Hvad er en iværksætter?

Vi forklarer, hvad en iværksætter er, og hjælper dig videre med at oprette din iværksætter virksomhed. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er en person, der opstarter ny virksomhed. En person som formår at føre "den gode idé" ud i livet. Iværksættere kan også kaldes entreprenører. Iværksættere er ikke en faktisk jobbeskrivelse men nærmere en betegnelse for en person som eksempelvis er selvstændig, risikovillighed, innovativ og kreativ.

Typer af iværksættere:

  • entreprenør
  • intraprenør
  • vækstiværksætter

Hvad er entreprenør?

En entreprenør er en iværksætter, der starter nye virksomheder op helt fra bunden og driver denne som selvstændig. Ordet entreprenør stammer fra det franske "entreprende", der betyder "at gennemføre". Så i denne sammenhæng, kan entreprenøren ses om en, der gennemfører dannelsen af en ny virksomhed.

Hvad er en intraprenør?

En intraprenør er en iværksætter, der starter nye forretningsområder inden for en allerede eksisterende virksomhed eller virksomheder sammen med deres arbejdsgivere. Intraprenøren er ansat til at forretningsudvikle nye produkter, services eller ydelser for den eksisterende virksomhed.

Hvad er en vækstiværksætter?

En vækstiværksætter er en iværksætter, som allerede har en nyetableret virksomhed i nogle år og som får virksomheden til at vokse. Vækstiværksættere bliver ofte også omtalt som gazeller.

Opret et iværksætterselskab (IVS)

Som iværksætter, kan du starte din virksomhed op med at oprette et iværksætterselskab.

  • Et iværksætterselskab betegnes som et IVS, og fordelen ved et IVS er, at du som iværksætter kan opstarte et IVS med 1 - 49.999 kr. i startkapital.
  • I et IVS kræves det, at du sparer 25% op af dit årlige overskud. Det kræves ydermere, at du sparer op indtil din egenkapital udgør 50.000 kroner.
  • Når din egenkapital i dit IVS overstiger 50.000 kroner, kan du begynde at hæve dit årlige overskud. Udgør dit samlede overskud mindst 50.000 kroner, kan dit IVS omregistreres til et ApS.
  • I et IVS risikerer du kun at miste det, du har som indskud i virksomheden ved evt. konkurs.

Opret enkeltmandsvirksomhed eller PMV

Du kan også vælge, at starte din virksomhed op, ved at oprette et enkeltmandsvirksomhed eller PMV (personligt eget mindre virksomhed). Læs om enkeltmandsvirksomhed og PMV her.

Registrer dit iværksætterselskab

Du skal ligesom andre typer af selskabsformer, registrere dit iværksætterselskab på Virk.dk.
Registrer dit iværksætterselskab nu hos Virk.

Du skal samtidigt huske at vedhæfte relevante stiftelsesdokumenter m.m. Få tjekliste fra Erhvervsstyrelsen her

Få mere hjælp, til dig som iværksætter

Vi har også samlet en masse hjælp til dig, som iværksætter - læs mere om vores iværksætterhjælp til dig.