Sørg derfor for at børnesikre møbler med skarpe kanter, fx så sofabordet iføres hjørnebeskyttere.


6. Forankr møblerne i hjemmet

Har du høje skabe, kommoder, rumdelere eller lignende, så sørg for, at de er fæstnet til væggen, så nysgerrige småbørn ikke får hevet et tungt møbel ned over sig.

Har I mange skabslåger og skuffer, kan I også installere børne- eller skuffelåse på dem, så de bliver børnesikre.


7. Gem skarpe genstande væk

Gem ting som knive, sakse, skrabere og lignende uden for barnets rækkevidde, gerne i aflåste skuffer eller på de øverste hylder i et lukket skab.

Sørg også gerne for at børnesikre køkkenskuffen, både så barnet forhindres i at åbne skuffen, men også så skuffen forhindres i at kunne klemme små nysgerrige barnefingre.

Har du lige brugt en køkkenkniv, så læg den i vasken eller i opvaskemaskinen i stedet for på køkkenbordet – det er en nem, hurtig og ofte overset børnesikring.


8. Hold kemikalierne uden for rækkevidde

Små børn elsker at komme ting i munden, og skelner ikke mellem drikkekopper og rengøringsmidler. Sørg derfor for at gemme alle kemikalier som afløbsrens og vaskemidler langt væk, så børnene ikke kan få fingre i dem.

Samtidig kan I skifte til mere miljøvenlige udgaver, hvis ikke I allerede bruger dem – de skader ikke lige så meget, hvis barnet alligevel skulle komme i kontakt med rengøringsmidlerne.

9. Husk børnesikring af medicinskabet

Sørg for at gemme ting som hovedpinepiller, vitaminpiller, hostesaft og lignende væk, så det er utilgængeligt for børnene, fx i et børnesikkert skab.


10. Beskyt børnene mod ild og varme

Pas godt på børnene i hjemmet - og alle andre steder.

Sørg for at afskærme eventuelle brændeovne og pejse, så børnene ikke kan komme helt hen til dem, og har I varmeovne, bør disse have en lav overfladetemperatur.

Det er også en god idé at aktivere ovnens børnesikring og komfurets komfursikring.

Sørg også for at holde andre varme ting væk fra børnene, fx kaffekander, kedler og gryder, og drik ikke varme drikke, når du har børn på skødet.

Vend altid håndtag fra fx stegepander ind mod væggen, og brug så vidt muligt de inderste kogeplader.


11. Pas på stikkontakter, ledninger og løse snore

Alle stikkontakter bør børnesikres med sikkerhedspropper, og løse ledningerne bør enten skjules så vidt muligt, eller sømmes fast til væggen med kabelsøm. Så undgår I både, at børnene stikker fingrene i kontakterne, og at de hiver den dyre elektronik på gulvet.

Sørg også for at fastgøre løse gardinsnore, så børnene ikke får viklet sig ind i dem.

Vær også opmærksom på, at løsthængende duge kan være fristende at hive i for små børn, hvilket kan blive farligt, hvis der står noget tungt eller meget varmt på bordet.


12. Husk børnesikring i badeværelset

Lad aldrig barnet være uden opsyn i badet, og sørg for, at badevandet ikke er varmere end 37 grader. Mærk gerne efter med albuen, og sæt eventuelt en max-vandtemperatur på både vandhaner og i badet.

Bader barnet i badekar, kan du bruge en skridmåtte i bunden, så badekarret bliver børnesikkert, og barnet ikke risikerer at glide på det glatte underlag.

Husk altid at slå toiletlåget ned og at lukke døren til badeværelset, så barnet ikke forvilder sig derind uden opsyn.

13. Lug ud i de giftige planter

Børn er som bekendt glade for at komme ting i munden, og planter er ingen undtagelse. Sørg derfor for at fjerne alle giftige planter både inde og ude, så dit barn kan færdes sikkert derhjemme.

Læs mere om giftige stueplanter på sundhed.dk

Sørg i det hele taget for at opbevare planter uden for børnenes rækkevidde, så de ikke enten vælter dem eller spiser dem.


14. Læg smøgerne på hylden – helst den øverste

Opbevar alle former for tobak, askebægre og cigaretskodder langt uden for barnets rækkevidde, så det ikke pludselig får fingrene i det.


15. Vær kritisk med dit barns legetøj

Legetøj kan desværre indeholde både små dele og giftige stoffer, så det er om at være opmærksom, når man skal finde børnesikkert legetøj til sine kære små.

Vær især opmærksom på, at legetøjet skal passe til barnets alder – og pas på, at eventuelle mindre søskende ikke får fat i de større børns legetøj.

Artiklen fortsætter nedenfor

Få en børnesikker forsikring hos os

Vil du gerne passe ekstra godt på dine børn, både når de er i jeres børnesikre hjem, er på besøg hos andre, er i institution eller på legeplads? Så kan du få en godt dækkende børneforsikring hos os!

Vores børneforsikring dækker ved både ulykker og sygdomme, når barnet får alvorlige mén, også selvom skaden sker ifm. sport. Forsikringen dækker også, hvis barnet fx får skader på tænderne eller får brug for fysioterapeut eller kiropraktor efter en ulykke.

Du er altid velkommen til at beregne dit barns børneforsikring i vores webshop, og har du nogen spørgsmål, kan du roligt kontakte os.

Held og lykke med din børnesikring af hjemmet!

Senest opdateret den 28. oktober 2021.