Forebyg spirituskørsel i virksomheden

Bliv en trafiksikker virksomhed

Dømmekraften falder, når vi indtager spiritus og der sker desværre mange spiritusulykker, men du kan ​​​forebygge spirituskørsel i virksomheden.

Når Julen er over os, mødes venner og kolleger til julefrokoster og hygger med god mad og drikke. Men når juleøl og julesnaps glider ned, falder dømmekraften, og man kan blive usikker på, om man egentlig er i stand til at køre hjem. Desværre vælger nogle at køre alligevel.

 • 48 % af danske mænd prøvet at køre bil, hvor de har været i tvivl om, hvorvidt alkoholpromillen var for høj og 27 % af kvinderne har været i samme situation.
 • 41 % har prøvet at forhindre andre i at køre spirituskørsel, mens 34 % har følt, at de burde have grebet ind på grund af mistanke om spirituskørsel.

Det viser en undersøgelse om spirituskørsel fra 2015, som vi har lavet.

Erhvervskøretøjer er også involveret i trafikulykker

På Trafiksikkerhedskonferencen 2015, arrangeret af Forsikring & Pension og Rådet for Sikker Trafik, kom det frem, at i én ud af tre dødsulykker i trafikken er der et erhvervskøretøj involveret. Derfor har erhvervsvirksomheder et stort ansvar for at sikre, at de ansatte kører sikkert i firmabiler, varevogne eller lastbiler.

Har din virksomhed taget stilling til spirituskørsel?

En trafiksikker virksomhed tager ansvar for medarbejderne og deres sikkerhed, når de kører i arbejdstiden. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at virksomheders retningslinjer for trafiksikkerhed som minimum indeholder virksomhedens holdning til spirituskørsel, hastighed, opmærksomhed i trafikken og brug af sikkerhedssele.

Der er mange gevinster ved at sætte trafiksikkerhed på dagsordenen i form af bl.a. bedre arbejdsmiljø, færre sygedage, færre personskader og færre skader på køretøjer. Samtidig er det også et godt signal til kunder og samarbejdspartnere, at virksomheden har styr på trafiksikkerheden over for medarbejdere og medtrafikanter.

Få hjælp og vejledning til at blive en trafiksikker virksomhed her:
Skabelon til trafiksikkerhedspolitik fra Sikker Trafik

Julefrokost med god samvittighed

Som forsikringsselskab kan vi kun opfordre erhvervsvirksomheder til at hjælpe medarbejderne til at køre sikkert og forebygge spirituskørsel, og firmajulefrokosten er et godt sted at starte:

 • Sørg for at der er alkoholfrie øl, vin og drinks til dem, der skal køre hjem
 • Opfordr de, der kører hjem til at give kollegerne et lift i samme retning
 • Hold festen et sted, som er tæt på offentlig transport, nattog og natbusser
 • Hjælp med at koordinere fælles taxakørsel
 • Tilbyd evt. fælles hjemtransport på firmaets regning.

Fakta om alkoholpromillegrænser

Det bedste råd i forhold til alkohol og bilkørsel er at adskille det fuldstændigt. Mennesker reagerer forskelligt på alkohol, og er man bare det mindste i tvivl, så lad bilen stå.

 • I Danmark er det ikke tilladt at køre bil, hvis man har en promille over 0,5.
 • Er promillen mellem 0,5 og 1,20 frakendes kørekortet betinget, man får en bødestraf og skal inden 6 måneder op til en kontrollerende teori- og køreprøve og gennemføre et alkohol, narko og trafikkursus.
 • Er promillen over 1,20 frakendes kørekortet ubetinget i 3 år, man får en bødestraf og skal gennemføre et alkohol, narko og trafikkursus. For at generhverve kørekortet skal der bestås kontrollerende teori- og køreprøve.
 • Overstiger promillen 2,00 straffes det med betinget fængsel i 20 dage og bøde. Kørekortet frakendes ubetinget i minimum 3 år. Der er skærpede krav til generhvervelse af kørekortet.

Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes spirituskørsel

Selvom antallet af spiritusulykker er faldet, betaler rigtigt mange mennesker hvert år prisen for alkohol i trafikken. I perioden 2009-2013 har omkring hver 5. trafikdræbte mistet livet på grund af en spiritusulykke,  dermed er alkohol stadig en af de væsentligste årsager til, at folk bliver dræbt eller kommer til skade i trafikken. ​