Motorcykelforsikring 21 år

Der er mange regler forbundet med både motorcykler og forsikringer, og det kan derfor ofte virke uoverskueligt. Især hvis man kun er 21 år, og man skal have sin første motorcykelforsikring.

Styr på MC forsikringen? Hvis ikke, kan du få én her:

Beregn pris

Motorcykelforsikringer til 21-årige

Der er som udgangspunkt ikke nogen begrænsninger ift. at få en motorcykelforsikring som 21-årig, men der er nogle begrænsninger ift. hvilken type motorcykel, du må betjene, og hvilket motorcykelkørekort du kan få.

I Danmark kan man få 3 forskellige typer kørekort til motorcykler:

 1. Du kan få et kategori A1-kørekort til en lille motorcykel,
 2. du kan få et kategori A2-kørekort til en mellemstor motorcykel eller
 3. et kategori A-kørekort til en stor motorcykel.

Beregn motorcykelforsikring til 21 år

Kategori A1: Kørekort til lille motorcykel

Med et kategori A1-kørekort kan du som 21-årig køre på en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn.

Den lille motorcykel må ikke have en højere motoreffekt end 11 kW, den må højst have en køreklar vægt på 0,1 kW/kg, samt en slagvolumen på højst 125 cm.

Foruden denne type tohjulede motorcykel, gælder kørekortet også trehjulede motorcykler med en motoreffekt på højst 15 kW.

Denne type motorcykelkørekort kan du få allerede fra du er 18 år, og som 21-årig kan du altså højst have haft dette kørekort i 3 år.

Få den rette motorcykelforsikring som 21-årig.

Du kan nemt få en motorcykelforsikring, hvis du har denne type motorcykel, også selvom du kun er 21 år.

Læs mere om reglerne for motorcykelkørekort


Kategori A2: Kørekort til mellemstor motorcykel

Med et kategori A2-kørekort kan du som 21-årig betjene de små A1-motorcykler, men du kan også køre mellemstore motorcykler.

En mellemstor motorcykel karakteriseres som en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn.

Derudover må motorcyklen højst have en motoreffekt på 35 kW, foruden et forhold mellem denne effekt og den køreklar vægt på højst 0,2 kW/kg.

Denne type motorcykelkørekort kan du få, fra du er 20 år, og du kan derfor både køre motorcykler fra kategori A1 og A2 som 21-årig, og det er højst sandsynligt én af disse motorcykler, du skal have din motorcykelforsikring til.

Mangler du en forsikring? Beregn din pris her


Kategori A: Kørekort til stor motorcykel

Med et kategori A-kørekort kan du betjene både A1- og A2-motorcyklerne, men du får også mulighed for at køre på den store motorcykeludgave.

Den store motorcykel klassificeres som en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn, og derudover gælder denne type kørekort også trehjulede motorcykler med en motoreffekt på mere end 15 kW.

Denne type motorcykelkørekort kan du få, fra du er 24 år, og du kan altså som udgangspunkt ikke betjene store motorcykler som 21-årig - Der er dog visse undtagelser, som vi vil gennemgå i det følgende.

Læs mere om vores motorcykelforsikringer her

Artiklen fortsættes nedenfor

Disse motorcykler kan du betjene som 21-årig

Som 21-årig må du både betjene de små og mellemstore motorcykler fra kategori A1 og A2, og det er derfor også en af disse, du højst sandsynligt vil få brug for en motorcykelforsikring til som 21-årig.

Der er dog også visse undtagelser, der gør, at du kan få mulighed for at få et A-kørekort som 21-årig, og dermed få lov til at køre en stor motorcykel:

 • Du kan som 21-årig få et motorcykelkørekort til kategori A, som udelukkende giver mulighed for at køre på de trehjulede motorcykler med en motoreffekt på over 15 kW.

  Du kan tidligst få lov til at køre en tohjulet motorcykel som 22-årig, og det er kun, hvis du har et A2-kørekort og mindst 2 års erfaring med kørsel af en mellemstor motorcykel, før du består den praktiske prøve til A-kørekortet.

 • Du kan få et kategori A-kørekort, når du er 21 år, hvis du har gennemført køreundervisning og bestået kategori A-køreprøven ifm. ansættelse, værnepligt eller frivillig tjeneste hos forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab.

  Du må dog kun betjene motorcyklen ifm. din tjeneste, og du kan tidligst komme til at betjene den privat som 22-årig, når kravene beskrevet i det forrige punkt er mødt.

 • Allerede som 20-årig kan du få et kategori A-kørekort, hvis du har et A2-kørekort og mindst 2 års erfaring med at køre mellemstore motorcykler.

  For at kvalificere dig til dette, skal du bestå en praktisk prøve på en kategori A-motorcykel ifm. en mekanikerrelateret uddannelse eller arbejde som mekaniker eller lignende.

  Du må dog kun betjene A-motorcykler ifm. mekanikerarbejdet eller -studiet, når motorcykler testes ved reparation og vedligeholdelse. Først når du er 22 år, må du betjene den store motorcykel i fritiden.

Få en motorcykelforsikring som 21-årig

Som du kan se i det ovenstående, vil du som 21-årig højst sandsynligt køre en lille eller mellemstor motorcykel, medmindre du lever op til betingelserne for brug af store motorcykler.

Når du køber en motorcykelforsikring til 21 år, vil det som udgangspunkt være en lille eller mellemstor motorcykel du skal forsikre, især da disse kan bruges til privatkørsel.

Hvis du har et A-kørekort ifm. militæret eller mekanikerfaget, vil disse ofte eje både motorcyklen og motorcykelforsikringen.

Den eneste rigtige begrænsning ift. at få en motorcykelforsikring som 21-årig, er, at forsikringen er en smule dyrere, som følge af din begrænsede kørselserfaring.

Motorcykelforsikringer er ofte billigere, jo ældre man er, og hos os er forsikringen især billig for folk over 30 år, og billigere for folk over 35 år.

Læs mere om kørekortreglerne hos Retsinformation her.

Senest opdateret den 21. december 2021.