Få en guide til: Køb motorcykel

Det kan være svært at vurdere, hvilken motorcykel der er bedst, og som passer bedst til ens eget behov. Derfor vil vi gerne hjælpe dig godt på vej med dit køb af motorcykel.

Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:

Beregn pris

Gode råd til når du skal købe motorcykel

Der er rigtigt mange forskellige motorcykelmærker at vælge mellem, og udvalget varierer selvfølgelig fra forhandler til forhandler og fra landsdel til landsdel.

I Danmark findes over 200 forskellige motorcykelmærker, og de har hver især deres styrker, så der er motorcykler for enhver smag.

2 af de større motorcykelmærker herhjemme er BMW og Suzuki, som har produceret motorcykler siden henholdsvis 1923 og 1952.

Du bør dog ikke kun lade motorcyklens mærke afgøre dit køb – der er nemlig mange andre faktorer, som også er vigtige at overveje.

Læs mere om MC forsikringer her


Ønsker du en brugt eller ny motorcykel?

I Danmark er der et rigtig stort marked for køb og salg af brugte ting, og køb af brugte motorcykler er ingen undtagelse.

Brugte motorcykler kan især findes på forskellige online brugtmarkeder eller via annoncer i aviser og magasiner.

Man kan ligeledes købe brugte motorcykler hos mange af landets motorcykelforhandlere, hvor de står udstillet side om side med nye motorcykler.

Køb en brugt motorcykel

Fordelen ved at købe en brugt motorcykel er selvfølgelig, at du kan få en motorcykel billigere end hvis du købte en helt ny motorcykel.

Derudover er der også god mulighed for at købe en billigere motorcykelforsikring, idet nye motorcykler koster mere i forsikring end ældre motorcykler.

Ulempen ved at købe en brugt motorcykel er dog, at du aldrig helt ved, hvad stand den er i, heller ikke selvom sælger garanterer for tilstanden – han kan jo have købt motorcyklen brugt af en anden sælger, som måske har løjet eller fortiet noget.

Du ved altså ikke nødvendigvis, hvad du får, når du køber en brugt motorcykel, hvilket gør, at købet kan risikere at blive dyrere i længden.

Du kan også risikere, at motorcyklen er så nedslidt, og at du skal bruge så mange penge på reparationer, at den brugte motorcykel i sidste ende blive et dyrere køb end en ny motorcykel ville.

Køb en ny motorcykel

Fordelen ved at købe en ny motorcykel hos en autoriseret forhandler er, at motorcyklen sjældent har fejl eller mangler, og hvis den har, så dækkes disse gerne af motorcyklens reklamationsret.

Nogle steder får du endda en udvidet garanti i op til 3 år, som dækker fejl på fx motor og gearkasse.

Disse fordele gælder dog kun, hvis du handler hos en autoriseret mærkeforhandler, da uautoriserede motorcykelsælgere ikke kan give fabriksgaranti.

Ofte kan du også købe nye, tidligere modeller billigere hos forhandleren, hvis disse motorcykler endnu ikke er solgt, efter der er kommet nyere modeller.

Det er op til dig selv at vurdere, hvorvidt du ønsker at købe en ny eller en brugt motorcykel.

Vælg mellem 3 forskellige motorcykelstørrelser

Når du køber en motorcykel i Danmark, kan du vælge mellem 3 forskellige størrelser:

  1. I kategori A1 finder du den lille motorcykel
  2. Under A2 finder du den mellemstore motorcykel
  3. Under A findes den store motorcykel.

Jo større motorcykel, du ønsker at købe, jo mere avanceret kørekort skal du have. Du kan altså ikke bare købe en hvilket som helst størrelse motorcykel – den skal matche dit motorcykelkørekort.

Du skal også være opmærksom på, at der er forskellige alderskrav til de forskellige motorcykelstørrelser.

Gode råd til dit motorcykelkøb.

For at køre den lille motorcykel, skal du være mindst 18 år, for at køre den mellemstore skal du være 20 år og til den store motorcykel skal du mindst være 24 år.

Du bør derfor ikke købe en stor motorcykel, hvis du er for ung, eller du ikke har planer om at tage kategori A-kørekortet.

Læs mere om motorcykelkørekort her


Køb motorcykel ift. din erfaring

Hvis du er helt ny motorcyklist, bør du ikke nødvendigvis gå efter den stærkeste motorcykel, du har lov til at køre.

Selvom du har kørekort til den store motorcykel, er det ikke nødvendigvis denne, du skal have i første omgang, da den kan være voldsommere end din erfaring kan klare.

Selvom du har et kategori A-kørekort og har taget dit kørekort på en stor motorcykel, bør du stadig overveje at købe en lille eller mellemstor motorcykel i første omgang, indtil du har opbygget mere erfaring og selvsikkerhed i sadlen.


Køb motorcykel ift. din ønskede kørsel

Når du køber en motorcykel, er det vigtigt, at du ikke bare køber den største motorcykel, du har råd til, og som du synes, ser pænest ud.

Du bør i stedet vælge en motorcykel inden for den motorcykeltype, som bedst egner sig til den type kørsel, du vil bruge motorcyklen til.

Hvis du gerne vil køre længere strækninger i høj fart, for eksempel på motorvej, bør du vælge en motorcykelmodel med kåbe, som kan beskytte dig og din nakke mod vinden.

At sidde i kraftig blæst kan nemlig være anstrengende for både nakke- og halsmuskler, især når det er over længere tid.

Hvis du i stedet vil bruge motorcyklen til de mere rolige hyggeture, kan du med fordel købe en mere tilbagelænet motorcykeltype, da vindmodstanden sjældent bliver så voldsom ved lave hastigheder.

Artiklen fortsættes nedenfor

Vælg den rette type motorcykel

Dette punkt hænger godt sammen med valg af motorcykelmærke, da de enkelte mærker gerne specialiserer sig inden for forskellige typer motorcykel.

Derudover egner de forskellige motorcykeltyper sig til forskellige former for kørsel, hvilket er vigtigt at overveje, når du skal købe en motorcykel.

Populære motorcykeltyper

  • Offroader
  • Sportsmotorcykel
  • Touringmotorcykel
  • Allroader
  • Landevejsmotorcykel
  • Custommotorcykel.

Hvorfor du bør købe en offroader

Offroaderen er især et godt køb for de mere langbenede motorcyklister, da du sidder relativt højt oppe i sadlen.

Derudover er offroaderen som udgangspunkt nem at håndtere, men kan virke knapt så styringsvillig på mindre veje.

Til gengæld tilbyder motorcyklen en afslappet kørestilling, så længe fartvinden ikke er for voldsom.


Hvorfor du bør købe en sportsmotorcykel

Sportsmotorcyklen egner sig især til dig, som gerne vil meget hurtigt frem, da den har en lynhurtig acceleration, og kan køre hurtigere end fartgrænserne tillader.

Siddestillingen i sig selv insinuerer også fart, idet man sidder så fremadlænet, at man næsten ligger henover motorcyklen, mens man holdes oppe af fartvinden.

Denne type motorcykel er altså primært et godt køb for dig, der elsker hurtig kørsel, da kørestillingen kan blive ubehagelig over længere distancer og ved lavere hastighed.


Hvorfor du bør købe en touringmotorcykel

Touringmotorcyklen er især god til de længere ture, fx i form af road trips, da den er meget behagelig at køre på, også over længere perioder.

Motorcyklen tilbyder rigtig god kørekomfort, og bag de store kåber er du godt beskyttet mod vinden og den potentielle ømhed i nakken efter en lang køretur.

Hvis du gerne vil have en stor motorcykel, som du kan køre lange ture på, er en touringmotorcykel det bedste køb for dig.


Hvorfor du bør købe en allroader

Allroaderen egner sig til de mennesker, der gerne vil have muligheden for at forlade asfaltvejen til fordel for de mindre grusveje.

Motorcyklen har god komfort og har plads til to, så man sammen kan tage på eventyr rundt om i landet.

Hvis valget står mellem landevejsmotorcyklen og offroaderen, er købet af en allroader en god mellemting.

Hvorfor du bør købe en landevejsmotorcykel

Landevejsmotorcyklen er især et godt køb for dig, der primært kører motorcykel i godt vejr, og som kører længere strækninger ad gangen.

Den egner sig især til kørsel til og fra arbejde, eller til road trip-ferier på to hjul under varmere himmelstrøg.

Med landevejsmotorcyklen får du en behagelig kørestilling, og i kombination med det lidt sporty look, er denne et godt køb til hverdagsbrug.

Find den rette motorcykel til dig og dine behov.

Hvorfor du bør købe en custommotorcykel

Custommotorcyklen er et godt køb for dig, som gerne vil have en mere rolig og tilbagelænet køretur, gerne med en passager på bagsædet.

Denne motorcykel fås i både lille, mellemstor og stor udgave, og der findes altså en custommotorcykel for enhver pengepung og kørekort.


Køb passende sikkerhedsudstyr

Når du skal købe en motorcykel, skal du også huske at købe passende sikkerhedsudstyr.

Du bør derfor ikke bruge alle dine penge på den dyreste motorcykel, du har råd til, men i stedet gemme et par tusinde kroner til køb af ordentligt sikkerhedsudstyr.


Køb ordentlig sikkerhedstøj til motorcyklen

Det meste sikkerhedstøj fås i enten læder eller tekstil, og det er en smagssag, hvad man foretrækker.

Hvis du vælger læder, undgår du at tøjet blafrer i vinden, da læderet former sig efter din krop. Læderet er dog ikke vandafvisende, og du bør derfor have regntøj udover, hvis du kører i dårligt vejr.

Køber du sikkerhedstøj af tekstil, får du som regel både vand- og vindtæthed, og derudover kan du have dit normale tøj på indenunder. Det er altså ikke et sæt tøj i sig selv ligesom lædertøjet, men er primært til ydre brug.

Ligegyldigt om du vælger sikkerhedstøj af læder eller tekstil, skal du sikre dig, at der er CE-godkendte beskyttelsesindlæg ved knæ, hofter, albuer og skuldre – også gerne i støvler og handsker.

Du skal også købe en hjelm godkendt til motorcykelkørsel, og det anbefales, at du også køber en støttende rygskinne til de længere køreture.


Husk at sikre dig selv

Vil du gerne sikres yderligere, bør du have en ulykkesforsikring, som dækker motorcykelkørsel – og det gør vores. Når du alligevel køber en motorcykelforsikring til din nye motorcykel, kan du altså med fordel købe en ulykkesforsikring hos os.


Undersøg forsikringsprisen før du køber motorcykel

Ligesom prisen på de forskellige typer motorcykler varierer meget, varierer indholdet og prisen på de forskellige motorcykelforsikringer også.

Rent omkostningsmæssigt vil det altså være en rigtig god idé, hvis du tjekker de forskellige forsikringspriser, før det endelige køb af motorcykel.

Hvis du for eksempel vakler mellem to modeller, og forsikringsprisen på dem varierer meget, kan dette faktum være medvirkende til beslutningen om det endelige køb af motorcykel.

Læs mere om vores MC forsikring her

Senest opdateret den 21. december 2021.