Kør selv-ferie i elbil

Skal du på bilferie i en elbil, er det en god idé med lidt ekstra planlægning inden afgang.

Her får du vores bedste råd til kør selv-ferie i elbil.

Har du styr på bilforsikringen?

Beregn din pris

Planlæg din rute og opladninger

Du klarer garanteret alle hverdagens gøremål uden at tænke meget over hvor, hvordan og hvornår, du skal oplade din elbil.

Alligevel kan selv de største elbilentusiaster skælve ved tanken om at tage på kør selv-ferie gennem Europa i elbil.

Der er dog ikke noget at frygte, så længe du planlægger og gør dig nogle overvejelser hjemmefra.

I den forbindelse er det særligt vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan nettet af ladestationer er fordelt på ruten til og omkring din slutdestination.

Tjenester og apps til ruteplanlægning

Der findes heldigvis mange hjemmesider og apps til lige netop dette formål.

Med tjenesten Chargemap, der i øvrigt også findes som app, kan du fx se et kort over ladestationer i hele verden, som løbende opdateres.

Teslas egen ruteplanlægger

Hvis du kører en Tesla, kan du indtaste din start- og slutdestination i Tesla’s Go Anywhere ruteplanlægger og få planlagt en rute, der tager højde for hvor og hvor længe, du skal oplade din Tesla.

Tjenesten tager højde for hvilken Tesla model, du kører i, og beregner de nødvendige opladninger på baggrund af batterikapaciteten i den enkelte bilmodel.

Har du styr på bilforsikringen til din elbil? Ellers kan du læse om og købe en bilforsikring til din Tesla hos os.

Du kan også bruge tjenesten A Better Routeplanner, der udregner din rute og nødvendige opladninger på baggrund af hvilken elbil, du kører, og dennes batterikapacitet.

På den måde får du en detaljeret plan, som viser, hvor og hvor længe du skal lade batteriet op på ruten til din slutdestination.

Hold flere pauser og optimér opladningstiden

Uanset om du kører i en benzin-, diesel-, hybrid- eller elbil, skal du sørge for at holde tilstrækkeligt med kørepauser undervejs på kør selv-ferien.

Du kan med fordel indtænke, hvornår og på hvilken måde, du vil oplade din elbil og gøre det i forbindelse med planlagte pauser. Der er nemlig stor forskel på, om du benytter almindelige, hurtige eller lynhurtige ladestandere.

Det er naturligvis mest tidseffektivt at oplade med hurtig- og ­lynladere, som du ofte vil finde langs motorveje og ved trafikknudepunkter.

Men hvordan optimerer du opladningstiden bedst muligt?

Elbil bliver opladet
Optimér opladningstiden og hold flere pauser

Artiklen fortsættes nedenfor

Start opladning ved 20 % og stop ved 80 %

Hvis du har undret dig over, hvorfor mange elbilproducenter angiver opladningstiden til 80 %, er det fordi, det tager forholdsvist længere tid at oplade de sidste 20 % på et elbilbatteri.

Det betyder ikke så meget, hvis du fx har en hel nat til at oplade dit batteri, men når du er på farten eller på bilferie, kan det sagtens svare sig at undlade at oplade de sidste 20 % for at optimere opladningstiden.

Ligeledes kan det også være en god idé ikke at køre batteriet helt i bund, inden du holder ind for at lade.

Hvis du fx stopper for at oplade din elbil, inden batteriniveauet falder til 20 %, har du batteri nok til at fortsætte til næste ladestation, hvis der er kø ved den pågældende ladestation.

Desuden forringer meget lave batteritilstande og fulde opladninger batteriets levetid og kapacitet.

Læs mere i vores artikel om opladning af elbiler.

Oplev “Grand Tour of Switzerland” i en elbil

Schweiz har ligesom mange andre lande de seneste år oprustet på ladestationer.

Som resultat af det er det nu muligt at opleve ”Grand Tour of Switzerland” i en elbil – hvorfor ruten nu har fået tilnavnet ”E-Grand Tour of Switzerland”.

Den 1600 km. lange panoramarute tager dig igennem Schweiz’ smukke og alsidige landskaber, hvor du bl.a. passerer 4 sprogregioner, 12 UNESCO verdensarve, 5 bjergpas og 22 søer.

Langs ruten finder du hundredevis af ladestationer, så du ikke løber tør for strøm undervejs.

Læs mere om ruten hos MySwitzerland

Hold øje med kWh-prisen 

Når du kigger på ruteplanlægningen og beregner nødvendige opladningsstop på din bilferie, er det også værd at overveje det økonomiske aspekt i at oplade din elbil i udlandet.

Der kan nemlig være stor forskel i kWh-prisen fra ladestation til ladestation, og det kan i mange tilfælde betale sig at være opmærksom på dette, inden du beslutter, hvor du skal oplade din elbil.

Hvis du allerede har et abonnement hos en udbyder af ladestationer, er det også en god idé på forhånd at tjekke, om dit abonnement giver adgang til ladestationer rundt om i verden.

Se aktuelle opladningspriser minut for minut

Med appen Spirii Go kan du få adgang til et hav af ladestationer i Europa og se aktuelle opladningspriser minut for minut.

Ved at tilknytte et betalingskort kan du desuden betale med appen og følge med i, hvor mange penge du bruger på at oplade din elbil på din kør selv-ferie.

Flere og flere hoteller tilbyder også opladning. Ved at lade din bil op, mens den holder parkeret ved hotellet, slipper du for at skulle tænke opladning ind i dagsprogrammet og har mere tid til at opleve ting på din bilferie.

Har du styr på bilforsikringen? Beregn din pris på 30 sekunder!

Ladestationer i Europa

I takt med at salget af elbiler fortsat stiger støt, skyder der også flere og flere ladestationer op.

I 2022 var der godt og vel 535.700 offentlige ladestationer fordelt over Europa eksklusiv Tyrkiet (Kilde: Statistica.com). 

Herunder kan du se, hvilke lande der har flest, og hvilke lande der har færrest ladepunkter pr. 100 km.  

Mand oplader elbil
Få et overblik over ladestationerne på vejen til din destination

Lande med flest ladepunkter pr. 100 km. vej (2022)

  1. Holland (64.3)
  2. Luxembourg (57.9)
  3. Tyskland (25.8)
  4. Portugal (24.9)
  5. Sverige (12.2)

Lande med færrest ladepunkter pr. 100 km. vej (2022)

  • Litauen (0.2)
  • Cypern (0.4)
  • Grækenland (0.4)
  • Estland (0.6)
  • Polen (0.7)

Kilde: Acea.auto

Husk bilforsikringen

Når du skal på kør selv-ferie i elbil, er det er en rigtig god idé at have en god bilforsikring.

Med dækningen ’Redningshjælp i udlandet’ får du fx dækket merudgifter til hjemtransport, uforudsete hotelophold ved uheldsstedet samt fremskaffelse af reservedele m.v.

Skal du på kør selv-ferie i Danmark, kan du med tilvalgsdækningen ’If Vejhjælp Danmark’ få vejhjælp, hvis du fx punkterer.

Løber du tør for strøm, hjælper vi dig videre til nærmeste ladestation, ladestation efter eget valg eller alternativt til hjemadressen.

Du kan også tilvælge dækningen ’Friskade’ til din Bil Super eller Kaskoforsikring og få dækning, hvis dit ladekabel bliver stjålet eller ødelægges ifm. hærværk.

Vi dækker også, hvis der pludselig opstår skader pga. noget udefrakommende, fx et brud på ladekablet eller en kortslutning.

Læs mere om vores bilforsikring til elbil – eller beregn din pris.

Flere tips til kør selv-ferien

Vi håber, du er blevet klædt godt på til at tage på kør selv-ferie i elbil.

Hvis du ønsker flere generelle tips til bilferien, kan du gå på opdagelse i vores kør selv-ferie univers.

Senest opdateret den 4. september 2023.