Agility træning: Sådan kommer du i gang

Få et uforpligtende tilbud på en hundeforsikring på få minutter.

Beregn din pris

Agility træning er den perfekte kombination af leg og lydighedstræning. Og hunde elsker agility, som giver masser af motion, selvtillid og gode oplevelser med dens bedste ven – dig.

Men hvordan kommer du i gang med agility træning? Her er en guide til agility for begyndere.

Hvilken hund er bedst til agility træning?

Hyrde- og jagthunde er blandt de hunderacer, som gør sig allerbedst som agility hunde.

Det kan være racer som fx shetland sheepdog, malinois, tervueren, cocker spaniel, puddel, border collie, schnauzer og golden retriever. Det er alle atletiske typer, der er vant til at arbejde tæt sammen med mennesker, og som opfanger signaler hurtigt på agility banen.

Al øvelse gør mester, så selvom din hund måske ikke er den fødte agility hund, kan den blive rigtig god med masser af agility træning. Dog frarådes det at træne agility med en overvægtig hund, som risikerer at belaste led og knogler uhensigtsmæssigt under agility.

Har du styr på hundeforsikringen? Beregn din pris her!


I gang med agility forhindringer

Du kan sagtens starte med at bygge agility forhindringer i din egen have eller i parken. Ikea har masser af sjovt legetøj i børneafdelingen, der kan bruges som agility udstyr.

Men du kan også gå på jagt efter agility udstyr til hunden i redskabsskuret eller vaskerummet. Kurve, kosteskafter, hulahopringe og andre hverdagsting kan bruges.

Det gælder om at give agility begynder hunden en oplevelse af, at I laver noget, der er sjovt, og som den er god til. Ros den til skyerne og lok den med godbidder eller legetøj til at springe over enkle, hjemmelavede agility spring af fx to stole eller spande med et kosteskaft imellem.

Læg også agility spring og almen træning ind i de normale gåture. Hunden kan fx balancere på træstammer.

Agility træning med spring

Sådan træner du agility spring derhjemme:

Byg 3 agility spring af fx grene balancerende på spande eller andet, der kan holde skafterne. Der skal være en meter mellem hvert agility spring.

Placér en spand med bunden opad for enden af sidste spring og få en hjælper til at lægge en godbid på toppen.

Agility kan gøres overalt - også på gåturen.

Godbidden skal først lægges på spanden, når hunden er klar til at blive sendt over agility startspringet, så den er opmærksom på, at godbidden lægges.

Inden du sender hunden afsted over agility forhindringerne, må hjælperen gerne klappe på spanden for at opildne hunden. Det er fart og glæde, der er i centrum i agility, så hold hunden i halsbåndet indtil du sender den afsted. Og skynd så på den med sætninger som "Ja, kom så, kom så!".

Denne øvelse er rigtig god, når hvalpe og unge hunde skal lære agility. Det er nemlig vigtigt, at man ikke begynder med agility i et for tidligt stadie, idet hundenes knogler først skal være fuldt udviklede inden hård fysisk aktivitet.

Artiklen fortsætter nedenfor

Bagbenskontrol til agility vippe og agility balancebom

Får du blod på tanden og vil prøve kræfter med rigtig agility, skal du starte med at lære hunden, at bagben ikke er noget, der automatisk følger med, når man bevæger forbenene.

Øvelsen er vigtig, når du senere skal lære hunden at forcere en agility vippe og agility balancebom rigtigt.

Du skal bruge en klikker til agility træningen og en stor flad sten eller et ringbind. Før først hunden over stenen ved at lokke den med en godbid og få hunden til at stå stille, når forbenene er i jorden, og bagbenene er på stenen.

Klik på klikkeren og giv godbidden, når hunden har bevæget sig ca. ½ meter fra stenen. Du må ikke bruge hænder, arme, kommando eller godbidder.

Sådan gør du:

  1. Hunden stiller bagbenene på feltet
  2. Du klikker
  3. Du giver en godbid ca. ½ meter fra feltet
  4. Hunden vil derefter igen kunne indtage positionen med bagbenene på feltet.

Når hunde har lært at blive stående på feltet i 2-3 sekunder, kan du bruge kommandoen "touch", som betyder 2 bagben på feltet og 2 forben i græsset.

Få en uforpligtende pris på forsikring til din hund


Agility tunnel øvelse

Når du har lært hunden at springe over agility spring og touch, kan du bevæge dig videre til mere avanceret agility træning: Agility tunnellen.

Start med at gøre tunnelen kort og lad en hjælper holde hunden ved tunnelindgangen. Placér dig selv ved udgangen med godbidder og lad hjælperen slippe hunden løs. Kald på hunden og beløn med godbidder eller hav dens yndlingslegetøj klar til ruskeleg.

Fortsæt uden en hjælper i den anden ende, og når hunden løber igennem uden problemer, kan du gøre agility tunnellen længere, mere buet og til sidst så buet og skarp, at agility hunden ikke kan se udgangen.

Husk hundeforsikringen inden agility træning

Du kan købe den lovpligtige hundeansvarsforsikring, som dækker de skader, din hund laver på andre mennesker, dyr og ting hos os.

Du kan også tilkøbe dækningen Udvidet ansvar, som er vigtig, hvis din hund skal gå til hundetræning som netop agility.

Skrevet i samarbejde med Maxi Zoo. Senest opdateret den 16. november 2021.