Gør motorcyklen vinterklar

Når kulden sætter ind og motorcykelsæsonen lakker mod enden, er det på tide at gøre motorcyklen klar til vinteren.

Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:

Beregn pris

6 gode råd til at vinterklargøre din motorcykel

Om motorcyklen skal stå stille i garagen eller du skal ud at køre på de vintervåde veje, får du her 6 gode råd til, hvordan du gør din motorcykel vinterklar:


1. Forebyg rust på motorcyklen

Med vinteren kommer kulde og sne, og med kulde og sne kommer der vejsalt på gaderne. Kombinationen af fugt og salt er desværre uheldig for både motorcykler og biler, og du skal derfor være opmærksom på, hvordan denne cocktail påvirker din motorcykel til vinter.

Som udgangspunkt er det altid en rigtig god idé at se fx ledningsnettet, kontakter og samlinger efter, og smøre dem godt ind i smøremiddel, så de ikke irrer eller ruster.

Derudover bør alle metaldele have en omgang rustbeskyttende middel, både før motorcyklen kommer ud på de salte vinterveje, men også hvis den skal stå i garagen vinteren over.

Tjek gerne for rust i løbet af vinteren, og gentag smøringsprocessen efter behov. Det er også en god idé at opbevare motorcyklen et tørt og varmt sted, samt at aftørre og vaske den efter brug, så den ikke står og er fugtig og snavset.

2. Tjek motorcyklens olie

Husk at give motorcyklen et olieskift før vinterkørslen, da gammel olie ofte er for tykt og trægt for motoren at arbejde med.

Motorcyklen kan have ekstra svært ved at starte i vintervejr, hvis ikke du har frisk olie og oliefilter i motoren.

Det er også rigtig vigtigt at skifte olie, hvis din motorcykel holder vinterpause.

Gammel olie kan nemlig udskille skidt og kondens i motoren, hvilket kan forårsage rust.

Gør motorcyklen klar til vinteren.

3. Hav styr på dækkene

Det er ikke alle motorcykeldæk, der er lige gode i al slags vejr, og du kan derfor overveje at skifte til nogle vinterdæk, der egner sig bedre til kulde og fugt. Derudover kan du montere snekæder, pigdæk eller skruer, så dækkene får et bedre vejgreb på de vinterglatte veje.

Motorcyklens dæktryk er også vigtigt, ift. hvor sikkert du kører på vejene, da et for højt eller for lavt dæktryk kan føre til ringere stabilitet og håndtering under vinterkørslen.

Når det bliver koldere i vejret, vil motorcyklens dæk efterhånden stå og miste noget af trykket, så tjek gerne dæktrykket før hver vinterkørsel.

Skal motorcyklen i stedet stå stille hele vinteren, kan du med fordel pumpe dækkene til en smule overtryk, så dækkene ikke står og bliver flade.

Som udgangspunkt kan du finde din motorcykels anbefalede dæktryk i introduktionsbogen. Har du ikke adgang til den, kan du se nærmere på dækfabrikantens dæktrykstabel eller spørge der, hvor du køber motorcykeldæk.

4. Pas godt på kæden

Det er vigtigt at passe godt på motorcyklens kæde, da den er meget følsom og udsat ift. vejsalt. Husk at smøre og rengøre kæden ofte, så den ikke får lov til at stå og tørre med salt på.

Hvis kæden er usmurt, men ellers dækket af snavs, salt og vand, kan den tørre sammen utrolig hurtigt, så kæden må skiftes.


5. Undgå vand i tanken

Vil du undgå vand i tanken, er det en god idé at tilføje karburatorsprit, når vejret bliver koldere og du gør motorcyklen vinterklar. Hvor meget du skal hælde i, kan du se på dunken.

Karburatorspritten får motorcyklen til at køre bedre, og så binder spritten eventuel kondensvand i tanken, hvorefter vandet føres ud sammen med benzinen under vinterkørslen.

Det er også en god idé at tilføre karburatorsprit, hvis din motorcykel står stille vinteren over. Så undgår du, at vandet i tanken forvandler sig til rust i løbet af vinteren.


6. Tjek batteriet

Når motorcyklen står stille et koldt sted i længere tid, taber batteriet hurtigt strøm. Sørg derfor for at holde øje med din batterikapacitet, og oplad gerne batteriet af og til i løbet af vinteren.

Derudover belastes batteriet mere i koldt vejr, da det skal arbejde hårdere for at få motorcyklen i gang. Batteriet bruger også ekstra energi på fx lys, og varmehåndtag, varmejakker og lignende, som mange motorcyklister bruger under vinterkørslen om vinteren.

Læs mere om vores MC forsikring her

Artiklen fortsætter nedenfor

Forbered dig på vinterkørsel

Vinteren er en hård tid for din motorcykel, som hver dag trues af vand, salt og snavs. Det er derfor vigtigt, at du passer ekstra godt på din motorcykel i denne periode, især hvis du bruger den til vinterkørsel.

Som udgangspunkt gælder en motorcykelforsikring kun i motorcykelsæsonen 1. marts - 30. november. Når du har din forsikring hos os, så er vinterkørsel automatisk inkluderet i din forsikring, så du trygt kan køre hele året rundt.

Læs mere om motorcykelforsikringer


Vær opmærksom på glatføre

Når du gør dig klar til vinterkørsel på motorcykel, er det vigtigt, at du er opmærksom på glatføre i form af rim, snefald og isslag.

Isslag: (vejr med) regn i form af underafkølede vanddråber der fryser til et meget glat lag af is i samme øjeblik de rammer jorden.

Den Danske Ordbog, Ordnet.dk

Orienter dig derfor om vejen og vejret – fx på Vejdirektoratets hjemmeside – før du tager hjemmefra, og kør altid forsigtigt, også selvom det ikke ser glat ud.


Hav vejhjælp med på turen

Det kan være farligt for både dig selv og din motorcykel at færdes på de glatte veje om vinteren, og det er derfor rigtig vigtigt, at du forbereder dig godt på forholdene.

Det kan du gøre, både ved at vinterklargøre din motorcykel og ved at købe varmt motorcykeltøj – men det gælder også om, at have MC forsikringen og vejhjælpen i orden.

Hos os vælger du selv, om du vil have If Vejhjælp Danmark som en del af din MC forsikring. Med If Vejhjælp Danmark kan du få hjælp i hele Danmark, hvis din motorcykel er gået i stykker eller ikke kan starte.

Køb motorcykelforsikring her – med eller uden If Vejhjælp Danmark

Har du allerede en MC forsikring og If Vejhjælp Danmark, og har du brug for hjælp? Så ring til If Vejhjælp Danmark på 70 12 12 42.

Skal du på vinterkørsel i udlandet?

Reglerne for motorcykelkørsel varierer fra land til land, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for netop det land, du skal besøge.

I mange lande skal du huske at medbringe en sikkerhedsvest, da du skal bære denne, fx hvis du må stoppe på en motor- eller landevej pga. en punktering.

Der er også mange lande, der kræver, at du medbringer en førstehjælpskasse på motorcyklen, og mange steder skal du have lyset tændt døgnet rundt, ligesom i Danmark, når du kører motorcykel.

Husk at tjekke de specifikke love og regler for vinterkørsel i netop det land, som du ønsker at besøge på motorcykel, før du tager afsted.

Senest opdateret den 20. december 2021.