Jeg har kæledyr

Har du allerede et kæledyr eller skal du til at anskaffe dig et?

Når du har et kæledyr, er du aldrig helt alene og du vil altid have én at dele dine problemer med. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på dit kæledyr – fx med en ulykkes- og sygeforsikring.


Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Det kan være svært at finde ud af, hvilket kæledyr du vil have. Ofte afhænger dit valg af, hvilke dyr du selv finder søde – er du fx katte- eller hundemenneske – og hvor meget arbejde du ønsker ifm. kæledyret.

Du bør fx spørge dig selv:

  • Vil du gerne bevæge dig i naturen med dit kæledyr, eller vil du bare gerne kigge på det i et akvarie eller terrarie derhjemme?
  • Vil du gerne have et selvstændigt kæledyr, som passer sig selv, eller vil du have et kæledyr, som er dybt afhængigt af dig?

Vil du gerne ud i naturen med dit kæledyr, bør du undersøge muligheden for at adoptere en hund eller hest, mens fisk eller krybdyr er en bedre idé, hvis du helst vil have et kæledyr, som er nemt at passe.

Vil du gerne have et selvstændigt kæledyr, er en kat en god idé, mens især hunde er dybt afhængige af dig som ejer, både ift. mad, luftning og hundens humør.

Hvilket kæledyr du bør vælge, afhænger altså helt af dig selv og dine egne præferencer til et kæledyr.

Husk forsikringen til dit kæledyr

Det er en god idé at have en forsikring til dit kæledyr, da dyrlægeregninger ofte kommer pludseligt og kan løbe op i flere tusinde kroner, fx hvis dit kæledyr skal opereres.

Disse udgifter dækkes ikke af det offentlige, og du står derfor selv tilbage med regningen, medmindre du har en forsikring til dit kæledyr, som dækker udgiften.


Tjek om forsikringen er lovpligtig

Det er en god idé at have en forsikring til dit kæledyr, også selvom det ikke nødvendigvis er lovpligtigt. Faktisk er der kun 2 lovpligtige dyreforsikringer i Danmark: Ansvarsforsikringen til hest og ansvarsforsikringen til hund.

Med en ansvarsforsikring til dit kæledyr, får du dækket de skader, som dit kæledyr måtte forårsage på andre mennesker, deres dyr og ejendele.

Ansvarsforsikringen dækker dog ikke selve dit kæledyr. Her skal du i stedet have fx en Hund X-tra-hundeforsikring hos os, som både inkluderer en ansvars-, livs- og sygeforsikring til din hund.

Læs mere om hundeforsikringer

Artiklen fortsættes nedenfor

Pas godt på dit kæledyr - også med en forsikring.

Kæledyrsfordelingen i Danmark

Der findes ikke nogen nyere liste over, hvor mange kæledyr der findes i Danmark. Sidst Danmarks Statistisk undersøgte antallet af kæledyr i Danmark var i år 2000, og der fandt de, at 880.000 familier - 40 % af alle danske familier - havde ét eller flere kæledyr.

De fleste af disse familier havde hunde, og faktisk fandtes der hele 550.000 hunde fordelt på 450.000 familier.
Selvom det lyder som mange hunde, fandtes der endnu flere katte i år 2000, nemlig hele 650.000 katte, fordelt på kun 370.000 familier.

Af disse havde hele 110.000 familier både hunde og katte.

Kæledyrsfordeling Antal familier i %
Ingen kæledyr
60 %
Hund
20,5 %
Kat
16,8 %
Fugl
5,5 %
Akvariefisk
3,6 %
Hest
3,5 %
Kanin
3,1 %
Marsvin
1,4 %
Anderledes kæledyr
4 %
Ikke inkluderet

Er du på udkig efter et kæledyr?

Leder du efter en nyt kæledyr? Så bør du spørge dig selv – og evt. dem, du bor sammen med – om hvilket kæledyr I kunne tænke jer, og hvor meget arbejde I er villige til at lægge i dyrepasningen.

Når du ved, hvilket kæledyr du skal købe, bør du undersøge, hvilke forsikringer og ting du bør købe for at passe bedst muligt på dit nye kæledyr. Du bør også sætte dig ind i, hvordan du fx træner kæledyret og hvordan du idet hele taget skal passe det.

Ønsker du at købe en hund? Så læs mere her: Køb hund


Gør hjemmet klar til dit nye kæledyr

Mange mennesker bruger deres sommerferie på at adoptere og opdrage deres nye kæledyr, men du bør faktisk begynde forberedelserne, allerede før kæledyret flytter ind.

Faktisk bør du sikre dit hjem på samme måde, som hvis du skulle passe et lille barn.

De nye omgivelser kan være en stor omvæltning for en lille nysgerrig kattekilling eller hundehvalp, og de går gerne på opdagelse.

Opdagelsesturen kan dog resultere i spisning af mindre objekter, fx blade, madrester eller legetøj, som kan føre til dårlig mave og tarmproblemer.

Disse problemer kan føre til både dyrlægebesøg, medicin og endog dyre operationer, fx hvis en møtrik eller plastiklåg sætter sig fast i mave-tarmkanalen. Udover at koste mange penge, kan disse problemer også føre til stor lidelse og livsfare for kæledyret, hvis ikke problemet opdages i tide.

Udover at have en forsikring til dit dyr, bør du altså også kæledyrssikre hjem:

  • Lad ikke små ting som legeklodser, møtrikker og lignende ligge frit fremme, hvor kæledyrene kan sætte tænderne i dem. Gem dem gerne væk i skuffer og skabe.

  • Sæt dig ind i, hvilke ting dine kæledyr under ingen omstændigheder må spise, fx chokolade.

  • Pas på med åbne vinduer, især hvis du bor i etageejendom. Nysgerrige kattekillinger og hundehvalpe kan risikere at falde ud, hvis de hopper op i vindueskarmen og mister balancen.


Køb forsikring til dit kæledyr her

Har du eller planlægger du at købe en hund, kan du købe en hundeforsikring her. Husk, at ansvarsforsikringen til hund er lovpligtig, og at du derfor skal have den, hvis du ejer en hund.

Har du eller planlægger du i stedet at få en hest eller mindre kæledyr, fx kat, kanin eller kanariefugl, dækker vores indboforsikring, hvis de laver skader på andre mennesker, dyr eller ting.

Køb en indboforsikring her.

Er du i tvivl om noget vedrørende vores forsikringer, er du altid velkommen til at kontakte os.

Senest opdateret den 20. juni 2018.

Husk at kæledyrssikre dit hjem.