Vælg den rigtige erhvervsbil

Fossilbil, elbil, hybridbil eller plugin-hybrid?

Det er nemt at fare vild i junglen af oplysninger om fordele, ulemper og udledningsregler, når du skal købe en ny erhvervsbil.

Herunder forklarer vi begreberne – og hjælper dig med at stille dig selv de rigtige spørgsmål, så du kan vælge den bil, der passer til din situation.

Vi kan også hjælpe dig med en erhvervsbilforsikring.

Få hjælp til bilforsikring og se pris

Det er lettere sagt end gjort at købe en ny erhvervsbil.

Ikke alene skal du undersøge markedet for egnede modeller, der passer til dine specifikke behov. Afhængigt af hvem du er, og hvad du skal bruge køretøjet til, er der også en række skatte- og miljømæssige faktorer at tage hensyn til, før du beslutter dig.

Her er nogle af de vigtigste spørgsmål, du skal stille dig selv:

Vidste du at...?

Vidste du, at du kan parkere din elbil gratis i København? Læs mere om hvor og hvordan.

Hvad slags ture kører jeg oftest?

Hvis dit erhverv indebærer mange og lange ture på motorvejen, kan det være en god idé med en dieselbil. Den kører længere på literen sammenlignet med en benzinbil, og du er ikke afhængig af ladestationer eller lange ladetider på samme måde, som en ren elektrisk bil ville være det. Her bliver man nødt til at tænke bilens rækkevidde ind.

Kører du til gengæld meget bykørsel, er en dieselbil sjældent det bedste valg, da dieselmotoren klarer sig dårligt i tomgang, hvor den soder til, hvilket kan blive dyrt i reparationer. Her er en benzinbil og i endnu højere grad en elektrisk eller hybridbil et bedre valg. De sidstnævnte bruger kun el ved igangsætning og let acceleration, og de er dermed enormt omkostningseffektive ved bykørsel.

Hvor stor en bil behøver jeg?

En god erhvervsbil sørger for, at du kan komme fra A til B, men du bliver nødt til at spørge dig selv, hvad du skal have med på turen.

Hvis I arbejder i grupper, bliver der nødt til at være plads til jer allesammen i bilen, og hvis dit arbejde er afhængigt af værktøj, udstyr eller varer, skal du sikre dig, at bilen har den fornødne plads. Måske får du endda brug for et anhængertræk.

Er du til gengæld eksempelvis revisor eller konsulent, hvor du ikke er afhængig af størrelsen på bagagerummet, og besøger du kun kunder indenfor et relativt begrænset geografisk område, så kan du med fordel overveje en mini- eller måske endda mikrobil. De er dårligt egnede til regelmæssig motorvejskørsel, men afgiften er lav, de er lette at parkere, og de kører langt på literen.

Hvor meget tid kommer jeg til at bruge i bilen?

Komfort er vigtigt for dig, som bruger mange timer hver dag i bilen, og en faktor der betyder meget for mange, er støjniveauet. Selvom det er blevet bedre de senere år, er det stadig dieselbiler, der larmer mest efterfulgt af benzinbiler.

Hybrid- og elbiler er markant mere lydløse end fossilbilerne.

Hvor meget må min bil forurene?

Selvom teknologien markant har forbedret nyere dieselbilers miljøpåvirkning, er det stadig langt størstedelen af dieselbiler, der overskrider grænseværdierne for forurening.

Hvis ens øvrige behov tillader en elbil, er det klart det stærkeste valg i forhold til at reducere forurening efterfulgt af de forskellige hybridbiler.

Hvor meget bilen forurener, kan også påvirke afgifterne, du skal betale på bilen.

Biler og deres brændstof

Fossilbil: En bil drevet af fossile brændstoffer, typisk benzin eller diesel. 

Elbil: En elbil kører på elektricitet fremfor fossile brændstoffer, og den oplades i standere. Da dansk strøm i vid udstrækning dannes ved vedvarende energikilder, har elbiler samlet set en lavere CO2-udledning end fossilbiler.

Hybrid: En hybridbil kører både på elektricitet og på fossile brændstoffer. Elfunktionen kommer især til udtryk på kortere ture og ved bykørsel, mens længere ture vil kræve fossile brændstoffer. Bilen lades ikke, men genererer selv elektricitet ved opstart og opbremsning.

Plugin-hybrid: En plugin-hybrid fungerer som en hybridbil, men den kan samtidigt oplades med kabel og har derfor også et større batteri, hvilket gør den bedre til længere kørsel.

Hvad vil jeg betale for bilen?

Dieselbiler, hybridbiler og elbiler er alle dyrere end benzinbiler, men til gengæld er brændstoffet billigere. Og en ny bil er naturligvis dyrere end en brugt bil.

Det egentlige spørgsmål du bør stille dig selv, er, hvor langsigtig en investering din erhvervsbil er, da både typen og alderen på bilen udover udgifter til brændstof også vil påvirke dine omkostninger til reparationer. Dieselbiler og hybridbiler er generelt dyrere i vedligehold end benzinbiler, og der tegner sig et billede, hvor elbilen er billigst både i forhold til vedligehold og brændstof. Men som sagt repræsenterer elbilen også den største investering.

Skatter og afgifter