Skadedyr og skadedyrsbekæmpelse

Få skadedyrsbekæmpelse til hus med husforsikring eller til lejlighed med vores indboforsikring.

Mange danske hjem oplever problemer med skadedyr, hvilket bl.a. skyldes danskernes øgede rejselyst.

Både væggelus og kakerlakker kommer med hjem i kufferten fra fjerne destinationer, og hvis de først er kommet over dørtærsklen, kan de være svære at smide ud igen, selv med professionel skadedyrsbekæmpelse.

Her kan du bl.a. lære at tyde tegnene for, når skadedyrene er flyttet ind og hvordan du smider dem på porten med skadedyrsbekæmpelse!


Tjek, om forsikringen dækker skadedyrsbekæmpelse

Skadedyr er altid uvelkomne, om de så er indendørs eller udendørs. Men før du kaster dig ud i et forsøg på at fjerne fx et hvepsebo, bør du undersøge, om din forsikring dækker udgifterne til skadedyrsbekæmpelse – så slipper du selv for besværet og risikoen for hvepsestik.

Ifølge en undersøgelse YouGov har foretaget for If og vores samarbejdspartner Anticimex i 2016, er det kun ca. 1/3 af de adspurgte, der ved, om deres forsikring dækker skadedyrsbekæmpelse.

Har du en Hus Super-husforsikring eller Indbo Super Lejlighed-indboforsikring hos os, skal du blot ringe til os, så finder vi den rette leverandør til dig, som du efterfølgende selv aftaler en tid til skadedyrsbekæmpelsen med.


Skadedyrsbekæmpelse kan blive dyrt uden en forsikring

En væggelus på et bord.
Få hjælp til skadedyrsbekæmpelse.

Ifølge ovennævnte undersøgelse ligger rotter på 1. pladsen over uønskede og frygtede skadedyr med hele 31 %.

Men da rottebekæmpelse er et kommunalt anliggende, er det langt fra den dyreste skadedyrsbekæmpelse at igangsætte

Væggelus på 4. pladsen og kakerlakker på 5. pladsen kan til gengæld være rigtigt dyre at komme af med.

På 2. pladsen ligger hvepse med 16 %. Hvepse og hvepsebo kan både være farlige og dyre at fjerne, især hvis man ikke er 100 % sikker på, hvordan man griber skadedyrsbekæmpelsen an.

Her kan Hus Super-forsikringen og Indbo Super Lejlighed-indboforsikringen være til stor hjælp, da de inkluderer dækning af skadedyrsbekæmpelse.


De mest frygtede skadedyr i den danske sommer

 1. Rotter: 31 %
 2. Hvepse: 16 %
 3. Myrer: 15 %
 4. Væggelus: 11 %
 5. Kakerlakker: 3 %
 6. Mus: 2 %

Køb husforsikring eller køb indboforsikring hos os – få din uforpligtende pris på bare 30 sekunder!

Skadedyrsbekæmpelse af væggelus

Hus Supers og Indbo Super Lejligheds dækning af skadedyrsbekæmpelse er især praktisk at have, hvis du invaderes af danskernes 4. mest frygtede skadedyr, nemlig væggelusene.

På trods af navnet, er en væggelus slet ikke en lus, men en blodsugende tæge, som kan give allergiske reaktioner, og som typisk kommer med hjem fra ferier i vores bagage og tøj.

Hvis væggelusene får spredt sig fra kuffert og tøj til senge og møbler, kræver det en frysebehandling af hjemmet, som let koster 15.000 kr. Tager det længere tid for skadedyrsbekæmperen at få bugt med insekterne, hvor beboerne har brug for genhusning, kan regningen løbe helt op i 50.000 kr.”, fortæller Ifs presseansvarlig, Birgitte Ringbæk.

Biddene kan ikke mærkes, men væggelusene kan efterlade markante mærker på kroppen og give kløe - der er dog mennesker, der ikke reagerer på bid fra disse skadedyr.


Sådan finder du væggelusene

Væggelus har klare favoritsteder i hjemmet, og holder især til ved mørke og lune temperaturer.

Derfor findes sporene efter skadedyrene ofte i sengen, i skuffer og i skabe, men de kan også findes mindre indlysende steder, fx mellem gulvbrædderne, bordpaneler, eller i andre revner og sprækker.

Gemmestederne kan være svære at komme til, hvilket gør skadedyrsbekæmpelse besværlig.

Ved væggelusenes foretrukne steder kan du finde små sorte ekskrementer, tomme huder og æggeskaller, og desuden er det ikke unormalt at finde små blodpletter på sengetøjet efter deres natlige angreb.

Det er altså nødvendigt at give sengen og sengetøjet en omgang, når resten af huset behandles under skadedyrsbekæmpelsen.

Læs mere om væggelus her


Sådan kommer du af med væggelusene

Det er ofte nødvendigt at gøre brug af professionelle inden for skadedyrsbekæmpelse, for at gøre boligen fri for væggelus.

Derudover skal boligen og inventaret ofte behandles med flere produkter og metoder, og i de fleste tilfælde er det ligeledes nødvendigt med 2 eller flere behandlinger, før skadedyrsbekæmpelsen er komplet.

Foruden selve huset, skal alle møbler, madrasser, senge og lignende inventar have en omgang skadedyrsbekæmpelse, hvorefter en skadedyrsinspektion kan erklære huset for væggelusfrit.

Det anbefales desuden, at du kontakter dyrlægen og en skadedyrsbekæmper, inden du selv kaster dig ud i skadedyrsbekæmpelse af væggelus.

Skadedyrsbekæmpelse af kakerlakker

Kakerlakker er nogle af de værste skadedyr, fordi de kan sprede vira og bakterier og være kilde til sygdomme som salmonella, gulsot og gule stafylokokker.

Har du kakerlakker, er det altså rigtig vigtigt, at du booker tid til skadedyrsbekæmpelsen så hurtigt som muligt.

Kakerlakker kan komme ind i huset på mange måder, fx kan de komme med hjem i kufferten fra en udenlandsrejse, hvis du har købt mad fra fjerne egne.


Sådan finder du kakerlakkerne

Det er relativt nemt at finde ud af, om huset er angrebet af kakerlakker. For det første lugter kakerlakker utrolig dårligt, og lugten hænger ved de genstande, som skadedyrene kommer i berøring med.

I Danmark er den tyske kakerlak den mest udbredte, og de er nemme at se med det blotte øje, da de kan blive 1-1,5 cm store.

Kakerlakkerne elsker varme og fugtige miljøer, og findes derfor ofte i og omkring badeværelser, vaskerum og køkkenområder.

Det er altså nemt at finde ud af, hvilke områder skadedyrsbekæmpelsen skal tage udgangspunkt i.


Sådan kommer du af med kakerlakkerne

Kakerlakkerne kan bekæmpes med kemiske stoffer, og derfor anbefaler vi altid, at skadedyrsbekæmpelsen udføres af en professionel.

Desuden er det ekstra vigtigt, at skadedyrsbekæmpelsen af kakerlakker sker ift. de rigtige midler og metoder, da kakerlakker ofte lever tæt på madvarer.

Det er desværre ikke nok at behandle de rum, hvor kakerlakkerne er fundet - alle rum skal behandles, gerne flere gange, for at sikre en komplet skadedyrsbekæmpelse.

Anvender du forkerte metoder eller midler, kan du risikere, at kakerlakkerne bliver resistente og dermed sværere at uddrive fra huset, selv med professionel skadedyrsbekæmpelse.

Skadedyrsbekæmpelse af lopper

Lopper lever på et værtsdyr, fx en kat eller hund, og kan lægge op til 25 æg om dagen.

De fleste loppeæg falder ud af kæledyrets pels og spredes dermed rundt i huset, hvor æggene klækkes 2-10 dage efter. Lopperne kan altså hurtigt sprede sig, hvilket gør skadedyrsbekæmpelse nødvendigt.

En sulten loppe kan sagtens finde på at bide et menneske, dog vil skadedyret sjældent blive boende på et menneske efter biddet. Loppen nøjes med at suge lidt blod, efterladende et rødt, kløende myggestiklignende knop.

Kløen skyldes den gift, som loppen bedøver huden med ifm. biddet, og ofte vil du finde flere røde knopper i klynger, da loppen gerne bider flere gange i træk.

Læs mere om hundelopper


Sådan finder du lopperne

Den nemmeste måde at se, om dit kæledyr er angrebet af lopper, er ved at rede dyrets pels med en tættekam.

Den afredte pels kan med fordel lægges i en klar plasticpose, hvorefter håret undersøges for lopper. På denne måde undgår du også, at skadedyrene hopper fra kæledyret og over på dig selv under redningen - en loppe kan nemlig springe helt op til 30 cm.

Findes der 1,5-3 mm store hunlopper, mørke hanlopper, hvide perleformede æg og mørke komma- eller spiralformede ekskrementer i pelsen, er kæledyret angrebet af skadedyr og en loppekur skal igangsættes.

Det er dog ikke nok at give dine kæledyr en omgang, også huset skal have en omgang skadedyrsbekæmpelse, da lopperne kan gemme sig i hjemmets kroge.


Sådan kommer du af med lopperne

Det er rigtig vigtigt at tjekke kæledyrene hyppigt i loppesæsonen, da det er nemmere at komme af med skadedyrene, jo tidligere du opdager dem.

Du kan også forebygge loppeangreb med dråber, tabletter, indsprøjtninger eller lignende, så lopperne holdes helt væk og skadedyrsbekæmpelsen kan undgås.

Har skadedyrene allerede fået fat, er der ingen vej uden om skadedyrsbekæmpelsen. Du kan behandle dit kæledyr med enten halsbånd, shampoo eller dråber, mens selve hjemmet kan behandles med sprøjtemidler, der dræber både æg, larver og voksne lopper.

Det anbefales, at du kontakter dyrlægen eller en skadedyrsbekæmper, inden du kaster dig ud i skadedyrsbekæmpelse af lopper.

Skadedyrsbekæmpelse af husmus

Husmusen er én af de 2 slags mus i Danmark, som trives indendørs og som derfor kan give problemer for husejere.

Musene kan forårsage store skader på huset, da de gnaver i stort set alt, fx isolering, rør og afdækninger, hvilket på sigt kan føre til råd og svamp i huset.

Ledninger og kabler går heller ikke fri - dette kan i værste fald forårsage kortslutninger og brand.

Slutteligt bærer musene en smittefare via deres urin og afføring, dog er smitterisikoen langt mindre end ved rotter. Musene kan altså føre til langt flere skader, hvis ikke skadedyrsbekæmpelsen igangsættes så tidligt som muligt.


Sådan finder du husmusene

Mus kan mase sig gennem åbninger så små som 7 mm, og kan derfor komme ind hvor som helst i huset.

Desuden kan de både klatre og hoppe helt op til 30 cm lodret op. Musene kan altså komme vidt omkring og kan derfor være svære at lokalisere og udrydde, medmindre man igangsætter en fokuseret skadedyrsbekæmpelse i huset.

Husmus foretrækker korn, frø og kerner, men kan sagtens overleve ved at spise ting som kit, stearinlys og sæbe.

Selvom musene ikke har den store appetit, kan deres ødelæggelser være omfattende og dyre at få repareret, og skadedyrsbekæmpelsen kan blive dyr, hvis musene har mange steder at gemme sig.


Sådan kommer du af med husmusene

Den mest gængse type skadedyrsbekæmpelse når det kommer til husmus, er de såkaldte smækfælder med lidt lokkemiddel i.

Det er dog vigtigt at huske, at der skal mange fælder til ét hus, og at fælderne bør placeres langs vægge, paneler og lignende, for at skadedyrsbekæmpelsen er succesfuld; musene løber nemlig ofte langs lodrette flader.

Det anbefales desuden, at du kontakter en skadedyrsbekæmper, inden du selv kaster dig ud i skadedyrsbekæmpelsen af husmusene.

Vil du gerne have dækning af skadedyrsbekæmpelse?

Vil du have hjælp af din forsikring til skadedyrsbekæmpelse, kan du med fordel købe vores Hus Super-husforsikring eller Indbo Super Lejlighed-indboforsikring.


Bor du i hus?

Forsikringen dækker hjælp til bekæmpelse af skadedyr indendørs, fx hvis huset invaderes af myrer eller væggelus.

Derudover dækker den både indendørs og udendørs ved skadedyrsbekæmpelse af hvepsebo.

Køb forsikring til dit hus


Bor du i lejlighed?

Hvis ikke du bor i hus, men i lejlighed, kan du købe vores indboforsikring Indbo Super, som inkluderer skadedyrsbekæmpelse i lejlighed, fx hvis du får væggelus eller mus.

Køb forsikring til dit indbo

Senest opdateret den 7. august 2019.

3 fordele ved indboforsikringen

 • Udvidet sikkerhed
  Øger din sikkerhed, fx dækkes tricktyveri og omkodning af låse.​​

 • IT-udstyr udlånt af skolen
  Hvis du har en Indbo Plus hos os, hjælper vi dig med dækning af disse ting.​​

 • Én gennemgående selvrisiko
  Vi har, med meget få undtagelser, én valgfri gennemgående selvrisiko på de fleste dækninger.​​​​​​​​

Få rabat på din forsikring

Som kunde hos os, får du fordelagtige tilbud på If Smartalarm - leveret af G4S og Lindrucker vindueslåse - og samtidig får du rabat på din indboforsikring!

If SMARTalarm - leveret af G4S
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med en alarm. Læs mere If SMARTalarm - leveret af G4S.

Lindrucker vindueslåse
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med vindueslåse. Læs mere og bestil Lindrucker-produkter med rabat - skriv blot "If" i rabatfeltet. 

Få op til 20 % rabat på din forsikring, hvis du har både vindueslåse og en alarm.