MOTORCYKELFORSIKRING 21 ÅR

Find din pris på 30 sekunder!

Der er mange regler forbundet med både motorcykler og forsikringer, og det er derfor ikke så underligt, at markedet for motorcykelforsikringer ofte virker uoverskueligt. Jo yngre man er, jo mere uoverskueligt virker det, især hvis man kun er 21 år, og man skal have sin første motorcykelforsikring.

Der er som udgangspunkt ikke nogen begrænsninger i forhold til at få en motorcykelforsikring som 21-årig, men der er nogle begrænsninger i forhold til hvilken type motorcykel, du må betjene og hvilket motorcykelkørekort du kan få.​


Motorcykelforsikringer til 21-årige

I Danmark kan man få 3 forskellige typer kørekort til motorcykler:

Du kan få et kategori A1-kørekort til en lille motorcykel, du kan få et kategori A2-kørekort til en mellemstor motorcykel eller et kategori A-kørekort til en stor motorcykel.​


Kategori A1: Kørekort til lille motorcykel

Med et kategori A1-kørekort kan du køre på en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn.

Derudover må den lille motorcykel ikke have en højere motoreffekt end 11 kW, den må højst have en køreklar vægt på 0,1 kW/kg, samt en slagvolumen på højst 125 cm3.

Foruden denne type tohjulede motorcykel, gælder kørekortet også trehjulede motorcykler med en motoreffekt på højst 15 kW.

Denne type motorcykelkørekort kan du få allerede fra du er 18 år, og som 21-årig kan du altså højst have haft dette kørekort i 3 år.

Du kan nemt få en motorcykelforsikring, hvis du har denne type motorcykel, også selvom du kun er 21 år.


Kategori A2: Kørekort til mellemstor motorcykel

Med et kategori A2-kørekort kan du betjene de små A1-motorcykler, men du kan også køre mellemstore motorcykler.

En mellemstor motorcykel karakteriseres som en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn.

Derudover må motorcyklen højst have en motoreffekt på 35 kW, foruden et forhold mellem denne effekt og den køreklar vægt på højst 0,2 kW/kg.

Denne type motorcykelkørekort kan du få, fra du er 20 år, og du kan derfor både køre motorcykler fra kategori A1 og A2 som 21-årig, og det er højst sandsynligt én af disse, du skal have din motorcykelforsikring på.


Kategori A: Kørekort til stor motorcykel

Med et kategori A-kørekort kan du betjene både A1- og A2-motorcyklerne, men du får også mulighed for at køre på den store motorcykeludgave.

Den store motorcykel klassificeres som en tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn, og derudover gælder denne type kørekort også trehjulede motorcykler med en motoreffekt på mere end 15 kW.

Denne type motorcykelkørekort kan du få fra du er 24 år, og du kan altså som udgangspunkt ikke betjene store motorcykler som 21-årig - Der er dog visse undtagelser, som vi vil gennemgå i det følgende.

Læs mere om vores motorcykelforsikringer her

Beregn MC forsikring

Få prisen på din MC forsikring på bare 30 sekunder!

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Billigste bilforsikring til 18-årige
Mikonomi erklærede i juli 2015, at If kan tilbyde den billigste kaskobilforsikring til 18-årige.​

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig.
Ring til os på 70 12 12 12, chat eller skriv til os​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Disse motorcykler kan du betjene som 21-årig

Som 21-årig må du både betjene de små og mellemstore motorcykler fra kategori A1 og A2, og det er derfor også en af disse, du højst sandsynligt vil få brug for en motorcykelforsikring til.

Der er dog også visse undtagelser der gør, at du kan få mulighed for at få et A-kørekort som 21-årig, og dermed få lov til at køre en stor motorcykel:

 • Du kan som 21-årig få et motorcykelkørekort til kategori A, som udelukkende giver mulighed for at køre på de trehjulede motorcykler med en motoreffekt på over 15 kW.

  Du kan tidligst få lov til at køre en tohjulet motorcykel som 22-årig, og det er kun hvis du har et A2-kørekort og mindst 2 års erfaring med kørsel af en mellemstor motorcykel, før du består den praktiske prøve til A-kørekortet.

 • Du kan få et kategori A-kørekort når du er 21 år, hvis du har gennemført køreundervisning og bestået kategori A-køreprøven i forbindelse med ansættelse, værnepligt eller frivillig tjeneste hos forsvaret, hjemmeværnet eller det statslige redningsberedskab.

  Du må dog kun betjene motorcyklen i forbindelse med din tjeneste, og du kan tidligst komme til at betjene den privat som 22-årig, når kravene beskrevet i det forrige punkt er mødt.

 • Allerede som 20-årig kan du få et kategori A-kørekort, hvis du har et A2-kørekort og mindst 2 års erfaring med at køre mellemstore motorcykler.

  For at kvalificere dig til dette, skal du bestå en praktisk prøve på en kategori A-motorcykel i forbindelse med en mekanikerrelateret uddannelse eller arbejde som mekaniker eller lignende.

  Du må dog kun betjene A-motorcykler i forbindelse med mekanikerarbejdet eller -studiet, når motorcykler testes ved reparation og vedligeholdelse. Først når du er 22 år, må du betjene den store motorcykel i fritiden.


Få en motorcykelforsikring som 21-årig

Som du kan se i det ovenstående, vil du som 21-årig højst sandsynligt køre en lille eller mellemstor motorcykel, medmindre du lever op til betingelserne for brug af store motorcykler.

Når du køber en motorcykelforsikring, vil det som udgangspunkt også være en lille eller mellemstor motorcykel du skal forsikre, især da disse kan bruges til privatkørsel.

Hvis du har et A-kørekort i forbindelse med militæret eller mekanikerfaget, vil disse ofte eje både motorcyklen og motorcykelforsikringen.

Den eneste rigtige begrænsning i forhold til at få en motorcykelforsikring som 21-årig er, at forsikringen er en smule dyrere, som følge af din begrænsede kørselserfaring.

Motorcykelforsikringer er ofte billigere jo ældre man er, og hos If er forsikringen især billig for folk over 30 år, og billigere for folk over 35 år.

Læs mere om kørekortreglerne hos Retsinformation her.​

Senest opdateret den 3. marts 2016.

3 fordele ved en MC forsikring

 • Ekstraudstyr er inkluderet
  Med en MC forsikring hos If får du automatisk dækket din motorcykels ekstraudstyr indtil 20.000 kr.​​

 • Redningsdækning i udlandet
  Hvis du har en MC forsikring med kaskodækning hos os, får du nemt og hurtigt bistand, hvis du får brug for redningshjælp i udlandet.​ ​

 • Mulighed for tilkøb af vinterkørsel
  Hvis du gerne vil køre motorcykel om vinteren, kan du udvide din MC forsikring til at dække dette.​​

Fakta om motorcykler

 • Fra 2005 til 2010 steg antallet af motorcykler i Danmark med 55 %.

 • Den 1. januar 2015 fandtes der 151.542 motorcykler i Danmark.

 • Især nordjyder holder af at køre på motorcykler.

 • I 2010 var 9 ud af 10 motorcykler i Danmark ejet af mænd.

 • I 2010 lå gennemsnitsalderen for en motorcykelejer på 48 år.

 • I 2014 tog 6.946 mennesker en motorcykelkøreprøve i Danmark.​