På ferie med din hund

Her er nogle tips, som du kan tage med dig før og under ferien med din hund, så I begge får en sikker og behagelig ferie.

Vær godt sikret på din ferie med hund – husk både hundeforsikringen og rejseforsikringen.

Hundeforsikring Rejseforsikring

Tjekliste: På ferie med hund i udlandet

Her får du 6 tips til, hvordan du gør din hund klar til ferien.


1. Husk EU-pas til hund

Tager du din hund, kat eller fritte med på ferie inden for EU, skal du huske at have et blåt EU selskabsdyrspas.

Du kan få passet hos en dansk dyrlæge, som er bemyndiget til at udstede den danske version af passet.

Når EU-passet er udfyldt med hundens vaccinationer, behandlinger og tests, er passet gyldigt i hele EU, når du tager på ferie med din hund.

Har du styr på hundeforsikringen?

2. Vaccination af hund

Hunde, der tager med på ferie til udlandet, skal være vaccineret mod rabies senest 4 dage før I rejser.

Vaccinationen skal noteres i EU-passet til hund, og gælder i 3 år.

Tal med din dyrlæge, så du og din hund kan få skræddersyet beskyttelse til ferien, afhængigt af hvor I skal hen.

Find ud af, hvilke vacciner du selv bør have på ferien: Rejsevacciner

Sørg for at hunden er klar til ferien.

3. ID-mærkning af hund

Uanset hvilke lande I besøger på ferien, skal hunden være ID-mærket med en mikrochip i nakken.

Indtil 2011 var det nok, at hunden havde en øretatovering, men i dag skal mærkningen altså være elektronisk via chippen – både herhjemme og når du er på ferie med hunden.

Fik din hund sin tatovering før den 3. juli 2011, kan du dog stadig tage på ferie med hunden, uden at den først skal have en chip.


4. Medbring et rejseapotek til hund

Det er altid en god idé for os mennesker at medbringe et rejseapotek, og det samme gælder, når vi tager på ferie med hunde.

Husk derfor at medbringe tabletter mod bevægelsessyge, middel mod flåter, parasitter og Leishmaniasis (fås ved stik fra sandmyg), til hvis hunden får brug for det under ferien.

5. Forbered din hund til ferie og rejser

Du kan træne din hund til at være i forskellige miljøer, før du tager hunden med på ferie.

Rejser du fx på storbyferie med din hund, kan du træne hunden til at være i store grupper af mennesker ved at køre i bus, tog eller metro med hunden herhjemme.

Det kan også være smart at vænne din hund til at være i hundebur, hvis du planlægger at bruge hundebur på ferien med din hund, fx på fly eller i bil.


6. Sørg for, at hunden er forsikret på ferien

Husk at gennemgå dine forsikringer – både din rejseforsikring og hundeforsikring – før du tager på ferie med din hund.

Vores rejseforsikring dækker dig og din husstand i op til 30 eller 60 dage i Europa eller hele verden, afhængigt af hvilken rejseforsikring du vælger.

Hundeforsikringen dækker din hund under rejser i udlandet i op til 3 måneder.

Artiklen fortsættes nedenfor

Hvilken type ferie skal hunden med på?

Forberedelserne til at have en hund med på ferie afhænger af, hvilken type ferie I skal holde. Skal I fx flyve, køre i bil eller sejle?

Jo længere tid rejsen tager, og jo mere fremmed rejsemetoden og feriestedet er for hunden, jo større forberedelser kræver ferien med hund.


På ferie med hund i bilen

Når du tager på kør-selv-ferie med en hund i bilen, er det vigtigt, at du holder din hund kølig og indlægger pauser til luftning, leg og vand.

For at give hunden en sikker tur, skal I kunne spænde den fast med en sikkerhedssele til hund, eller lukke den inde i et hundebur eller transportkasse til hund.

Er hunden ikke fæstnet på den ene eller anden måde, kan den komme til skade ved hårde opbremsninger og lignende.

Du må endelig ikke efterlade hunden alene i bilen eller binde din hund til anhængertrækket i løbet af ferien. En parkeret bil bliver hurtigt meget varm – især om sommeren – og hvis hunden glemmes, mens den er bundet, kan den blive trukket bag efter bilen.

Læs mere om at have din hund med i bilen

Når du skal flyve med hund

Det er op til dig selv og din dyrlæge at vurdere, om netop din hund er egnet til at flyve på ferie.

Visse fladnæsede hunderacer kan have svært ved at trække vejret pga. lufttrykket, mens nogle hunde har mere tendens til stress end andre.

Flyselskaberne har forskellige regler ift. at medbringe en hund på et fly, og oftest vil hunden skulle placeres i et hundebur i lasten.

Pas godt på hunden i bilen, flyet og båden.

Hos visse flyselskaber er det muligt at medbringe en lille hund eller hvalp i kabinen som håndbagage, men det afhænger af både hundens og transportmidlets størrelse og vægt. Hunden må ikke gå frit omkring på flyet.

Husk at bestille dine billetter i god tid, når du skal flyve på ferie med din hund – ikke alle flyselskaber tilbyder transport af hunde, og de der gør, har begrænsede billetter til dyr.

På bådferie med hunden

De fleste hunde trives omkring og i vand, især hvis de er vant til det, fra de er helt små. Men hunde kan ligesom mennesker risikere at gå i panik, blive kolde og stive, og ikke kunne komme op af vandet af dem selv.

Derfor er det vigtigt, at du giver din hund en redningsvest tilpasset hundens vægt på, når du tager på ferie med hunden på vandet.

Medbring også gerne søsygetabletter til hunden, og sørg for, at den har et afskærmet sted, hvor den kan undgå både sol, vind og vand.

Sørg for at medbringe rigeligt drikkevand til hunden, og giv den tid til at forrette sin nødtørft og lege, når I lægger til land.


Har du brug for en forsikring til din hund på ferien?

Har du ikke allerede en hundeforsikring, er det på tide at få én. I Danmark er det nemlig lovpligtigt at have en hundeansvarsforsikring, når du ejer en hund.

Derudover er det altid en god idé at have en rejseforsikring, når du tager til udlandet.

Senest opdateret den 16. november 2021.