Solceller og forsikring

Få en pris på husforsikring på 30 sek.

Se din pris

Der er mange overvejelser forbundet med at anskaffe et solcelleanlæg – fx opsætning, vedligeholdelse og hvad det  koster - derudover bør du undersøge, hvordan du er forsikret i tilfælde af, at dit solcelleanlæg bliver beskadiget.

Er der forskel på solfangere og solceller?

Kort fortalt: Ja.

Solfangere bruges til at omsætte solens stråler til at producere opvarmning. Dette kan være en nyttig løsning for dig, hvis dit hjem ikke er en del af fjernvarmenettet.

Solceller udgør solpaneler og kan udnytte solens lys til at producere elektricitet. Dermed kan solceller have stor indflydelse på grøn energi og din elregning.

Hvad er solceller og solcelleanlæg?

Private solceller placeres ofte på taget af ejerens hus, da taget er det mest solbeskinnede sted på de fleste ejendomme.

Selve solcellerne er dog ikke meget værd i sig selv og skal derfor knyttes op på et solcelleanlæg for at producere brugbar elektricitet.

Komponenterne i et solcelleanlæg

For at bruge solen til at skabe grøn og brugbar energi til dit hjem kræver det forskellige komponenter, som tilsammen skaber et solcelleanlæg.

 • Solen rammer solcellerne
  Solpanelerne med solceller placeres et sted, hvor de udsættes for mindst mulig skygge – ofte sydvendt på taget af dit hus. Her aktiveres solcellerne af selve sollyset og ikke selve solstrålerne. Det betyder, at dine solceller kan skabe energi, selvom det er lettere overskyet.
 • Fra jævnstrøm til vekselstrøm
  Solcellerne producerer i første omgang jævnstrøm, som ikke kan benyttes direkte i almindelige elektriske apparater. Det kan vekselstrøm til gengæld, og her kommer en vekselretter ind i billedet. Vekselretteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm og er derfor en vigtig del af et solcelleanlæg.
 • Strøm til din bolig og til elselskabet
  Vekselstrømmen kan bruges med det samme i dit hjem, og overskydende strøm kan du lagre på el-nettet hos dit elselskab.

  Økonomisk set er det bedre at forbruge solenergien med det samme, men i fx sommermånederne producerer de fleste solcelleanlæg mere strøm, end hvad der er brug for i hjemmet. Denne overskydende strøm kan du sælge til dit elselskab.
 • Hvad med om vinteren?
  Da der er færre dagtimer om vinteren og dermed mindre sollys, producerer solceller mindre strøm om vinteren end om sommeren. Om vinteren er mængden af strøm fra solcelleanlæg ofte for utilstrækkelig til at dække de flestes behov, som er på sit højeste på denne tid af året.

  Derfor kan du om vinteren få eller købe din overskydende strøm tilbage, som du solgte til elselskabet om sommeren.
 • Har du husket forsikringen?
  Med vores husforsikring er dine solceller forsikret, hvis de fx bliver ødelagt af en storm.

Beregn din pris på husforsikring her

Artiklen fortsættes nedenfor

Der skal flere komponenter til at omdanne sollys til strøm.
 • Et godt sted at være

  Årets Forsikringsselskab
  I både 2014, 2016 og 2018 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”. Prisen uddeles hvert andet år.

  Danmarks Bedste Kundeservice 2019
  Prisen blev uddelt af Wilke, der samtidig udnævnte If til Årets Digitale Forsikringsselskab.

 • Find husforsikring

  Find nemt og hurtigt en passende husforsikring her!

  Beregn pris
 • Har du spørgsmål?

  Vi er klar til at hjælpe dig.
  Ring til os på 70 12 12 12skriv sikkert til os via Mine Sider​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Hvad koster solceller?

En af grundende til at det bliver mere og mere attraktivt for private husholdninger at have solceller er, at solcellepriserne er faldet drastisk de seneste år. Fra 2010 til oktober 2017 er prisen på solceller faldet med hele 80 %.

Priserne på solceller varierer meget, da prisen bl.a. er afhængig af, hvor mange kWp solcelleanlægget kan producere, og hvor god kvalitet solcellerne er.

Et 6,5 kWp solcelleanlæg koster i dag lidt under 60.000 kroner (2017), og samme anlæg kostede i 2012 lidt over 120.000 kroner.


Vi forsikrer dit solcelleanlæg

Selvom det de seneste år er blevet markant billigere at anskaffe sig solceller, kan det stadig være en god idé at forsikre dine solceller mod skader fra vejr, uheld og hærværk. Det kan du med vores husforsikring.

Med vores husforsikring er du nemlig forsikret, hvis dine solceller bliver beskadiget af voldsomt vejr som fx storm, hagl og skybrud. Dine solceller er også forsikret i tilfælde af, at de bliver ødelagt af brand og nedstyrtede genstande.

Derudover dækker vores husforsikring, hvis dine solceller bliver udsat for tyveri eller hærværk.

Beregn din pris på husforsikring her


Hvor længe holder et solcelleanlæg?

Solcellers holdbarhed er med til at gøre anskaffelsen af et solcelleanlæg til et endnu mere attraktivt køb.

Køb STC-testede solceller

Solceller som er godkendt efter såkaldt STC-test har oftest en levetid på over 30 år i dansk klima. STC-test er det internationale anvendte og accepterede testforhold for solpaneler.

De fleste udbydere af solceller giver endda mellem 2 og 10 års ydelsesgaranti på deres STC-testede solceller. Derfor bør du altid kun købe solceller, som er STC-mærkede.

Hvor meget bør du vedligeholde dine solceller?

Solpaneler er meget hårdføre og kræver derfor stort set ingen vedligeholdelse. Regn og vind sørger oftest for, at solpanelerne holdes rene, men hvis de alligevel bliver beskidte, kan du skylle dem med vand. Vandet bør helst være kalkfrit, og du bør kun skylle solcellerne i gråvejr.

Det kan være en god idé at købe STC-mærkede solceller.

Gode råd til montering af solceller

Husforsikringen dækker ikke skader på solcelleanlæg, der er for tunge til at taget kan bære dem. Det kan fx ske, at taget bliver skævt eller kollapser på grund af den ekstra vægt. Derfor er det meget vigtigt, at du på forhånd undersøger, om taget kan bære solcelleanlægget.

Er du i tvivl, så få en ingeniør til at beregne hvilket solcelleanlæg, der passer til dit tags bæreevne, og hvordan anlægget bedst monteres.

Lad professionelle om opsætningen

Det er også vigtigt, at solcelleanlægget monteres korrekt.

Bores der fx for mange huller i taget i forbindelse med monteringen, og er tætningen af hullerne for dårlig, kan vand trænge ind under taget og være skyld i fx vandskader samt svampe- og rådskader i tagkonstruktionen. Disse typer skader dækkes ikke af husforsikringen.

Lad derfor også professionelle montere solcelleanlægget, så taget ikke tager skade. Solcelleanlægget bør desuden tilsluttes af en autoriseret elinstallatør, da der er risiko for brand, hvis anlægget ikke er sat korrekt til.

Husk forsikringen

Selvom du opsætter og vedligeholder dit solcelleanlæg bedst muligt, er det umuligt at gardere sig mod skader fra voldsomt vejr, hærværk og uheld. Derfor er det en god idé at have en husforsikring, som dækker dine solceller.

Beregn din pris på husforsikring her

Senest opdateret den 15. november 2017.