Guide til elbiler - Dette bør du vide, før du køber en elbil

Har du brug for en ren elbil eller en hybrid? Hvor langt skal din bil kunne køre ad gangen, og hvilke muligheder har du for opladning? Få svar på dine spørgsmål om elbiler her.

Beregn prisen på en bilforsikring til din elbil.

Beregn din pris

Vælg en elbil, som matcher dine behov

Der er efterhånden mange elbiler at vælge mellem, og flere og flere producenter lancerer både hybrid- og elbiler.

Elbilernes rækkevidde varierer og ligger typisk mellem 160 og 610 km pr. opladning. Ifølge Transport DTU kører vi danskere i gennemsnit 38,5 kilometer om dagen på tværs af transportmidler.

Det svarer til 1-2 opladninger om ugen, hvis du har en elbil med en rækkevidde på 160 kilometer.

Om elbilers rækkevidde

Din elbils rækkevidde påvirkes bl.a. af, hvordan du kører, og om du fx bruger aircondition eller sædevarme i elbilen.

Ydre omstændigheder som udendørstemperaturen kan også påvirke din elbils rækkevidde. I koldt vejr mindskes rækkevidden en del, men der er ingen grund til bekymring, da moderne elbiler i realtid viser, hvor meget strøm du har tilbage, og hvor langt du kan køre før næste opladning.

Vent ikke med at oplade din elbil til der fx kun er 5 % strøm tilbage på batteriet. Planlæg næste opladning allerede omkring de 20 %, så bliver ladestoppet kortere. 

Læs mere om opladning af elbil her

Opladning af elbiler

Ifølge opladerleverandøren Clever, sker 85 % af alle elbils-opladninger i hjemmet. Det er en rigtig god idé, fordi du så kan lade din bil op i løbet af natten, hvor strømmen er billigst.

Bor du i hus?

Bor du i hus, kan du lade en elektriker installere et lade-stik eller en ladeboks i din garage eller carport, så elbilen kan oplades derhjemme.

En hvid bil og en hånd med en bilnøgle.
Vælg den rette elbil.

Fordelen ved en ladeboks er, at den vil kunne levere en højere strømstyrke, så din elbil bliver opladt hurtigere.

Et normalt husholdningsstik er nemlig ikke nok, hvis du regner med at oplade bilen i mere end 2 timer ad gangen. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du oplader din elbil med en dedikeret installation med egen sikringsgruppe og fejlstrømsafbryder.

Derudover skal du have en autoriseret elinstallatør ud, som både opsætter opladeren og sørger for, at den kan klare belastningen. Læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.


Bor du i lejlighed?

Bor du i lejlighed, finder du en parkeringsplads med opladningsmulighed. Bor du i en boligblok, kan I eventuelt få installeret ladebokse. Som nødløsning kan du også nøjes med en normal stikkontakt.

Oplader du kun elbilen en gang om ugen, kan det fungere for dig, hvis der findes en hurtiglader i nærheden af din bolig.

Find det nærmeste ladepunkt til din elbil

Ifølge Dansk Energi fandtes der i 2017 over 2.030 offentligt tilgængelige ladepunkter til elbiler i Danmark. Tallet er så højt, at det endda har overhalet antallet af danske tankstationer.

Så selvom du ikke har din egen ladeboks eller lade-stik i hjemmet, er der rigeligt med ladepunkter at vælge imellem. Du kan fx finde det nærmeste ledige ladepunkt til din elbil her: PlugShare.com.

Tager du elbilen på kør selv-ferie, bør du på forhånd planlægge den bedste rute ift. ladepunkter. Du kan få gode råd til turen her: A Better Routeplanner.

Forskellige typer batteribiler

Der findes overordnet set 3 typer batteribiler:

  1. Elbil
  2. Hybrid
  3. Brændselscelle.


Elbil

En elbil er en fuldt elektrisk bil, som udelukkende drives af en elmotor, og som opbevarer energi i et batteri. Der er cirka 14.000 elbiler indregistreret i Danmark. Eksempler på elbiler: Nissan Leaf, Renault Zoe og Tesla.

Hybrid

Hybriden har en forbrændingsmotor og én eller flere elmotorer, og kan som regel kun køre ca. 1 km på ren el, hvorefter forbrændingsmotoren tager over.

Der findes også plug-in hybridbiler, der ligesom elbilerne, kan oplades via et kabel.

Mange modeller kommer både i en hybrid-variant og en variant med forbrændingsmotor. Der er ca. 33.000 hybridbiler indregistreret i Danmark.

Eksempler på hybrider: Ford Mondeo og Mazda CX-30.

Læs mere om fordelene og ulemperne ved hybridbiler.

Bil fyldt med glade unge mennesker.
Nyd turen i din nye elbil.

Brændselscelle

En brændselscellebil er i princippet en elbil, men i stedet for at oplade bilens batteri i en stikkontakt, tændes bilen med brint, der (sammen med ilt) omdannes til elektricitet i bilen ved hjælp af en brændselscelle. Restproduktet bliver derefter til vanddamp.

Der er ikke mange tankstationer, der tanker med brint, men mange større bilproducenter har eksperimenteret med brændselscellebiler. Der er ca. 100 brændselscellebiler indregistreret i Danmark. Eksempler på brændselscellebiler: Hyundai ix35 Fuel Cell og Toyota Mirai.

Læs mere om vores bilforsikringer

I tvivl om hvilken bil du skal have? Så læs mere om elbil vs. benzinbil her


Få en god forsikring til din elbil

Der er mange fordele ved at forsikre din elbil hos os:

Køb bilforsikring til din elbil her

Ligegyldigt om du har en elbil, hybrid, brændselscelle eller traditionel bil, kan du forsikre din bil hos os. Beregn din pris eller vælg If forsikring, når du køber din nye bil hos forhandleren.

Har du spørgsmål til bilforsikringen eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os.

Typisk stillede spørgsmål til elbiler

Senest opdateret den 17. august 2023.