10 RÅD: GØR DIT HUS KLAR TIL NYTÅR

Få en uforpligtende husforsikring pris på 30 sek!

En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for os i december 2016 viser, at næsten hver 2. voksne dansker har oplevet en situation, hvor fyrværkeri har udviklet sig farligt. Og endnu flere kender til, at alt for fulde folk håndterer nytårskrudtet.

Danskerne bruger hvert år op mod 300 millioner kroner på raketter, batterier og andet fyrværkeri. Men selvom fyrværkeri ser rigtig flot ud, når det farer til himmels, falder raketterne også ned igen – og kan i visse tilfælde føre til brande. Vi giver her en række råd til, hvordan skaderne kan begrænses på forhånd.

Beskyt dit hus mod fyrværkeri

Nytår kan være en farlig tid for både mennesker og ejendomme, og det er derfor vigtigt at forberede sig grundigt og tage sine forholdsregler hvad angår fyrværkeri.

Mens du passer på dig selv ved at iføre dig sikkerhedsbriller og følge fyrværkeriets regler, er det straks mere omstændeligt at forberede huset til nytår:


1. Allier dig med naboen

Hvis ikke du er hjemme til nytår, kan du bede din nabo holde øje med dit hus, så du undgår et eventuelt indbrud eller fyrværkeribrand.

Få et uforpligtende tilbud på en husforsikring her!


2. Stabiliser fyrværkeriet

Sørg for at den fyrværkeriansvarlige er en ædru voksen og at fyrværkeriet er plantet stabilt i jorden – så slipper I for, at vildfarent fyrværkeri jagter gæsterne rundt i haven.

3. Vand i postkassen

Undgå at få en sprængt postkasse til nytår, ved at stille en skål med vand i bunden af postkassen. Hvis nogen finder på at komme tændt fyrværkeri gennem sprækken, vil vandet slukke det, før fyrværkeriet sprænger og ødelægger din postkasse. Hvis det kan lade sig gøre, kan du også vælge at skrue din postkasse løs og tage den med indendørs omkring nytår.

4. Underlag til bordbomber

Hvis I fyrer bordbomber af indendørs, så sørg for at de står stabilt på en underkop eller lille tallerken. Så er bord, serpentiner og servietter beskyttet mod ilden, når bordbomben antændes.

5. Hav vand parat

Hav en spand vand stående fremme, så du hurtigt kan slukke ilden, hvis en terpentin eller lignende skulle fange en flamme. Hav også gerne en spand stående udendørs, så du kan slukke eventuelle fyrværkeribrande, før de griber om sig.

Pas godt på, når fyrværkeriet antændes.

6. Hold børn væk fra fyrværkeri

Hold som udgangspunkt børnene væk fra fyrværkeri, og lad hverken dem eller voksne have posen med fyrværkeri om håndleddet. I skal nemt kunne smide posen, fx hvis der falder en glød ned til resten af fyrværkeriet.

7. Gem trampolinen

Hvis du har en trampolin stående ude i haven, bør du enten tage hoppedugen af eller stille trampolinen op, så nedfaldent fyrværkeri ikke brænder hul i stoffet.

8. Parker bilen i garagen

Hvis det er muligt, så parker din bil i en garage eller carport, så den er gemt væk, både for fremmede ballademagere og vildfarent fyrværkeri.

9. Pas på stråtag

Hvis dit hus har stråtag, kan du evt. vande det til nytår, så risikoen for fyrværkeribrande minimeres. Derudover bør I ikke antænde fyrværkeri i nærheden af huset, men flytte festlighederne til et mindre brandbart sted.

10. Pas på hunden

Hvis du har en hund, skal du også gøre den klar til nytår: Er din hund klar til nytår?

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Find husforsikring

Find nemt og hurtigt en passende husforsikring her!

Beregn pris

Sådan dækker vi fyrværkeriskader

Der findes mange forskellige typer af skader som følge af fyrværkeri, og hver enkelt skade skal selvfølgelig vurderes individuelt.

Som udgangspunkt dækker din husforsikrings branddækning, hvis nogen sprænger din postkasse i luften med et kanonslag. Desuden dækker indboforsikringen, hvis nogen fx kaster fyrværkeri gennem din brevsprække og ødelægger dit gulvtæppe eller møbler.

Hvis dine gæster kommer til at starte en brand med fyrværkeri eller bordbomber, dækker din indboforsikring brandskaderne. Hvis din gæst har handlet groft uagtsomt, fx været meget fuld eller antændt ulovlig fyrværkeri, kan forsikringen kræve pengene tilbage af den som har lavet skaden.

Læs mere om vores indboforsikring her

Her dækker forsikringen ikke:

  • Forkert håndtering af fyrværkeri
  • Ved affyring af hjemmelavet fyrværkeri
  • Når man går tilbage til en fuser
  • Ved brug af professionelt fyrværkeri, som er indlysende farligt
  • Når den der affyrer fyrværkeriet er spirituspåvirket, og det er spiritussens skyld, at skaden sker.

Kender du til reglerne for fyrværkeri?

I 2014 blev reglerne for bl.a. køb, anvendelse og opbevaring af fyrværkeri skærpede.

De nye regler betyder, at du kun må købe fyrværkeri mellem den 15. december og 31. december. Du må desuden kun affyre fyrværkeriet mellem den 27. december og 1. januar.

Fyrværkerireglerne indebærer også, at du ikke må transportere eller opbevare mere end 5 kg fyrværkeri, som derudover skal være sikkerhedsgodkendt og købt i Danmark.

Hav styr på ulykkesforsikringerne

Det er en rigtig god idé at have styr på sine ulykkesforsikringer, før man giver sig i kast med fyrværkeri. Især de mest uskyldige og udsatte, nemlig børnene, mangler ofte ulykkesforsikringer.

Læs mere om vores ulykkesforsikring her

Senest opdateret den 6. november 2017.

Beregn husforsikring

Find nemt og hurtigt en passende husforsikring her!

Beregn pris

3 fordele ved husforsikringen

Skadedyrsbekæmpelse
Hus Super dækker skadedyrsangreb, fx væggelus og mus. ​

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for pension og finans i 2017.

If Boligtjek
If Boligtjek gennemgår 120 punkter i dit hus og giver gode råd.