Motorcykelforsikring 18 år

Her kan du læse mere om motorcykelkørekort og motorcykelforsikringer til 18-årige.

Har du brug for en MC forsikring? Så beregn og køb den her:

Beregn pris

I Danmark er det lovpligtigt at have en motorcykelforsikring med ansvarsdækning, hvis man har en motorcykel. På den måde er andre mennesker sikret hjælp, hvis du kommer til at beskadige dem eller deres ejendele med motorcyklen.

En normal ansvarsforsikring dækker dog ikke din egen motorcykel, og det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i de forskellige typer af motorcykelforsikringer, især når du som 18-årig køber din første motorcykelforsikring.


Motorcykelforsikringer til 18-årige

Der er som udgangspunkt ikke nogen begrænsninger for dig, der er 18 år, når du vil købe en motorcykelforsikring.

Dog skal du være opmærksom på, at der i Kørekortbekendtgørelsen fra 2017 er regler for, hvilken type motorcykel du må køre på som 18-årig - og altså hvilken type motorcykel, du kan få en motorcykelforsikring til.

I Danmark inddeler man motorcykler i 3 kørekortkategorier:

 • Kategori A1: Lille motorcykel
 • Kategori A2: Mellemstor motorcykel
 • Kategori A: Stor motorcykel

Ligegyldigt hvilken type motorcykel du har, skal du have en motorcykelforsikring som 18-årig.

Læs mere om motorcykelkørekort


Kategori A1: Kørekort til lille motorcykel

Når du har motorcykelkørekort til en lille motorcykel, klassificeres denne som en tohjulet motorcykel, enten med eller uden sidevogn, med en maksimal motoreffekt på 11 kW, en maksimal slagvolumen på 125 cm, samt en køreklar vægt på maksimalt 0,1 kW/kg.

Motorcykelkørekortet gælder også en trehjulet motorcykel med en motoreffekt på maksimalt 15 kW.

Du kan få denne type motorcykelkørekort, hvis du er fyldt 18 år, og det er derfor også typisk denne form for motorcykel, du som 18-årig skal finde en motorcykelforsikring til.

Beregn motorcykelforsikring til 18 år her

Artiklen fortsætter nedenfor

Kategori A2: Kørekort til mellemstor motorcykel

Med denne type kørekort får du ret til at køre de samme motorcykler som i kategori A1, foruden den lidt større, mellemstore motorcykel.

Her får du lov at køre en tohjulet motorcykel, med eller uden sidevogn, som har en maksimal motoreffekt på 35 kW, samt et forhold mellem motoreffekten og den køreklar vægt på maksimalt 0,2 kW/kg.

Du kan få denne type motorcykelkørekort, hvis du er fyldt 20 år, og kan altså ikke umiddelbart få lov til at køre denne type som 18-årig - der er dog visse undtagelser for dem på 18 år, hvilket vi kommer nærmere ind på længere nede. I visse tilfælde kan du altså godt få en motorcykelforsikring som 18-årig til denne model.


Kategori A: Kørekort til stor motorcykel

Har du et motorcykelkørekort i denne kategori, må du køre alle 3 typer motorcykler nævnt under kategori A1 og A2.
Desuden må du køre en hvilken som helst tohjulet motorcykel, med eller uden sidevogn, samt en trehjulet motorcykel med en motoreffekt på over 15 kW.

Du kan få denne type motorcykelkørekort, hvis du er fyldt 24 år, og kan ikke benytte denne motorcykel som 18-årig. Det giver altså heller ikke mening for dig, at have en motorcykelforsikring til denne type motorcykel, hvis du kun er 18 år.

Læs mere om vores motorcykelforsikringer her

A2-Motorcykel og motorcykelforsikring fra 18 år

Som udgangspunkt må du som 18-årig kun køre den lille motorcykel fra kategori A1, og det er derfor også den eneste type motorcykel, du kan få en motorcykelforsikring til.

Der er dog nogle undtagelser, der gør, at du som 18-årig alligevel kan køre en mellemstor motorcykel fra kategori A2, og dermed også få en motorcykelforsikring som 18-årig til denne type:

 • Hvis du er i militæret
  Du kan få et A2-kørekort som 18-årig, hvis du har gennemført køreundervisning og har bestået køreprøven til mellemstor motorcykel som led i din ansættelse, værnepligt eller frivillige tjeneste hos forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab.

  Kørekortet gælder dog kun til kørsel i tjenesten, indtil du fylder 20 år.
Find den rette motorcykelforsikring som 18-årig.
 • Hvis du er mekaniker
  Du kan få et A2-kørekort som 18-årig, hvis du har gennemført køreundervisning og har bestået køreprøven til mellemstor motorcykel som led i dit arbejde eller uddannelse som mekaniker eller lignende.

  Kørekortet gælder dog kun kørsel ifm. vedligeholdelse og reparationer, indtil du fylder 20 år.

Hvis du er mekaniker eller i militæret kan du altså få lov til at køre en mellemstor motorcykel fra du er 18 år, og her bliver en motorcykelforsikring til 18 år relevant.

Hvis militæret eller dit værksted ikke betaler for både motorcykel og motorcykelforsikring, er det op til dig selv at bestille en motorcykelforsikring fra 18 år.

Hvis du gerne vil læse mere om reglerne for kørekort i Danmark, kan du besøge Retsinformation her

Senest opdateret den 20. december 2021.