Bekæmpelse af skægkræ

I denne artikel kan du bl.a. læse om, hvad skægkræ er, og hvordan du bekæmper insektet i din bolig.

Har du styr på husforsikringen? Ellers kan du købe en her:

Beregn din pris

Hvad er skægkræ?

Skægkræ (også kaldet ’skægget sølvkræ’) er et insekt, der er slægtning til de mere velkendte sølvfisk. Selvom skægkræet er et lille og forholdsvist nyt skadedyr i Danmark, kan det være en stor plage.

I de seneste 10 år er forekomsten af skægkræ nærmest eksploderet i Norge, hvor insektet har spredt sig meget hurtigt over hele landet. I Sverige har arten også gjort indtog, og her er der mange eksempler på, at de skæggede kryb har gjort skade i bl.a. museer og arkiver.

Nu er turen altså kommet til Danmark, hvor der i 2017 blev registreret skægkræ for første gang.  

Sådan bekæmper du skægkræ

Det store problem med skægkræ er, at hvis du først har fået dem indenfor i din bolig, er de meget vanskelige at komme til livs på egen hånd.

Det er ofte en lang proces, der kræver både grundig rengøring, forskellige gifte og professionel skadedyrsbekæmpelse

Én ting er, at insektet spreder sig hurtigt i hele boligen. En anden ting er, at nye skægkræ kan udklækkes i op til 2 måneder efter, du er kommet de voksne skægkræ til livs.

Det anbefales derfor, at du kontakter en skadedyrsbekæmper, så snart du opdager insektet i dit hjem.

Der er dog flere ting, du selv kan gøre for at bekæmpe de skæggede sølvkræ i din bolig.

Om professionel skadedyrsbekæmpelse

Har du en Hus Ekstra eller Hus Super husforsikring til dit hus, og er du plaget af skægkræ eller andre skadedyr, kan du få professionel skadedyrsbekæmpelse hos vores samarbejdspartner Anticimex.

Husk at angive dit police- eller aftalenummer, så skaden anmeldes til din forsikring hos os.

Metoder til bekæmpelse

For en effektiv bekæmpelse af skægkræ er det vigtigt først at lokalisere, hvor de opholder sig. Derefter kan insektet bekæmpes med bl.a. følgende metoder:  

  • Ædegift
  • Insektspray
  • Lokkedåser
  • Limfælder
  • Insektpudder
  • Proteinrigt mel – drys melet langs lister og i skabe, og følg dernæst sporene til dyrenes opholdssted, hvor skadedyrsbekæmpelsen kan sættes ind.

Forskere fraråder privatpersoner at bruge insektspray til bekæmpelse af skægkræ af sundhedsmæssige årsager. Ligeledes bør brug af ædegift også overlades til professionelle.

I kampen mod skægkræ bør du desuden sørge for at holde din bolig ren ved jævnlig og grundig rengøring, varme hjemmet op samt lufte hyppigt ud.

Sølvfisk eller skægkræ? Sådan kender du forskel

Sølvfisk – eller sølvkræ – er ca. 12-15 mm lange, har 3 lige lange tråde ved halen og har sølvglinsende skæl på ryggen.

Skægkræ – eller skægget sølvkræ – er ofte lidt større end sølvfisk, er brunlige, har lange antenner foran på hovedet og hår langs kroppen.

Du kan spotte skægkræ ved at kigget efter ’skægget’ – dvs. insektets behåring. Derudover er de lange antenner foran på hovedet et andet kendetegn, som kan ses med det blotte øje.

I kampen mod skægkræ er det vigtigt, at du holder boligen ren.

Har du fået skægkræ ind i dit hjem, skal du være ekstra påpasselig, da de ofte spreder sig til hele boligen. De er nemlig ikke begrænsede til de lunere og fugtigere omgivelser, som sølvfisk er.

Skægkræ formerer sig også langt hurtigere, end sølvfisk gør.

Vi tager selv insekterne med ind i vores hjem

Det kan være svært at undgå at få skægkræ ind i hjemmet, da skægkræ er meget gode til at gemme sig. Derudover er de helt ned til 1,5 mm i de første stadier, inden insektet er færdigudviklet, og de kan altså være svære at få øje på.

Ofte kommer insektet ind i vores hjem via os selv. Vi kan fx have dem med hjem i kufferten efter en ferie, eller de kan gemme sig i de varer, vi køber og bringer indenfor.

Tjek derfor de ting, du tager med hjem, og kig særligt følgende ting igennem for skægkræ:

  • Papkasser (fx fra tøj eller andre varer, du køber på internettet)
  • Supermarkedsvarer og måltidskasser
  • Møbler og genbrugsting
  • Flyttekasser

Det er derudover en god idé at rengøre din kuffert og vaske dit tøj, når du har været på ferie - skægkræ kan nemlig godt lide visse tekstiler som fx bomuld og silke.

Hvor opholder skægkræ sig?

Da skægkræ – modsat sølvfisk – lever i alle typer luftfugtighed, kan du finde skægkræ i fx både stuen og soveværelset, og altså ikke kun i vådrum og køkkener, hvor sølvfisk typisk lever af skimmel, mug, sæbeaflejringer og brødkrummer.

Skægkræ er lyssky og lever i tørre og mørke områder, og de tiltrækkes bl.a. af spor af tørvarer. Det er derfor vigtigt, at du holder køkkenet helt rengjort for fx melrester, brødkrummer og lignende.

Skægkræ adskiller sig også fra sølvfisk, idet de kan kravle op ad lodrette flader som fx vægge. Ser du insektet på en lodret flade, er der derfor ingen tvivl om, at der er tale om skægkræ og ikke sølvfisk.

Artiklen fortsættes nedenfor

Hvad spiser skægkræ?

Skægkræ er stort set altædende. De spiser både animalsk- og plantemateriale, og der skal ikke meget føde til at holde liv i en bestand.

Forskere mener, at skægkræ er særligt vilde med tørvarer som fx mel, gryn, brødkrummer og sukker. Du kan ikke sulte de skæggede sølvkræ ud af din bolig, da insektet kan gå i op til 9 måneder uden at spise noget.

Skægkræ er desuden i stand til at spise både tapet, lærreder og papir, da de har et særligt enzym i tarmen, som gør dem i stand til at fordøje fibrene.

Af denne årsag kan skægkræ gøre stor skade på museumsgenstande og i arkiver, hvor der kan være objekter af særlig høj værdi. Din LP- eller bogsamling er fx heller ikke hellig for insektet.

Livscyklus og spredning

Skægkræ har en lang livscyklus og en levetid på op til 7 år, hvoraf det tager dem 3 år at vokse fra æg til færdigudviklet.

Skægkræet placerer sine æg i revner og sprækker i boligen, og klækketiden er ca. 2 måneder under optimale forhold. Æggene er lyse og ca. 1 mm i diameter.

Et kønsmodent skægkræ lægger i gennemsnit 56 æg om året, og det svarer til 150-200 æg i dets levetid.

Så det kan altså gå stærkt, når først insektet er kommet indenfor.

Skægkræ invaderer Norge

Ifølge videnskab.dk blev skægkræ registreret i Norge for første gang i 2013.

I 2016 melder den Norske skadedyrsstatistik om 511 registrerede tilfælde af professionel bekæmpelse af skægkræ. Blot 2 år senere i 2018 blev der registreret hele 3.433 tilfælde.

Skægkræ er ikke farlige for mennesker

Det er vigtigt at understrege, at skægkræ ikke er farlige for mennesker. Skægkræ bider heller ikke, som det er tilfældet med andre skadedyr som fx væggelus.

Skægkræ kan dog gøre skade på alt fra frimærkesamlingen til familiefotos, og de kan kontaminere fødevarer. Det er derfor en god idé at sørge for at opbevare tørvarer i ordentlig emballage – og allerhelst i lufttætte beholdere.

Det er desuden vigtigt at huske på, at alle insekter, der bevæger sig fra urene områder til fødevarer, service og køkkenudstyr, er bakteriespredere.

Få professionel skadedyrsbekæmpelse

Har du en Hus Ekstra eller Hus Super husforsikring, og har du brug for professionel skadedyrsbekæmpelse til at komme skægkræene til livs, kan du kontakte vores samarbejdspartner Anticimex på telefon 70 26 58 22 eller mail: forsikring@anticimex.dk.

Husk at angive dit police- eller aftalenummer, så skaden anmeldes til din husforsikring hos os.

Vi gør opmærksom på, at vi har en begrænsning på maks. 3 gange bekæmpelse af skægkræ i alt i forsikringstiden.

Senest opdateret den 26. november 2021.